De voetbalweek van S&S: KNVB vergeet Vrouwen Eredivisie

8 augustus 2017 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: KNVB vergeet Vrouwen Eredivisie
In twee weken verdubbelde het aantal kijkers naar de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen, die tijdens de finale een kijkcijfer van 4,1 miljoen scoorden. Wie nu in zijn of haar enthousiasme wil weten wanneer het nieuwe seizoen van de Eredivisie Vrouwen begint, die kan echter de KNVB-site overslaan. Die meldt niet eens de kampioen van afgelopen jaar. 

Hoe kan het vrouwenvoetbal de huidige hype vasthouden, vraagt de internationale marketingsite The Drum zich af. Om te beginnen dient de voetbalbond de financiële winst van dit toernooi, zoals het miljoen aan prijzengeld, te investeren in betere faciliteiten, hogere lonen en meer marketing. Verder moeten de bond en de clubs razendsnel inventariseren hoe ze die Oranjefans in het stadion en de miljoenen voor de buis kunnen uitdagen om een wedstrijd bij hen in de buurt te bezoeken. Staan ze eenmaal in toenemende aantallen bij een club langs de lijn, dan ontstaat een 'buzz' waar sponsors bij willen horen. 

De competitie begint overigens op vrijdag 1 september, blijkt op de site vrouwenvoetbalnieuws.nl. 


FIFPro waarschuwt voor de loopbaan van een profvoetbalster

Zeer toepasselijk organiseert de internationale voetbalvakbond FIFPro deze week een 'Women’s Football Conference' in haar hoofdkantoor in Hoofddorp om te spreken over haar onderzoek naar de stand van het profvoetbal voor vrouwen. Enkele resultaten verschenen vorige week op de site van de bond. 
Zo blijkt dat de salarissen niet voldoende zijn voor de meeste speelsters om een lange carrière op te bouwen. Veel jonge twintigers haken af omdat ze op zoek gaan naar een arbeidsplaats met meer zekerheid of om een gezin op te bouwen. Tweederde van de internationals is ontevreden over hun verdiensten tijdens een toernooi, terwijl éénderde helemaal niets krijgt van hun nationale bond. De helft van de deelnemers aan het onderzoek ontvangt geen salaris van hun club, die wel degelijk in een profcompetitie speelt. 
"Uit ons onderzoek blijkt, dat het zelfs voor internationals moeilijk is om een loopbaan in voetbal vol te houden", zegt FIFPro-voorzitter Theo van Seggelen. "Speelsters investeren jaren van hun leven om aan de top van hun sport te komen. Zij verdienen een groter deel van de inkomsten in de voetbalsport."
De Oranje Leeuwinnen verdienden deze zomer 1,2 miljoen euro voor hun eerste plaats, terwijl Portugal vorig jaar 8 miljoen euro opstreek als winnaar van Euro 2016. Daarmee kent voetbal één van de grootste verschillen in prijzengelden tussen de sexen. 


Amerikaanse clubs voor promotieregeling naar CAS

Na vrijwel iedere miljoenentransfer met bijbehorende salarissen in het Europese voetbal wijzen critici naar Noord-Amerika, waar de betaalde sport met haar salarisplafond en de distributie van jonge talenten over de clubs een evenwichtiger machtsbalans in de competitie heeft. Het nadeel is het gesloten systeem tussen de divisies en daar willen twee clubs verandering in brengen.
Deze maand stappen Miami FC en Kingston Stockade FC uit de lagere divisies van de Noord-Amerikaanse voetbalbond naar het arbitragehof CAS in Zwitserland om promotie naar de Major League Soccer (MLS) mogelijk te maken. Onlangs deed de eigenaar van Miami FC, dit voorjaar kampioen van de tweede divisie, een bod van vier miljard dollar in tien jaar voor de uitzendrechten van de MLS, dat daarvoor ook een promotieregeling moest instellen. Dat ging niet door. Alleen door betaling van honderdvijftig miljoen dollar krijgt een club op dit moment toegang tot de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie. De twee clubs wijzen op artikel 9 in de FIFA statuten over promotie-degradatieregelingen.


Neymar-transfer schoffeert Financial Fair Play 

Afgelopen zaterdag zat Neymar nog op de tribune van het Parc des Princes, omdat de Spaanse bond te veel tijd nodig had voor het papierwerk rond zijn overgang van Barcelona naar PSG. Een eerdere poging om de afkoopsom te weigeren mislukte. Daarmee zijn de instrumenten om de transfer tegen te houden uitgeput. Op dit moment staat de UEFA machteloos omdat FFP de boeken pas na het seizoen controleert. Volgens voorzitter Ceferin bestudeert de bond wel een update van het systeem die tot meer sportieve balans moet leiden.
Barcelona heeft het geld wel aangepakt, maar zou, volgens het Franse sportblad L’Équipe, contact gezocht hebben met andere topclubs om samen naar UEFA te stappen. Bayern en Juventus doen mee, maar Real Madrid en Manchester City blijkbaar niet. Intussen zou AC Milan een Europese schorsing vanwege FFP volgend jaar incalculeren om een seizoen later met een dure selectie, betaald door een Chinese investeerder, terug te komen in de Champions League.

Bron: faz.net

Wedstrijd van de week: Arsenal - Leicester City (Premier League, 11 augustus)

De Engelse competitie begint dit jaar op een vrijdagavond. Om aan de wensen van de veelbetalende uitzendgerechtigden op diverse continenten te voldoen, trappen de clubs in de Premier League op allerlei tijdstippen in het weekend af. Goed nieuws voor de fans van Arsenal, Man. United of Liverpool in het Verre Oosten of in de Verenigde Staten, maar in eigen land groeit de onvrede onder de eigen achterban.
Uit een onderzoek van de Football Supporters’ Federation (FSF) blijkt dat tweederde van de deelnemers, grotendeels seizoenkaarthouders, meent, dat hun club teveel aandacht schenkt aan haar internationale imago. Bijna éénvijfde twijfelde in het voorjaar of ze haar kaart wel wilde verlengen. Meer dan éénderde bezocht al minder wedstrijden vanwege andere bezigheden, maar ook door de hoge prijzen en, bijna een kwart, raakte zijn enthousiasme voor voetbal in het algemeen kwijt. Ook bijna de helft miste een wedstrijd doordat de aftrap ten behoeve van de televisie op het laatste moment was gewijzigd. Vijftien procent deed een onnodige trein- of hotelboeking of nam voor niets vrije dagen op omdat een uitduel van zijn club onverwacht van datum of tijdstip veranderde. 

Foto: Twitter


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  12 juli 2018
  Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
  Pijl
  Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsyst...
  12 juli 2018 // Ondernemerschap
  7 juli 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  7 juli 2018 // Bonden
  6 juli 2018
  Toptennissers klagen over willekeurig controlebeleid dopinginstanties
  Pijl
  Komend weekend strijden de kwartfinales van het WK voetbal, de start van de Tour de France...
  6 juli 2018 // Buitenland

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels