De internationale sportweek van S&S: Nette ambush marketing via Twitter

31 augustus 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Nette ambush marketing via Twitter
De Bavaria Babes tijden het WK in 2010
Bij het WK voetbal in 2010 steelden de Bavaria Babes met hun bierjurkjes de show op de tribunes voor de aftrap van Nederland-Denemarken, waarna hun aanhouding door de Zuid-Afrikaanse politie zelfs leidde tot een diplomatiek schandaaltje en Kamervragen. Even leek de politiek ambush marketing in de wet te verbieden met het oog op een mogelijke WK in 2018 in ons land, maar die storm waaide over. 

Sinds de komst van Twitter is het inbreken op exclusieve sponsorovereenkomsten in de sport aanzienlijk vereenvoudigd. Met de juiste hashtags kunnen bedrijven op een goedkope manier meeliften bij een toernooi, terwijl ze niet eens inbreuk maken op de belangen van anderen. Marketinganaliste Evangelos Sideras kijkt terug op Wimbledon van dit jaar waar diverse campagnes insprongen op #wimbledon, dat als aardrijkskundige naam niet onder het merkenrecht valt. Veel tennisliefhebbers gebruiken die term nu eenmaal om informatie te zoeken over het toernooi. Grohe verlootte speakers gedurende de 'Wimbledon-fortnight', terwijl repenmaker Mallow & Marsh de maandag inpaste in haar reclamecampagne. Beide trokken duizenden retweets en voldoende aandacht zonder grote investering in het toernooi. 


WADA breidt uit met meer onderzoek en educatie

Afgelopen week publiceerde WADA, de anti-dopingautoriteit, haar jaarverslag over 2016 met daarin de resultaten van haar onderzoeken van het opmerkelijke afgelopen jaar. WADA stond door de onthulling van de Russische staatsdoping en het gebruik van nieuwe drugs behoorlijk onder druk gezet, maar daardoor groeide de steun voor de organisatie om doping op nog grotere schaal te kunnen aanpakken. 
Dit verslag biedt daarom ook een overzicht van de tien speerpunten die WADA de komende jaren wil hanteren om het dopinggebruik in de sport verder terug te dringen. Zij wil de samenwerking met internationale bonden en instanties verbeteren  en daarnaast ook meer werk maken van de educatie van sporters. Daaronder valt ook meer transparantie voor de atleten via een internationale standaard. Ook publiceert zij een informatiegids voor ouders.


Duitse volleyballers hebben geen tijd voor nationaal team

Nederland ging deze week dramatisch onderuit met een laatste plaats in de groep op het EK Volleybal in Polen. De ploeg was al geplaatst voor het WK 2018, dit in tegenstelling tot Duitsland. Na een tweede plaats in de kwalificatieronde in Frankrijk moest de Duitsers halverwege juli in Kortrijk onverwacht aantreden voor een play-off toernooi om het laatste Europese ticket. 
De nummer drie van het WK 2014 faalde met een derde plaats, vooral veroorzaakt door een oude systeemfout in het Duitse sport. De nationale bonden mogen hun internationals geen loon betalen, waardoor deze afhankelijk zijn van hun clubsalarissen. Markus Steuerwald besloot daarom deze zomer eens op vakantie te gaan met zijn gezin, terwijl de andere veteraan Georg Grozer naar Azië vertrok om daar in de goedbetaalde competitie te spelen. Anderen hebben tijd nodig voor hun studie. Spelers van een nationaal volleybalteam zijn soms drie maanden per jaar van huis voor de grote toernooien. Zij verdienen daarmee enkel de eer en de mogelijkheid om zich in de etalage te zetten voor goedbetalende clubteams. De Duitse overheid hoopt na de Spelen in Tokyo de regels te hervormen.

Bron: zeit.de

De minuut stilte in de sport

Op 1 juli 1974 overleed de Argentijnse president Juan Peron. Twee dagen later staakte scheidsrechter Kurt Tschenscher het historische WK-duel Nederland-Brazilië plotseling om in opdracht van de FIFA één minuut stilte te houden. Bijna vijftig jaar later heeft de sportwereld nog steeds geen protocol voor haar reactie op de buitenwereld, zo bleek bij de WK zwemmen voor veteranen in Budapest vorige week, aldus Nick Butler.
Een Spaanse zwemmer bleef na het startschot een minuut op zijn blok staan om de aanslag in Barcelona te  herdenken. Internet ontplofte van verontwaardiging. Drie dagen later bleek pas dat de organisatoren dit tijdens de opening van het toernooi wel degelijk hadden gedaan. Ook had IOC-voorzitter Thomas Bach zijn steun betuigt via Twitter, omdat Barcelona een Olympische stad is. Bij eerdere terroristische aanslagen in Manchester, London en ook in Helsinki, een dag na Barcelona, bleef het echter stil.
Onder Bach lijkt het IOC zich voorzichtig op te werpen als vredestichter, maar niet altijd. Bach omarmt de Chinezen met diverse bezoeken, maar laat daarmee Chinese Taipei vallen. Aan de andere kant verwelkomt hij wel Kosovo als nieuwe natie en zorgt hij voor financiering en startplaatsen voor een vluchtelingenteam. Butler meent dat hij daarmee op de goede weg is en raad aan om daar meer tijd te steken dan in onnodige twitterberichten rond terroristische aanslagen. 


Evenement van de Week: US Open 

Typerend voor de Amerikaanse tenniskampioenschappen op Flushing Meadows is het geraas van opstijgende vliegtuigen van het nabijgelegen La Guardia, maar sinds tien jaar heeft het toernooi ook een 'Green Initiatives Program'. Sinds Billy Jean King haar naam op het National Tennis Center zag staan, besloot de tennislegende om het complex tot een model voor milieuvriendelijkheid te maken. 
Een jaar later wist de organisatie negentig procent van het afval te recyclen en ging vrijwel al het overgebleven voedsel naar voedselbanken. Daarnaast vonden zij een oplossing voor het verwerken van de zeventienduizend ballenblikken, waar daarvoor nooit over was nagedacht. Op dit moment krijgt het nieuwe Louis Armstrong Stadium een natuurlijk ventilatiesysteem bij het uitschuifbare dak. Daarnaast zijn alle lampen op het complex vervangen door nieuwe LED-verlichting, wat maar de helft van de energie kost. Ten slotte krijgen bezoekers tijdens het toernooi vrijkaartjes voor het openbaar vervoer als ze desgevraagd een milieutip kunnen noemen.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  20 april 2018
  Vitality Living Lab wil met innovaties meer Brabanders in beweging krijgen
  Pijl
  Brainport Eindhoven gaat zich nog meer op het thema vit...
  20 april 2018 // Overheid
  19 april 2018
  Ruhrgebied dingt naar OS 2032
  Pijl
  Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
  19 april 2018 // Buitenland
  19 april 2018
  Fietsorganisaties slaan handen ineen
  Pijl
  ‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
  19 april 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
  Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen