De internationale sportweek van S&S: Naderende Winterspelen werpen nog geen schaduw vooruit

7 september 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Naderende Winterspelen werpen nog geen schaduw vooruit
Terwijl Noord-Korea vorig weekend een proef deed met een kernbom, inspecteerde een paar honderd kilometer zuidelijker commissieleden van het IOC de stand van zaken in Pyeongchang, waar over een dikke honderdvijftig dagen de Olympische Winterspelen beginnen. Geen probleem, verwacht Nick Butler van insidethegames.biz, zulke incidenten zijn de Zuid-Koreanen wel gewend. In het land zelf hadden de olympische bezoekers weinig gemerkt van de internationale spanningen. 

Butler bekeek de voorbereiding met een kritisch oog. Zo is de snelheidstrein naar de olympische stad nog niet afgebouwd en verloopt de kaartverkoop desastreus. Slechts een kwart van de tickets zijn verkocht. Het organisatiecomité is nu nog onderdeel van de Zuid-Koreaanse overheid, zodat wisselende ambtenaren met weinig gevoel voor sport of Spelen de verkoop en de marketing doen. Butler miste het gevoel van het naderende sportfeest. Daarbij zal het ontbreken van ijshockeyers uit de NHL niet helpen, terwijl het ook nog onzeker is of de Russische olympische ploeg in Zuid-Korea mee mag doen. 

Bron: insidethegames.biz

Het einde van de sexe-testen 

Begin juli plaatste de internationale atletiekbond IAAF de resultaten van een onderzoek naar de werking van testosteron in de sport op haar website. Zij wil dit mogelijk aanvoeren bij het CAS om haar richtlijnen rond de sexe-testen te rechtvaardigen. Afgelopen maand publiceerde sportwetenschapper Roger Pielke een artikel, waarin hij een alternatieve oplossing voorstelt. Hij vergelijkt het dilemma met het vaststellen van een nationaliteit. Daar hebben de internationale sportbonden regels voor ontwikkeld, die zich hebben aangepast aan de sociale en politieke ontwikkelingen. Niemand heeft ooit voorgesteld om nationaliteit via wetenschappelijk onderzoek naar de afstamming te bepalen. 
Voor het sexe-onderscheid kijken bonden juist wel naar biologische gegevens om zo een scherpe grens te kunnen trekken tussen man en vrouw. Pielke verwijst naar de turnbond FIG, dat richtlijnen opstelde om de leeftijd van jonge turnsters vast te stellen. Zoiets zou de IAAF ook behoren te doen, vindt hij. Verder moet de bond in eerste instantie meegaan met de keuze van de jonge sporter, die vervolgens wel standvastig moet blijven in zijn keuze. Pielke benadrukt in zijn uitgebreide artikel dat nog nooit een geval van fraude is vastgesteld, terwijl in de sportgeschiedenis diverse uitzonderlijke lichamelijke voordelen als gegeven zijn aangenomen. 

Bron: tandfonline.com

Markt van sportuitzendrechten steeds ingewikkelder

Eind vorige maand kondigde Jan de Jong zijn vertrek aan als directeur bij de NOS om in november bij Feyenoord te beginnen. Daarmee verliest de publieke omroep een deskundige in sportrechten met een bijbehorend groot netwerk. Zijn vervanger moet zich inwerken in een kantelend medialandschap, waar televisie één van de vele bieders is op de uitzendrechten van sporten. Dat blijkt opnieuw uit een gesprek met weer een nieuw mediabureau op de website van SportsPro.
Sportsmarketeer Octagon gaat vanuit New York advies geven over de sportrechten. Het hoofd strategie Simon Wardle onderkent de rol van atleten, die via sociale media direct contact leggen met hun supporters. Ook ziet hij dat geografische grenzen wegvallen. Netflix laat zien dat het belang van de locatie voor uitzendingen vermindert, terwijl ook andere internetmachten zich in de markt gaat mengen. "Stel dat Facebook de rechten van het WK-voetbal koopt. Dan zouden ze gigantische inkomsten hebben uit advertentierechten, terwijl geen kijker iets hoeft te betalen", filosofeert Wardle. Niettemin denkt hij dat een zender alleen kan bestaan op abonnementen. Met alleen adverteerders heeft niemand het nog volgehouden. Daarbij constateert hij dat de markt maandelijks niet meer kan vragen dan vijftien dollar voor een sportzender. Intussen vraagt het bureau zich af wat de invloed van Virtual Reality zal zijn op het ouderwetse televisiekijken.


Inschrijving voor Play The Game 2017 in Eindhoven nog geopend

Eind november komt de organisatie Play the Game naar Eindhoven voor haar tiende internationale conferentie. Daarvoor zijn enkele interessante sprekers uitgenodigd, onder wie Richard McLaren van het baanbrekende McLaren-dopingrapport, onderzoeksjournalist Hajo Seppelt en oud-WADA-directeur Richard Pound. Sir Craig Reedie, de huidige president, komt ook. Verder kijkt oud-voetbalinternational Rai Oliveira terug op het WK en de Olympische Spelen in zijn land. De Duitse rechter Hans-Joachim Eckert kan vertellen over zijn bewogen periode in de ethische commissie van de FIFA, die hij in het voorjaar moest verlaten.
Het is nog steeds mogelijk om als deskundige deel te nemen aan de conferentie door een samenvatting in te sturen van je verhaal of opinie. Tot 22 september geeft de organisatie bovendien nog een flinke korting op de bezoekerskaarten. 

Bron: playthegame.org

Evenement van de Week: GP van San Marino in Rimini

Komend weekend strijkt het MotoGP-circus neer vlakbij Rimini als thuisrace voor ster Valentino Rossi. Opmerkelijk genoeg voor een herriemakend en energieslurpend fenomeen als motorsport zet de organisatie in op een groen evenement via het Keep it Shiny and Sustainable (KISS) thema. Ten eerste verzoekt zij de toeschouwers nadrukkelijk via een grote campagne om met het openbaar vervoer, de fiets of desnoods carpoolend, via #kissmissano, naar het circuit te komen. Vervolgens gaat alle afgedankte olie naar een biobrandstof depot, terwijl de skyboxen overgebleven voedsel doneren aan de voedselbanken. Ook staan op het terrein vele gescheiden afvalbakken, zelfs voor lege batterijen.
Het circuit in Misano werkt hard aan haar milieuvriendelijke imago. De 'World Ducati Week' kreeg als eerste motorsportevenement in Italië vorig jaar het ISO 2012-1 certificaat als duurzaam evenement. De organisatie werkt daarvoor samen met het gespecialiseerde bedrijf Right Hub.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  16 juli 2018
  Buitengame Moon Trees laat gamers in een bos rennen en klimmen
  Pijl
  Pokémon Go bracht een nieuwe doelgroep aan het be...
  16 juli 2018 // Ondernemerschap
  12 juli 2018
  Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
  Pijl
  Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
  12 juli 2018 // Ondernemerschap
  7 juli 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  7 juli 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels