De internationale sportweek van S&S: Max Verstappen is de 'Future of Formula One'

6 juli 2017 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
De internationale sportweek van S&S: Max Verstappen is de 'Future of Formula One'
Afgelopen maand publiceerde SportsPro haar jaarlijkse lijst van de vijftig Most Marketable Athletes. In de toptien staan negen verschillende sporten, vijf Amerikanen en twee Europeanen. Max Verstappen is op nummer 38 de enige Nederlander. Sports Pro verwacht voorlopig geen wereldtitel, maar ziet hem wel als het speerpunt in de strategie van eigenaar Liberty Media om nieuwe markten te veroveren met de sport. 

In een begeleidend artikel legt sportcommunicator Ben Miller uit dat maar heel weinig atleten over de juiste mix beschikken om buiten de grenzen van hun eigen sport tot de verbeelding te spreken. Matchfixing en doping zijn taboe voor fans en sponsors, maar de laatsten zien daarnaast bij voorkeur een onbesproken gedrag. Als voorbeeld noemt Miller de Spaanse CaixaBank, die miljoenen steekt in voetbalclubs en zich niet inlaat met individuen. Dat vind de bank een te groot risico. Verder is de atleet niet alleen afhankelijk van een enorme dosis talent, maar ook van de populariteit van zijn sport en de medewerking van zijn team. Daarnaast is de keuze voor de juiste sponsors belangrijk, want ook zij dragen bij aan het imago van de sporter.
Het is overigens opmerkelijk dat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo de lijst niet gehaald hebben, terwijl de negentienjarige international Mallory Pugh de lijst binnenstormt op 34. Haar sponsor Nike lijkt in te zetten op de toekomst van het vrouwenvoetbal. De hoogst geklasseerde vrouw is overigens turnster Simone Biles op de achtste plaats, net voor skister Mikaela Shiffrin.


Sportpsychologie moet getob op de baan voorkomen

Na haar vroege uitschakeling op Wimbledon verklaarde Kiki Bertens deze week, dat zij een sportpsycholoog in de arm heeft genomen om greep te krijgen op haar negatieve gevoelens tijdens wedstrijden. "Bij Kiki is het een beetje: ieder punt dat ze zelf maakt telt voor één, ieder punt dat de tegenstander maakt voor drie", zegt coach Raemon Sluiter in NRC Handelsblad.
Ze probeert voor houvast te zorgen, ze noteert voor wedstrijden doelen en leest die tijdens de wissels terug in een schriftje, aldus de krant.
Dit is eenvoudige strategie om de concentratie terug te vinden, vertelt sportpsycholoog en hoogleraar Ian Maynard in The Guardian. "De meeste atleten maken zich voortdurend zorgen over winnen en verliezen, maar zij hebben alleen controle over hun eigen prestatie. Deze tips zijn geschreven om dicht bij henzelf te blijven en niet na te denken over de enorme belangen."
Zijn collega Michael Caulfield noemt Arthur Ashe als één van de pioniers. Die had een papiertje in zijn rackethoes meegenomen, terwijl Jimmy Connors een briefje van zijn oma in zijn rechtersok droeg. Van de huidige wereldtop is Andy Murray twee jaar terug op het ABN Toernooi in Rotterdam gefotografeerd met motiverende regels en eenvoudige tips.


Nieuwe marketing kan meer vrouwen in beweging krijgen

Uit onderzoek door SportEngland blijkt dat meer mannen dan vrouwen sporten ongeacht de leeftijdsgroep. In totaal beweegt veertig procent van de mannen minstens een half uur per week en maar éénendertig procent van de vrouwen. De helft van de vrouwen die zeggen te willen sporten, doen dat niet. Het rapport vraagt zich af waarom en geeft tips om hen alsnog in beweging te krijgen.
Marketeerster Jane Asscher vindt dat de huidige campagnes wellicht teveel leunen op grote sportsterren. Dat kan werken, maar zij vermoedt dat de inspiratie evengoed uit de eigen omgeving kan komen via een inspirerende onderwijzer, een goede coach bij een club of een actieve baas op het werk. Zo blijken veel vrouwen met jonge kinderen af te haken vanwege hun drukke leven, maar een gerichte campagne via social media met een familiethema kan laten zien hoe je sport kunt inpassen in een hectisch gezin. 


IAAF-rapport over testosteronspiegel niet overtuigend

Twee jaar geleden schortte het CAS een regel van de internationale atletiekbond IAAF op die vrouwelijke atleten met een te hoge testosteronspiegel uitsloot van deelname van wedstrijden. Volgens het CAS was niet aangetoond dat een te hoge waarde tot betere prestaties zouden leiden. Afgelopen week publiceerde de IAAF, samen met antidopingautoriteit WADA, een rapport ter onderbouwing van deze bovengrens, die hyperandrogene atletes en transgenders op deze grond kan uitsluiten. Als ze mee willen doen, dan eist de bond een operatie of medicijnengebruik om verlaging te realiseren.
Columnist Andy Brown meent dat het rapport niet overtuigend is en verwacht een zware beslissing voor het CAS Panel deze zomer. Nog steeds is niet aangetoond dat tostesteronwaardes doorslaggevend zijn bij de prestaties van vrouwelijke atletes, terwijl deze meestal op natuurlijke wijze in het lichaam geproduceerd zijn. Bovendien kennen de mannen geen vergelijkbare bovengrens, terwijl deze soms met hele lage waardes toch tot goede uitslagen komen. 

Evenement van de Week: EK Basketball 3x3 (7-9 juli Amsterdam)

3x3 Basketball of Streetball is de grootste urban teamsport ter wereld met tweehonderdvijftig miljoen spelers, aldus de site van de Nederlandse Basketball Bond, dat komend weekend de Europese Kampioenschappen organiseert. Tijdens de Urban Sports Week in Amsterdam is het EK op het Museumplein het hoogtepunt. De tickets voor het evenement zijn per dagdeel te koop, waarbij de finaleavond met vijftien euro het duurst is. Rond de wedstrijden belooft het programma voldoende entertainment.
De afgelopen paar jaar heeft de NBB zich sterk gemaakt voor de ontwikkeling van deze variant door het ondersteunen van een nationale selectie. Dat leidde vorig jaar tot brons voor de mannen op het EK in Boekarest, terwijl de vrouwen op het WK in China op de zevende plaats eindigden. 3x3 behoort tot de nieuwe olympische disciplines, waardoor de interesse in andere landen zal toenemen. Voorlopig doet Nederland in de top mee.


Foto: flickr.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Nog geen reacties aanwezig.

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  23 juni 2018
  Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
  Pijl
  Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
  23 juni 2018 // Bonden
  22 juni 2018
  Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
  Pijl
  Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
  22 juni 2018 // Buitenland
  20 juni 2018
  Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Pijl
  Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
  20 juni 2018 // Ondernemerschap

  Partnernieuws

  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels