De internationale sportweek van S&S: WHO vraagt innovatieve voorstellen voor gezonder bewegen in 2030

24 augustus 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: WHO vraagt innovatieve voorstellen voor gezonder bewegen in 2030
Volwassenen zouden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Kinderen zouden dat zeker drie keer per week moeten doen, zegt de Gezondheidsraad deze week in haar Beweegrichtlijnen 2017. Ongeveer vijfenveertig procent van de bevolking haalt op dit moment nog de richtlijnen voor matig intensieve inspanning, maar uit onderzoek blijkt dat dit percentage terugloopt. De uitdaging is om een blijvende verandering in beweeg- en zitgedrag te realiseren, aldus de Gezondheidsraad. Meer inzicht in de factoren die mensen helpen of juist belemmeren om voldoende te gaan bewegen, is daarbij noodzakelijk.
 
Ook de World Health Organization lanceerde deze maand haar nieuwe ambitie. Zij wil honderd miljoen inactieve mensen in beweging krijgen per 2030. De WHO is hiervoor op zoek naar innovatieve ontwikkelingen. Tot 22 september vraagt zij op een speciale website om voorstellen en ideeŽn om een Global Action Plan for Physical Activity op te stellen. De ontwikkeling van het plan is in handen van wetenschappers en deskundigen uit allerlei sectoren van de samenleving zoals de gezondheidszorg, sport, transport, stadsplanning, waardoor de voorstellen in een breder kader komen te staan. 

Footballspelers beginnen boekenclubs

De afgelopen jaren hebben diverse topsporters de plank misgeslagen op sociale media door ongelukkige opmerkingen of doorzichtige commerciŽle aanprijzingen. Sommigen schakelen daarom een mediabedrijf in om te filteren, wat weer ten koste gaat van de spontaniteit. Daarom is het initiatief van twee American footballspelers zo bijzonder. Beiden begonnen een boekenclub zonder enige aansturing of invloed van buitenaf.
Vorig jaar begon Andrew Luck een website waarop hij regelmatig één kinderboek en een boek voor volwassen aanbeveelt. Luck maakt daarnaast een podcast en heeft sinds april een maandelijks boekenuurtje bij een radiostadion in Indianapolis. 
Deze zomer volgde Devon Kennard, een linebacker van de New York Giants, zijn voorbeeld door via een bericht op Instagram de actie #ReadingwithDK te lanceren. Kennard stelde afgelopen maand zelfs vragen over de inhoud van de boeken. De lezers met de beste antwoorden maakten kans op shirts en handtekeningen. Verder reageerde de footballspeler op diverse inzendingen, waarmee hij een hele andere kant van zichzelf liet zien dan de ruwe bolster op het veld, aldus de New York Times.

Nog weinig transparantie in jaaroverzicht IOC

"We verdelen negentig procent van onze inkomsten over de sportwereld, atleten, NOCís, organisatiecomités en internationale federaties", zegt Thomas Bach, IOC-President in het jaarverslag van 2016. Columnist David Owen van insidethegames.biz wilde meer weten over de distributie van de overige tien procent in de vierjarige Olympische cyclus, toch bijna vijfhonderd miljoen euro, en greep naar zijn rekenmachine.
Het overzicht van deze uitgaven bleek weinig transparant, constateerde Owen. De opeenvolgende  jaarverslagen gebruiken geen vaste terminologie. Diverse uitgavenposten vallen vanaf 2015 onder de titel 'Promotie van de olympische beweging', waaronder cultuur- en erfgoed bewaking maar ook The Olympic Channel. Verder vindt Owen verwijzingen naar veertig miljoen euro voor 'speciale projecten' en meer dan twintig miljoen voor 'toelages en deelnames'. Dertig procent van de totale inkomsten gaat overigens naar de organisatiecomités van Rusland en BraziliŽ, maar ook meer dan driehonderd miljoen naar het NOC van de Verenigde Staten. Dat lijkt op de verrekening van de UEFA in de Champions League, dat het meest uitbetaalt aan clubs uit landen met de meest betalende rechtenhouders.

Eerste verjaardag van The Olympic Channel

Deze week viert The Olympic Channel zijn eerste verjaardag na de lancering van de zender tijdens de slotceremonie in Rio vorig jaar. Aanvankelijk waren de beelden alleen online te zien, maar half juli maakte het kanaal zijn debuut in de Verenigde Staten met de ondertitel 'Home of Team USA'. De kijkers konden in de eerste weken genieten van een terugblik op de Spelen van Barcelona in 1992 met een prominente plek voor het basketballende Dream Team, maar ook van actuele wedstrijden en toernooien. Zo keken zij naar toernooien als het WK Zwemmen in Budapest en Grand Prix volleybal tot wereldkampioenschappen schermen en de Diamond League atletiek.
Eind juli ondertekende The Olympic Channel de samenwerking met Discovery, de eigenaar van Eurosport, om de beelden de komende zes jaar ook in Europa uit te zenden. De nationale publieke omroepen in Europa zullen het waarschijnlijk moeten doen met de beelden waar ze volgens de eigen politiek recht op hebben vanwege het nationale belang. Intussen verovert Eurosport steeds meer terrein in Europa.

Evenement van de Week: Grand Prix Formule 1 van Belgie (zondag 27 augustus)

Na een zomervakantie van een maand opent de Formule 1 de tweede helft van het seizoen op het circuit van Franchorchamps bij Spa. Duizenden Nederlandse racefans zullen komend weekend naar de Ardennnen reizen in de hoop op een beter resultaat voor Max Verstappen dan vorig jaar. Op zijn thuiscircuit kwam hij na een tweede plaats in de training door een botsing niet verder dan P11. 
Intussen staat de Formule 1-organisatie voor een belangrijke beslissing. Audi, Porsche en Mercedes besloten deze zomer om zich de komende jaren te concentreren op de Formule E, de klasse met enkel elektrisch aangestuurde motoren. De fabrikanten zien in dat elektriciteit de toekomst is op de weg en benzine passé. Voor hen is de Formule E een interessant platform om technologie te testen en het publiek te enthousiasmeren voor innovaties. De racefans kiezen nu nog voor de traditionele Formule 1 Grand Prixís, zeker in Nederland, maar een concurrende raceklasse met spannender wedstrijden, de toonaangevende merken en coureurs kan de balans zomaar doen omslaan. De Formule 1 lijkt op een samensmelting met de Formule E aan te sturen.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 juli 2018
  Droombaan in het buitenland?
  Pijl
  Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
  21 juli 2018 // Ondernemerschap
  20 juli 2018
  Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
  Pijl
  Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
  20 juli 2018 // Voetbal
  18 juli 2018
  Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
  Pijl
  Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
  18 juli 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
  Accres