De internationale sportweek van S&S: Zoenen als verdediging in dopingzaak opnieuw succesvol

20 juli 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Zoenen als verdediging in dopingzaak opnieuw succesvol
De Olympische 400 metersprinter Gil Roberts kan verder met zijn seizoen, nadat het CAS zijn schorsing door de Amerikaanse dopingautoriteit USADA eind juni van tafel veegde. Bij een controle in maart bleek de atleet het verboden middel probenecid in zijn bloed te hebben met als gevolg een automatische uitsluiting. Robert was zich echter van geen kwaad bewust en begreep aanvankelijk niet hoe het middel in zijn lichaam was gekomen. 

Zijn vriendin ontdekte vervolgens dat haar medicijn tegen een infectie, opgelopen tijdens vakantie in India, de verboden substantie bevatte. In de uren voor de onaangekondigde test had zij pillen geslikt en daarna 'ontelbare malen’ gezoend met haar vriend Roberts. Het CAS accepteerde zijn lezing van de overdracht van probenecid via speekseluitwisseling, wat een deskundige dokter kon bevestigen. 
Iedere hoeveelheid probenecid in het bloed geldt als strafbare doping. Het kan gebruik van andere middelen maskeren. In dit geval zou de gevonden hoeveelheid echter onvoldoende zijn om enig effect te hebben, volgens de arts. De afgelopen jaren gingen al vaker kussende atleten vrijuit, onder wie tennisser Richard Gasquet. 


24 uur per dag Olympische sporten op Amerikaanse tv

Nadat het IOC tijdens de Spelen in Rio haar eigen digitale Olympic TV channel lanceerde, krijgen de televisiekijkers in de Verenigde Staten de beschikking over het 'Olympic Channel: Home of Team USA'. Het IOC werkt daarin samen met haar grootste sponsor NBC, dat met de aankoop van de uitzendrechten de Spelen al decennia min of meer in leven houdt. 
Het programma op de kabelzender is puur op sport gericht en op haar verhalen. Richard Deitsch van Sports Illustrated verwacht daarom geen docu’s over doping, corruptie of leegstaande stadions en ook geen discussieprogramma’s met een paar sportkenners aan een tafel op zoek naar controverse of schandaaltjes.
Het Olympic Channel belooft beelden van Olympische sporten tijdens het reguliere seizoen, zoals nu van het WK zwemmen in Budapest met daarnaast veel archiefmateriaal van de Spelen uit het verleden. Verder toont het digitale kanaal op dit moment een documentaireserie over vijf transgenderatleten, hetgeen aantoont dat de zender buiten de lijntjes durft te gaan. Wellicht is dit een kans voor Nederlandse sportdocumentairemakers om hun werk over de grens te verkopen.  

Bron: si.com

116 landen ondertekenen UNESCO-sportplan

Bij de vergadering van MINEPS VI in Kazan afgelopen week lanceerde de UNESCO een actieplan om sport en lichamelijke beweging in de aangesloten landen te stimuleren. Daarin zijn drie doelstellingen vastgesteld:
de ontwikkeling van een visie op inclusiviteit van iedereen in de sport, lichamelijke opvoeding en activiteit
de bijdrage van sport aan een duurzame ontwikkeling en de vrede te stimuleren het beschermen van de integriteit van sport.
Het actieplan, genoemd naar gaststad Kazan, wil sport en lichamelijke opvoeding toevoegen aan de VN Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, omdat beide een grote bijdrage kunnen leveren aan een betere gezondheid en leefbaarheid in de steden en gemeenschappen. Verder benadrukte de vergadering het belang van integriteit en goed bestuur in de sport, waarmee het de verantwoordelijkheid voor atleten, toeschouwers en sportmedewerkers bij de overheden neerlegde. Dat laatste lijkt een duidelijke verwijzing naar de inzet van onderbetaalde arbeiders bij de bouw van stadions voor grote evenementen.


Hammer Series succesvol op internet

Begin juni organiseerde wielerorganisatie Velon de eerste Hammer Series race in Zuid-Limburg in een poging om de sport een geheel nieuwe richting in te sturen. Niet langer van A naar B of rondjes rond de kerk maar diverse disciplines binnen drie dagen in dezelfde regio waarbij de overwinning naar de wielerploeg ging met de beste opgetelde resultaten. Team Sky won uiteindelijk in een bloedstollende finale op de derde dag. De renners, de deelnemende ploegen, waaronder twaalf uit de World Tour en ook de toeschouwers langs het parkoers waren enthousiast.
Intussen zijn ook de internetstatistieken bekend. In totaal trok het wielerweekend meer dan twee miljoen views en nog eens een miljoen in de weken daarna. De live stream op video netwerk Tout trok drie maal zoveel kijkers als gebruikelijk bij een sportuitzending. Daarmee lijkt het doel om meer betrokkenheid bij wielerfans in de huiskamers te genereren een succes. Zoals bekend veroudert het televisiekijkend publiek van wielerwedstrijden. Dit internetspektakel zou een jongere generatie kunnen bereiken. Diverse steden hebben al interesse getoond om de Hammer Series een weekend in huis te halen. Stavanger is in 2018 al zeker.


Evenement van de week: Slot Tour de France

Team Sky domineert het peloton en het ploegenklassement in de ronde, maar de morele winnaar van dit seizoen is wellicht Team Sunweb van de Nederlandse manager Iwan Spekenbrink. Met Warren Barguil in de bolletjestrui en de etappezeges volgen op de succesvolle Girowinst van Tom Dumoulin, die zijn tevredenheid over de ploeg kenbaar maakte met een contractverlenging van drie jaar tot 2022. Laurens ten Dam wilde stoppen, maar vond het plezier in de sport terug bij Sunweb en blijft nog een jaar.
Hoofdsponsor Sunweb zetelt in Zwitserland, terwijl de ploeg een Duitse licentie heeft met veel Nederlands personeel. Daarmee heeft Spekenbrink veel ijzers in het vuur om de populariteit te vergroten en meer sponsors te interesseren. De FAZ ontdekte dat de Nederlander op zoek is naar een potentieel Duitse rondewinnaar om de wielerfans daar te binden. Verder heeft hij in zijn ploeg al zoveel verschillende specialisten, dat Sunweb in een etappekoers vrijwel dagelijks in beeld komt. 

Bron: faz.net

Foto: pixabay

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 november 2017
  De internationale sportweek van S&S: Gezonde voeding centraal op Spotlight Night
  Pijl
  De Sacramento Kings zijn het basketballseizoen niet goed begonnen als hekkensluiter van de...
  23 november 2017 // Buitenland
  22 november 2017
  De voetbalweek van S&S: voetbalbestuurder bedreigt getuige in de rechtszaal
  Pijl
  Afgelopen week begon in New York de strafzaak rond wereldwijde corruptie bij de internatio...
  22 november 2017 // Voetbal
  21 november 2017
  Wat gaat de verruiming van de btw-vrijstelling betekenen voor de sport?
  Pijl
  Begin deze maand werd bekend dat het kabinet het Sportbesluit gaat aanpassen. De btw-vrijs...
  21 november 2017 // Overheid

  Partnernieuws

  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNGU, Jeugdsportfonds en Rugby Nederland
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
  Improve Your Business English Steenkolengels, no more!