De internationale sportweek van S&S: Esports op Olympische Spelen 2024 in Parijs?

10 augustus 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Esports op Olympische Spelen 2024 in Parijs?
De Aziatische Spelen van 2022 hebben Esports al op de agenda gezet
"We weten nog niet honderd procent zeker of esports past binnen de olympische definitie van sport", zei IOC-voorzitter Thomas Bach in april, maar het organisatiecomité van de Spelen in Parijs ziet dat anders. "Het interesseert de jeugd, dus laten we hen tegemoet komen", verklaarde bestuurslid Tony Estanguet deze week. De Aziatische Spelen van 2022 hebben Esports al op de agenda gezet. De Fransen hoeven pas in 2020 een definitieve beslissing te nemen.

Het zomernummer van Sportnext besteedt uitgebreid aandacht aan Esports, waaronder een artikeltje over de mogelijke interesse van de gamers voor de Spelen. Blogger 'Gorgon the Wonder Cow' wimpelde het idee af. Ten eerste heeft Esports de Spelen niet nodig. Daarnaast wisselen de populaire titels geregeld, waardoor een rage in 2020 vier later allang voorbij kan zijn. Tenslotte passen de Spelen waarschijnlijk niet op de kalender van de gamers, terwijl de sterkste teams een internationale samenstelling kennen. 
Peter Warman, onderzoeker van Newzoo, voegde daar nog aan toe dat de games voor het grote televisiepubliek onbegrijpelijk zijn. Het uitzenden van games op televisie is bovendien een expertise, die het IOC zelf niet in huis heeft. Verder heeft iedere game zijn eigen fans. "Een eigen Olympische Spelen met alle verschillende games ligt meer voor de hand."


Nieuwe website 'Women in Sport'

De International Sport and Culture Association (ISCA) heeft als overkoepelend netwerk het initiatief genomen tot een speciaal platform om nog meer vrouwen te betrekken bij sport. Op de website 'Women in Sport' is veel kennis verzameld om initiatieven te ondersteunen en inspiratie aan te boren. Zestig voorbeelden uit twaalf landen vertellen de ervaringen van vrouwen die grenzen doorbraken of mannenbolwerken wisten te slechten.
Dat varieert van richtlijnen en aanbevelingen voor het activeren van vrouwen vanaf vijfenvijftig om in beweging te blijven tot tips om meer vrouwelijke bestuurders binnen de olympische federaties te krijgen. Soms is het een wetenschappelijk onderzoek voortkomend uit een Erasmusproject, maar het kan ook een rapport van fabrikant Dove of Nike bevatten. Het Nederlandse Kenniscentrum Sport is één van de partners in deze documentatiebibliotheek. Het zijn stuk voor stuk bewezen innovatieve projecten in de breedtesport met veel praktische handreikingen.


Facebookgroep voor de partners van…

Vorige maand bleek uit neuropathologisch onderzoek dat hooguit één op de honderd American footballspelers ontsnapt aan hersenschade in hun carrière. Het risico is al langer bekend. Een groot aantal spelers ontvangt alsnog een flinke schadevergoeding van de NFL voor het jarenlang ontkennen van de gevaren. 
Op Facebook is Tara Nesbit, echtgenote van Jamar Nesbit, een besloten groep begonnen die nu al tweeduizend vrouwelijke leden heeft. Dertig procent heeft nog een partner in het veld lopen, terwijl de rest leert omgaan met de gevolgen van de hersenschade van hun man. De supportgroep heeft overigens discussies over vele onderwerpen, zoals de voortdurende verhuizingen en een nieuw leven opbouwen, maar ook over recepten en de liefde voor American Football. Toch zijn de gedeelde ervaringen rond de hersenbeschadiging, de valkuilen, de verzekeringsadministratie, de beste doktoren en het leven met pillen, depressies en misbruik voor de meeste leden van de Facebookgroep het belangrijkste. Zelfs enkele weduwen, die hun man verloren aan hersenziekte CTE, geven advies. 


Levenslange dopingschorsingen zijn niet reëel

Boegeroep zaterdag bij de opkomst van Justin Gatlin voor de sprintfinale en nog meer gemopper, nadat de Amerikaan het feestje van Usain Bolt verstoorde. Volgens een deel van het atletiekpubliek hoorde de nieuwe wereldkampioen vanwege zijn dopingverleden niet op de baan te staan. IAAF-voorzitter Sebastian Coe vindt dat ook. De tijd is gekomen voor levenslange schorsingen, vindt hij.
Journalist Andy Brown reageerde deze week met een genuanceerd betoog met zes steekhoudende argumenten over de onmogelijkheid van zo’n definitieve straf. Zoals onbekendheid met de precieze inhoud van de dopinglijst bij de atleten en de moeilijkheid voor WADA om de intentie aan te tonen. Ook noemt hij de soms minimale hoeveelheden en de onduidelijkheden op de verboden lijst, terwijl WADA ook fouten kan maken. Tenslotte hebben grote, geschorste sporters tegenwoordig de financiele middelen om een rechtszaak lang genoeg te laten voortduren om een veroordelende dopingautoriteit of bond failliet te krijgen.
Volgens Brown zijn de huidige straffen voor sporters net acceptabel om geen rechtszaak aan te spannen. Bijna de helft van de dopingzaken zou zelfs voortkomen uit onbekendheid met de samenstelling van voedingsmiddelen en medicijnen. Levenslang is in zulke gevallen een buitenproportionele straf.


Evenement van de Week: slotweekend WK Atletiek Londen

Zaterdagavond kort voor elf uur loopt Usain Bolt zijn laatste meters op een internationale atletiekbaan, aangenomen dat de Jamaicaanse estafetteploeg de finale haalt. Ricky Simms, zijn manager, vergelijkt zijn status met Cristiano Ronaldo, Roger Federer en LeBron James, terwijl het tijdschrift Forbes zijn inkomsten tien keer zo hoog inschat als iedere andere atleet. Bolt laat een gat achter dat vergelijkbaar is met het vertrek van Michael Schumacher uit de Formule 1. Die keerde uiteindelijk weer terug om de sport uit het slop te halen. 
Simms verwacht dat Bolt betrokken blijft in de atletiek. Zo is de Jamaicaan partner van Nitro Athletics, dat in Melbourne in februari haar eerste editie beleefde. Het driedaagse toernooi is een soort landenteamevenement, waar een groot aantal atleten, varierend van sprinters en hordenlopers tot verspringers en paralympiërs, op uitnodiging aan meedoen. Net als in wielrennen denken atletiekmanagementbureaus aan nieuwe wedstrijdvormen. Met Bolt in de organisatie is het makkelijker om bij een sponsor binnen te wandelen. 


Foto: Flickr

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  15 augustus 2018
  Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
  Pijl
  Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
  15 augustus 2018 // Overheid
  14 augustus 2018
  Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
  Pijl
  In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
  14 augustus 2018 // Bonden
  10 augustus 2018
  ‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
  Pijl
  Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
  10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?