De internationale sportweek van S&S: Slimme crossovermarketing tussen sport en popcultuur

13 juli 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Slimme crossovermarketing tussen sport en popcultuur
Eerdere Most Marketable Athletes van SportsPro
Vorige maand verscheen de jaarlijkse SportsPro’s Most Marketable Athletes list met bovenaan, wellicht verrassend, de Brit Anthony Joshua. Columnist Adam Nelson legt uit, dat de bokser en zijn management subtiele bruggen slaan tussen sport, muziek en consument.

De tijd van de voetballer met zijn hond in een Chappy-reclame of, recentelijk nog, douchende wielrenners met haarshampoo is grappig, maar effectiever lijken sporters met Beats-koptelefoons om de nek of in filmpjes met rapartiesten of filmsterren.
Joshua is daarin op dit moment de nummer één, mede door zijn wervelende optreden in talkshows en covershoots op modebladen. Daarmee boort hij een heel divers publiek aan. Een andere sterke combinatie is voetballer Paul Pogba met Adidas en de artiest Stormzy. De sportfirma stuurde de geruchten van zijn transfer naar Manchester United met slimme tweets en filmpjes via de muzikant, wat in één dag zes miljoen kijkers opleverde. 

Final Four-weekend verdient duurzaam Evergreen Certificate

De jaarlijke kampioenschappen collegebasketball staan in de VS bekend als March Madness omdat de afvalcompetitie met 68 teams van de eerste ronde tot de finale binnen vier weken klaar is. Begin april kwamen de vier sterksten naar Phoenix voor de Final Four, waarna North Carolina als winnaar overbleef. Een wervelwind van een competitie die in intensiteit en media-aandacht te vergelijken is met de Tour de France in Europa. 
De organisatoren van het slotweekend '2017 NCAA Final Four' sleepten onlangs zelf een prijs in de wacht met de Evergreen Certification, de hoogste beoordeling door de Council for Responsible Sport. Deze organisatie legt sportevenementen langs een sociale en duurzame meetlat, waarop Phoenix tot een uitstekende score kwam. 
Zo wist zij meer dan negentig procent van het afval te recyclen en gebruikten horecaverkopers zoveel mogelijk afbreekbare materialen. Alle verbruikte energie was schoon, terwijl het evenement diverse waterprojecten opzette in samenwerking met de toeschouwers. 
Op de site van de Council for Responsible Sport staat de volledige lijst van sportwedstrijden, die sinds de start in 2008 een certificaat hebben ontvangen. Daaronder zijn veel marathons in de Verenigde Staten, maar intussen hebben basketbal en golf de organisatie ook ontdekt. Welk Nederlands sportevenement komt als eerste op deze lijst?

Bron: ncaa.com 

Conferentie Play the Game presenteert nu al grote namen

Vijf maanden voor het begin van de tiende Play the Game-conferentie kan de organisatie al een eerste lijst met interessante sprekers presenteren. De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt, CAS-lid Richard McLaren en voormalig WADA-directeur Dick Pound hebben toegezegd om in Eindhoven te discussiëren over de internationale samenwerking in het anti-dopingprogramma. WADA-president Sir Craig Reedie spreekt op de openingsdag.
Voormalig Braziliaans international en Paris Saint-Germain-speler Rai bespreekt de gevolgen van de Spelen en het WK voetbal op zijn vaderland Brazilië, terwijl Hans-Joachim Eckert terugblikt op zijn tumultueuze tijd in de ethische commissie van de FIFA. 
Daarnaast kunnen sportwetenschappers tot 7 augustus artikelen insturen ter beoordeling van de samenstellers van het congres. Die commissie nodigt een aantal daarvan uit om zo een diversiteit aan sprekers over allerlei sportonderwerpen op het podium te brengen. 


'Olympisch Vuur' niet eerder dan in 2032

Een 'win-win-winsituatie' noemt het IOC zijn besluit om de Spelen van 2024 en 2028 nu al toe te kennen aan Parijs en Los Angeles. Drie Europese kandidaten trokken zich eerder terug voor 2024, terwijl acht steden wel interesse toonden maar vroegtijdig afhaakten. Nederland deed onderzoek naar de organisatie van 2028, maar kabinet Rutte II doofde het 'Olympisch Vuur' vijf jaar geleden al.
Uiteindelijk bleef het IOC over met twee kandidaten voor de Spelen van 2024. IOC-president Thomas Bach greep daarop naar het zwaard van Damocles uit vrees dat de verliezer van de bid definitief zou afhaken. De afgelopen periode zag Bach vertwijfeld toe hoe democratische landen zich afkeerden van het organiseren van grote sporttoernooien vanwege de kosten, onnodige stadionbouw, mogelijke corruptiepraktijken en gedoopte deelnemers. 
Om Parijs en Los Angeles beiden binnenboord te houden zette het IOC een streep door de biedprocedure voor de Spelen van 2028. Mocht Amsterdam of een andere stad nog interesse hebben, dan is 2032 de eerste mogelijkheid. De twee kandidaten mogen eerst onderling uitmaken aan welk jaar zij de voorkeur geven. Komen zij daar niet uit, dan beslist de IOC-vergadering in september. Evenement van de Week: Wimbledon finales (15-16 juli)

Een typisch beeld van Wimbledon verscheen afgelopen weekend in de New York Times met een foto van het speelschema op het park. Tegen het 'Order of Play'-bord staat een ladder waarop een medewerker moet klimmen om de uitslagen bij te werken en de handgemaakte naambordjes van de deelnemers door te schuiven naar hun volgende ronde, als op een tennistoernooi in een provinciestadje. 
De organisatie wil absoluut niet tornen aan de 'English garden'-sfeer. Geen kunstlicht, microfoons en camera’s verpakt in groen, terwijl maar een deel van de banen over Hawkeye-apparatuur beschikt om te voorkomen dat deze de zichtlijnen van het publiek verstoren. IBM moet de wifi-punten onder de grond verstoppen of bedekken met kunstgras.
Reclame moet bij voorkeur onopvallend zijn. Evian is al blij met een logootje op de koelkast onder de scheidsrechtersstoel. Iedere sponsor schikt zich in rol om te behoren tot de Wimbledon Story.

Bron: nytimes.com 

Foto: Twitter

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 juli 2018
  Droombaan in het buitenland?
  Pijl
  Eén van de vele fantastische aspecten van sport is de natuurlijke manier waarop he...
  21 juli 2018 // Ondernemerschap
  20 juli 2018
  Criminele weldoeners dringen sportclubs binnen om imago op te poetsen
  Pijl
  Een op de drie gemeenten kampt met criminele weldoeners. Zij gebruiken hun illegaal verkre...
  20 juli 2018 // Voetbal
  18 juli 2018
  Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje
  Pijl
  Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuur...
  18 juli 2018 // Bonden

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?
  Accres