De internationale sportweek van S&S: Strawless In Seattle deze maand in stadions

22 september 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Strawless In Seattle deze maand in stadions
Amerikanen gebruiken dagelijks vijfhonderd miljoen plastic rietjes
De Amerikanen gebruiken dagelijks vijfhonderd miljoen plastic rietjes, waarvan een groot deel als afval in zee verdwijnt. Milieuorganisatie Lonely Whale is daarom een grote #StopSucking-campagne begonnen om het publiek aan te sporen via andere materialen te drinken. Deze maand ligt de focus op stadions in Seattle. 

Acteur Adrian Grenier, bekend van de serie Entourage en mede-oprichter van Lonely Whale, begon met de openingspitch bij de Seattle Mariners, waarna hij footballspeler Russell Wilson van de Seahawks uitdaagde om mee te doen aan de actie. Deze riep op zijn beurt de fans op om bij te dragen. Alle grote sportstadions in Seattle zijn intussen overgestapt op papieren rietjes.
Duna Ives van Lonely Whale legt uit: "We kennen niet zoveel locaties waar we in één keer zo’n groot publiek kunnen bereiken en beïnvloeden als op de tribunes van de grote sporten."


PGA Tour nog alerter op integriteit

In weinig sporten zullen deelnemers, ook professionals, zo vaak wedden om een onderling (trainings-)rondje interessant te maken als de golfers, maar in officiële wedstrijden is het plaatsen van een weddenschap absoluut verboden. De PGA Tour verbiedt vanaf 1 januari zelfs ieder contact tussen wedkantoren en iedere betrokkene op de Tour van speler en caddy tot vrijwilliger en steward. Daarnaast proberen de golfbonden met alle macht de gokbedrijven als sponsor buiten de deur te houden. Bookmakers zijn daarom zelden of nooit op de golfterreinen te zien.
PGA Tour heeft deze maand een nieuw integriteitsprogramma gepubliceerd in samenwerking met Genius Sports, dat onregelmatige wedpatronen controleert. Zij gaan ook trainingen geven aan spelers en hun entourage om verdachte elementen te identificeren en aan te geven. 
Daarnaast zijn organisatoren niet blij dat toeschouwers langs de fairway online kunnen gokken via hun mobieltje, aangezien dit invloed kan hebben op de sfeer op de baan. Verbieden is echter niet mogelijk. 

Vluchtelingenfonds van IOC lijkt afleidingsmanoeuvre

Het IOC Congres in Lima vorige week was wellicht de saaiste uitgave in tijden, dankzij het minimale aantal organisatiekandidaten. Vrijwel alle aanwezigen gingen tevreden naar huis, waar andere keren een groot aantal congresbezoekers hun droom en wellicht een goeie tijdelijke baan zagen uitkomen of vervliegen met alle bijbehorende emoties. Toch kraakt David Owen op Insidethegames nog een kritische noot over een schijnbaar sympathiek initiatief van de olympische beweging.
Die lanceerde na het olympisch vluchtelingenteam op de Spelen van Rio nu ook de Olympic Refuge Foundation. Het fonds krijgt middelen om sportaccommodaties op te richten bij vluchtelingenkampen. Is dit nu integere filantropie of probeert de internationale sportbond de aandacht af te leiden van de diverse schandaaltjes, vraagt Owen zich af. Hij neigt naar het laatste. "Gezien de tijd die Bach doorbrengt met staatshoofden en andere politieke leiders, zou je denken dat hij in een positie is om meer diplomatieke invloed uit te oefenen om de wortels van dit probleem aan te pakken, dan om te helpen bij het omgaan met de gevolgen", argumenteert Owen. Van het IOC zou je wel iets meer mogen verwachten, meent hij. Ook heeft het IOC geen budget voor dit plan bekent gemaakt.


Australische sport steunt homohuwelijk

De Australische burgers mogen de komende weken via de post stemmen in een referendum over het homohuwelijk. Onder de campagnevoerders in het 'Yes'-kamp is een groot aantal sporters en sportbonden. Het rauwe Australian Football behoort al jaren tot de voorvechters. Deze week veranderde de bond zelfs haar logo op het hoofdkantoor van AFL naar 'YES'. Intussen hebben de beide grote rugbybonden en Cricket Australia zich aangesloten, terwijl veel individuele sporters via Twitter hun mening hebben gegeven.
Een dag na de aanpassing van het logo moest de AFL haar kantoor ontruimen vanwege een telefonische bommelding, die vals bleek te zijn, maar directeur Gillon McLachlan weigert de steun in te trekken. "Dit onderwerp betekent veel voor een groot aantal van onze spelers, medewerkers en de gemeenschap. Het is onze plicht om een standpunt in te nemen."


Evenement van de Week: WK Wielrennen (23-24 september Bergen)

Na goud op de individuele en de ploegentijdrit kunnen de Nederlandse vrouwen in Noorwegen zaterdag de kroon op een succesvol WK zetten. Samen met Frankrijk zijn we op dit moment al het succesvolste land met negen wereldtitels in de wegrace, waaronder driemaal voor Marianne Vos en tweemaal Leontien van Moorsel. Met diverse favorietes voor de zege in het peloton is de hoop op de tiende regenboogtrui voor de Oranjeploeg gerechtvaardigd. 
In een interview met SportsPro benadrukt UCI-president Brian Cookson de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen bij de internationale federatie. Zo heeft de bond het prijzengeld op dit WK gelijkgetrokken en zijn vrouwen benoemd in het bestuur en diverse commissies. 
Verder heeft de UCI met de UEFA gesproken over het Financial Fair Play systeem. Tijdens de Vuelta opperde Alberto Contador een salarisplafond in het peloton. Naar zijn mening werkt het enorme budget van Team Sky afschrikwekkend voor sponsors die in de sport willen stappen.
Cookson staat open voor de suggestie, maar denkt dat de strijd tegen doping nu belangrijker is. Intussen werkt de UCI samen met multinational Wanda Group om volgend jaar een Women’s World Tour wedstrijd in China te organiseren. Daar zal Cookson niet meer in functie bij zijn. Hij verloor deze week het voorzitterschap aan de Fransman David Lappartient.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  16 juli 2018
  Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
  Pijl
  Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
  16 juli 2018 // Ondernemerschap
  12 juli 2018
  Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
  Pijl
  Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
  12 juli 2018 // Ondernemerschap
  7 juli 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  7 juli 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels