De internationale sportweek van S&S: Hero de ster van de WK Atletiek

18 augustus 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Hero de ster van de WK Atletiek
Deze week sloot de competitie voor het Japanse publiek om de mascotte voor de Spelen in 2020 te ontwerpen. De organisatoren ontvingen meer dan tweeduizend inzendingen, die eerst ter beoordeling komen van Japanse schoolkinderen en daarna bij professionele ontwerpers. Die extra  stap is nodig nadat eerder dit jaar het voorgestelde logo geplagieerd bleek. 

Mike Rowbottom wijst in zijn column op insidethegames op de hoge standaard, die mascotte Hero heeft gezet tijdens de WK Atletiek in London vorige week. Op televisie zagen we Hero balanceren en vallen op de steeple chasehorde en met een donut-zwembad door de plassen op de atletiekbaan schuiven, maar volgens Rowbottom wist deze mascotte het toernooi zelfs te redden uit de greep van middelmatigheid. In de minuten tussen de disciplines hield hij toeschouwers bezig met vreemde capriolen op de grasmat en de stadiontrappen, flauwekul met de omroeper of het juichen met diverse medaillewinnaars. 
Hier (www.olympic.org/mascots) is voor de liefhebbers een officiële lijst van de olympische mascottes. De eerste, van Grenoble 1968, was wellicht meteen de beste.


Britten vinden voetbal de minst integere sport

Uit een publieksenquête van het Britse Portland Communications komt voetbal als de minst integere sport naar voren, slechter nog dan boksen, atletiek en wielrennen. Darts, golf en rugby scoren wel een behoorlijke geloofwaardigheid. Het onderzoek bekeek vier potentiële valkuilen: matchfixing, doping, corruptie en overige schandaaltjes. Matchfixing zou voor meer dan de helft van de liefhebbers een reden kunnen zijn om de sport niet langer te volgen, maar ook de drie andere categorieën doen veel sportfans afhaken. 
Uit de cijfers concludeert Portland, dat de integriteit van de sport uitgroeit tot een steeds belangrijker factor voor de belangstelling. Tot voor kort leek dit weinig invloed te hebben op bezoekersaantallen of het vastleggen van sponsors, maar Portland ziet de stemming omslaan. Sponsors zoals Rabobank en Adidas hebben zich al teruggetrokken uit een sport (wielrennen) of een organisatie (IAAF), terwijl tennisleverancier Head afscheid nam van Bernard Tomic na zijn ongeïnspireerde optreden op Wimbledon deze zomer. Verder forceerde de Britse overheid veranderingen in de organisatie van British Cycling en de FA door subsidies in te houden. Als het sportpubliek afhaakt vanwege gebrek aan vertrouwen, dan komt het voortbestaan van vele professionele sportcarrières in gevaar.


Green Games op de Amerikaanse topcolleges

Duurzaamheid in sport blijft hot in de Verenigde Staten. In juni organiseerden twaalf topsportuniversiteiten, de Pac-12, tijdens de Green Sports Alliance Top een duurzaamheidsconferentie in Sacramento. De organisatie verwachtte hooguit honderd inschrijvingen, maar uiteindelijk zaten ruim honderdvijftig deelnemers bij het symposium. In Sacramento kwamen de colleges bijeen om de 'Green Games' te lanceren.
Twee onderwerpen trokken de meeste aandacht. Ten eerste de 'sustainability sponsorships' met als voorbeeld de Universiteit van Colorado, waar een race voor afvalloze wedstrijden is gecombineerd met het zoeken naar makers van duurzaam verpakkingsmateriaal als BASF die vervolgens ook de sponsoring op zich namen. Ten tweede, opnieuw met Colorado als voorbeeld, spraken de aanwezigen over het beïnvloeden van fans en toeschouwers bij het schoonhouden van stadions en op de parkeerplaatsen. 
In Sacramento richtte de Pac-12 een werkgroep op waarin vertegenwoordigers van allerlei disciplines de collegesporten nog duurzamer willen maken. Verder toonde de televisiezender van Pac-12 de hele zomer beelden van de conferentie om het publiek bewust te maken van de ontwikkelingen bij hun colleges.


Veiligheid van openbare zwembaden

Nadat eind juni drie badmeesters een taakstraf kregen vanwege schuld aan de dood van een Syrisch meisje overleed enkele weken later een zestienjarige jongen in een zwembad bij Venlo. De veiligheid in het water is ook in Engeland een aandachtspunt, gezien een artikel in Sportsmanagement. Aanleiding was de aanstelling van een extra badmeester bij een gloednieuw bad, omdat de aanwezige twee krachten bij een bepaalde lichtinval niet in staat bleken om de volledige oppervlakte onder controle te houden. "Als ze zich een meter verplaatsten, ontstond een blinde vlek op de bodem", legt Martyn Symcox van de Royal Life Saving Society uit. "Bovendien veroorzaakte de trap in het water eenzelfde effect."
De beheerder moest een speciale film op de ramen aanbrengen om de zonnestralen te breken. Volgens Symcox dienen de ontwerpers van de zwembaden en de beheerders beter te communiceren. "Veel zonlicht in een bad is een trend, maar dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid in het water." 
Het Nationaal Platform Zwembaden pleit in Nederland overigens voor de installatie van het detectiesysteem Poseidon, dat met camera’s de bewegingen van zwemmers controleert.

Evenement van de Week: Nederland - Spanje (18 en 19 augustus, EK Hockey, Amstelveen)

Vrijdagavond opent het EK Hockey met de poulewedstrijd tussen de Oranjedames en Spanje, waarna morgenavond de Nederlandse heren dezelfde tegenstander ontmoeten. De beste acht landenteams spelen om twee plaatsen in de halve finales met daarna de damesfinale op zaterdagavond en de heren op zondagmiddag. De Oranjeheren wonnen vier titels en zijn regerend kampioen, terwijl de dames acht maal goud pakten maar dat deden zij in 2011 voor het laatst.
Het Wagener Stadion, gebouwd in 1938, is voor dit toernooi gerenoveerd via financiering van de KNHB en de gemeente Amsterdam. Onderdeel van de verbouwing is de installatie van duurzame LED-verlichting van Philips Lighting, die speciaal voor hockey is ontwikkeld. LED-verlichting op sportvelden verlaagt de energiekosten, is direct aan en uit te schakelen en leidt tot minder verspilling. Zo is het bij training mogelijk om een half veld te verlichten. Sinds het begin van dit jaar biedt een subsidieregeling een tegemoetkoming in de aanlegkosten voor de clubs.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  22 maart 2018
  Skills Garden brengt Athletic Skills Model naar beweegplek voor iedereen
  Pijl
  Hoe kan de openbare ruimte zo worden ingericht dat inwon...
  22 maart 2018 // Ondernemerschap
  20 maart 2018
  AZ scoort met datagedreven marketing
  Pijl
  Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
  20 maart 2018 // Voetbal
  19 maart 2018
  Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
  Pijl
  Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
  19 maart 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
  Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren