De internationale sportweek van S&S: Sneeuwvolleybal op de Winterspelen?

14 september 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Sneeuwvolleybal op de Winterspelen?
De internationale volleybalbond durft radicaal te innoveren
De meeste sporten passen af en toe hun regels aan om in beeld te blijven bij de olympische gemeenschap, maar de FIVB, de internationale volleybalbond, durft radicaal te innoveren.

In de jaren tachtig trokken spelers de zaal uit naar het strand. De FIVB omarmde de nieuwe spelvorm. In 1996 stond deze voor het eerst op het programma van de Spelen en sindsdien steelt beachvolleybal steeds de show op opmerkelijke locaties. In Londen bij Buckingham Palace, in Rio op de Copacabana en de organisatie van Parijs schijnt de voet van de Eiffeltoren al gereserveerd te hebben. Ook internationale toernooien groeien regelmatig uit tot volksfeestjes op de meest uitzinnige plekken.
Fabio Azevedo, bestuurslid van de FIVB, heeft, volgens SportsPro, alweer nieuwe plannen. Volleybal wil meedoen aan de Winterspelen met een sneeuwvariant. Sinds 2011 is sneeuwvolleybal een officiŽle sport, die twee jaar terug voor het eerst op de internationale kalender verscheen. Vorige week kreeg Oostenrijk het eerste EK toegewezen, terwijl het nieuwe seizoen in februari volgend jaar begint in Liechtenstein. Ook twee Nederlandse koppels komen op de uitslagenlijsten voor. De beelden in de sneeuw doen niet onder voor de glamour van het strand.

Geen feestjes op IOC-congres in Lima

Een hamerstuk in plaats van een groot spektakel met nerveuze campagneleden. IOC-voorzitter Thomas Bach staat niet op de voorpaginaís van de internationale kranten met de naam van de gastheer van toekomstige Spelen op een A-viertje. Parijs en Los Angeles hielden slecht bezochte persconferenties voor de vergadering van het IOC in Lima om hun kandidatuur te bevestigen. 
De foto van Bach staat dezer dagen wel bij geruchten over Braziliaans politieonderzoekingen bij Arthur Nuzman, het hoofd van het organisatiecomité van Rio 2016. Nuzman zou de stem van atletiekbestuurder Lamine Diack gekocht hebben ten koste van de kandidatuur van Madrid, Tokyo en Chicago. Tegelijkertijd checkt de Franse politie geldstromen rond Diack en de Japanners in de aanloop naar de uitverkiezing voor de Spelen van 2020. Ten slotte zou het organisatiecomité in Rio nog een schuldenlast van veertig miljoen hebben, die het IOC weigert te behandelen. Intussen heeft de Braziliaanse stad nog geen invulling gevonden voor de stadions van de Spelen, waardoor een nieuwe hoofdstuk in de serie van witte olifanten dreigt.
Wel stuurde het IOC alvast een miljoen dollar aan de nationale olympische comités in de CaraÔben als eerste hulp voor beschadigde sportinfrastructuur.

Bron: faz.net

Controverse rond Apple Watch in de dugout

Het geldt als onsportief in het Amerikaanse baseball om de handgebaren van de catcher naar de werper vanaf de kant te kraken en door te brieven aan de slagman. Niet verboden, maar ook niet eenvoudig en het werkt alleen met een loper op het tweede honk. Deze maand moet de MLB zich echter buigen over een klacht van de Yankees voor 'sign stealing' door de Boston Red Sox.
Aan het begin van deze eeuw verbood de bond het gebruik van allerlei electronica tijdens de wedstrijd, maar omschreef niet precies welke. Een sponsordeal met Apple bracht vorig jaar bijvoorbeeld offline iPads in de dugouts met speciale honkbalapps. Het videoteam van de Red Sox decodeerde via herhalingen de gecamoufleerde gebaren van de catcher wanneer deze een tweede honkloper voor zich had. Via de Apple Watch konden zij een coach in de dugout inlichten, die op zijn beurt de honkloper kon waarschuwen.  
De Red Sox hebben op hun beurt de Yankees voor een vergelijkbaar vergrijp aangeklaagd, hoewel deze vorm van spionage in de regels niet strafbaar is. LawinSport verwacht niettemin een boete voor de Red Sox voor onsportiviteit, maar wellicht ook nieuwe regels rond het gebruik van technologie in het stadion. 

Zeilbond lanceert duurzaamheidsagenda 2030

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio adviseerde de World Health Organisatie (WHO) de zeildeelnemers om speciale maatregelen te treffen om contact met het wedstrijdwater in Marina da Gloria te vermijden. De organisatie kon haar belofte om de baai te zuiveren niet houden. 
Als het aan de internationale zeilbond ligt, dan varen haar boten in de toekomst niet meer in vervuild water. Eind augustus kwam de Sustainability Commission in Londen voor het eerst bij elkaar. Zij wil een agenda wil vaststellen om in 2030 tot een schone sport te komen. Naast schoner water wil de bond meer onderzoek naar de impact van de zeilsport op het milieu en meer nadruk op duurzaamheid in de sport en bij haar toeleveranciers. De commissie presenteert in november een aantal voorstellen op de jaarlijkse conferentie van World Sailing in Mexico. 
Daarnaast heeft de bond plannen voor een openbare database met alle beschikbare informatie over duurzaamheid in de sector. 


Evenement van de Week: Davis Cup: Nederland - TsjechiŽ (15-17 september, Den Haag)

Komend weekend ontvangt het Nederlands team TsjechiŽ, de winnaars van 2012 en 2013, voor een plaats in de wereldgroep komend seizoen. In de afgelopen tien jaar promoveerde de Oranjeploeg twee keer om een jaar later alweer terug te vallen naar de regionale groep. Bondscoach Paul Haarhuis koos voor gravelbanen. "Ik heb de jongens na de laatste overwinning voorgelegd op welke ondergrond ze het liefst zouden willen spelen. Aangezien Berdych een mogelijke tegenstander was, en de meeste Nederlandse spelers gravel prettig vinden om op te spelen, kozen wij daarvoor", aldus Haarhuis vorige week bij de presentatie van het team. 
Net als in voetbal is in de tenniswereld discussie ontstaan over de speelvelden. Twee jaar terug bleek uit het brancherapport 'Tennis in Nederland' van het Mulier Instituut, dat kunststofbanen niet goedkoper in de aanschaf en exploitatie zijn dan gravelbanen. Volgens de KNLTB gaat talent verloren door het spelen op kunstgras. De bond adviseert sinds enkele jaren clubs weer voor de aanleg van gravelbanen, die tegenwoordig beter te onderhouden zijn en langer meekunnen in de winterperiode. De bond publiceerde zelfs een 'Gravel Magazine'.

Bron: knltb.nl

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 juni 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  23 juni 2018 // Bonden
  22 juni 2018
  Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
  Pijl
  Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
  22 juni 2018 // Buitenland
  20 juni 2018
  Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Pijl
  Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
  20 juni 2018 // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels