Een soort wereldrecord van intellectueel succes

26 mei 2015 // De Klassieker // Door: Ramón Spaaij
Een soort wereldrecord van intellectueel succes
Het boek Body & Soul: Notebooks of an Apprentice Boxer is een bijzonder voorbeeld van de ‘sociologische verbeelding’ (C. Wright Mills), het vermogen om brede maatschappelijke ontwikkelingen in verband te brengen met de ervarings- en belevingswereld van individuen op microniveau. Loďc Wacquant biedt met zijn rauwe etnografie unieke inzichten in de fysieke, geestelijke en sociale wereld van het boksen in het getto van Chicago’s South Side. Het boek is een hartstochtelijk pleidooi voor, en bewijs van, de kracht van etnografisch onderzoek als methodologie, waarbij de onderzoeker zich met de nodige theoretische bewapening voor langere tijd onderdompelt in het onderzoeksveld. Het is dit vloeiende samenspel tussen zijn sociologische theorie en zijn ‘morele en sensuele bekering’ (p. vii) tot de boksschool waar Wacquant zijn onderzoek verrichtte dat dit boek tot een klassieker maakt.  


In de serie De Klassieker schrijven sportwetenschappers over het (sport)wetenschappelijke boek dat in meer of mindere mate hun bijbel is geworden. Waaraan ze inzichten en overtuigingen ontlenen die ze elders niet vonden en die ze nu nog steeds met zich meedragen. In deze bijdrage geeft Ramón Spaaij zijn inzicht op de klassiekers. De volgende aflevering verschijnt over twee weken. 

De Klassieker van Ramón Spaaij

Wacquant is etnograaf in hard en nieren. Om met gettobewoners in contact te komen besloot hij zich aan te sluiten bij de Woodlawn Boys and Girls Club en zelf te gaan boksen. Wacquant ontwikkelde een passie en talent voor de sport en beschrijft hoe hij lichamelijk en geestelijk in het boksen werd gezogen. Het verhaal is opgetekend in drie delen. Het eerste deel is een sociologische analyse van de Woodlawn Boys and Girls Club en van de boksers en trainers die hun ziel en zaligheid geven aan hun sport. Dit is de microkosmos waarin Wacquant drie-en-een-half jaar lang interviews en observaties verrichtte, van 1988 tot 1992. Vervolgens volgt Wacquant op minutieuze wijze de wedstrijddag van een van de boksers, Curtis, en zijn trainers. In het derde deel vertelt Wacquant over zijn eigen bokscarričre, inclusief zijn deelname aan de eerste ronde van het Chicago Golden Gloves evenement in 1990. Dit verhaal sluit zowel theoretisch als empirisch naadloos aan bij de eerste twee delen en biedt nader inzicht in de vorming van wat Wacquant de ‘pugilistic habitus’ noemt, de belichaamde disposities van de bokser.

Gettoleven

Het boksen mag dan het object zijn van Wacquants studie, maar de sport is toch vooral de lens die hij gebruikt om sociale problemen in het getto te bestuderen. Centraal staat de bredere sociale betekenis van het boksen en de boksschool voor Afro-Amerikaanse mannen die proberen te ontsnappen aan de harde werkelijkheid van het gettoleven. De boksschool is een plaats waar bloed, zweet en tranen rijkelijk vloeien, waar kameraadschap en (zelf-)discipline hoog in het vaandel staan en waar sociale status en eer kan worden verworven door leden van een bevolkingsgroep wiens dagelijks leven wordt gekenmerkt door armoede, achterstelling en discriminatie.    

De Woodlawn Boys and Girls Club bestaat inmiddels niet meer, maar Loďc Wacquant maakt nog altijd internationaal furore als wetenschapper en publieke intellectueel. Sinds in 2004 de Engelstalige versie van Body & Soul verscheen, heeft hij prikkelende boeken geschreven over stedelijke armoede en achterstelling, neoliberalisme, het gevangeniswezen en over zijn leermeester, de vermaarde socioloog Pierre Bourdieu.

Ik draag Body & Soul met me mee als een soort wereldrecord, waar ik in mijn eigen onderzoek door middel van kleine persoonlijke verbeteringen steeds meer bij in de buurt tracht te komen. - Ramón Spaaij.

Verplichte kost

Body & Soul heeft onder sportwetenschappers het nodige stof doen opwaaien. Het boek wordt nog steeds veel geraadpleegd en geciteerd in de sociaalwetenschappelijke literatuur over sport in het algemeen en over de vechtsport in het bijzonder. Het doet Body & Soul echter tekort om het louter als sportsociologisch boek te kenschetsen; de waarde van het boek overstijgt namelijk de sociologie van de sport. Het is, in mijn persoonlijke beleving, een sociologische en etnografische klassieker. Het boek werpt belangrijke vragen op voor eenieder die zich bezighoudt met etnografie en sociologie,
bijvoorbeeld over de representatie van gender en etniciteit, het belang van reflexiviteit (het besef dat de onderzoeker en de analyse zelf het product zijn van cultuur) en het openstaan voor onverwachte bevindingen (naar eigen zeggen heeft het onderzoek Wacquants denken volkomen veranderd). Body & Soul is mede om die redenen al jaren verplichte kost voor studenten in mijn sociologie- en methodenonderwijs. Ik draag het met me mee als een soort wereldrecord, waar ik in mijn eigen onderzoek door middel van kleine persoonlijke verbeteringen steeds meer bij in de buurt tracht te komen, doch wetende dat ik het intellectuele succes van Body & Soul nooit zal kunnen evenaren.


Loďc Wacquant (2004) Body & Soul: Notebooks of an Apprentice Boxer, Oxford en New York: Oxford University Press, 274 pagina’s, ISBN 0195168356. 

Foto: Amazon

 • Ramón
  Door: Ramón Spaaij
  Ramón Spaaij (Den Haag, 1979) is bijzonder hoogleraar Sportsociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast associate professor aan Victoria University in Australië en visiting professor bij het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Hij is verbonden aan het nationale kennis- en innovatienetwerk Sport & Society. Spaaij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en promoveerde in de sociologie op het proefschrift 'Understanding Football Hooliganism' (2007). 

  Hij publiceerde onder meer 'Hooligans, fans en fanatisme' (Amsterdam University Press, 2008), 'The Social Impact of Sport: Cross-Cultural Perspectives' (Routledge, 2010), 'Sport and Social Mobility: Crossing Boundaries' (Routledge, 2011) en samen met Ruth Jeanes en Jonathan Magee 'Sport and Social Exclusion in Global Society' (Routledge, 2014). 


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Naam
  I was drawn by the hosteny of what you write
  Reactie geplaatst op 28/04/16 om 11:53 uur

Feiten en achtergronden

In de serie De Klassieker schrijven sportwetenschappers over het (sport)wetenschappelijke boek dat in meer of mindere mate hun bijbel is geworden. Waaraan ze inzichten en overtuigingen ontlenen die ze elders niet vonden en die ze nu nog steeds met zich meedragen. In deze bijdrage geeft Ramón Spaaij zijn inzicht op de klassiekers. De volgende aflevering verschijnt over twee weken. 

Gerelateerde berichten

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Laatste nieuws

  21 september 2018
  FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
  Pijl
  Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
  21 september 2018 // Voetbal
  20 september 2018
  Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
  Pijl
  Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
  20 september 2018 // Overheid
  19 september 2018
  Pijl
  In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
  19 september 2018 // Overheid

  Partnernieuws

  Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
  Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
  Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
  Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
  Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
  Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
  ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
  Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
  NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
  Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
  TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
  Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?