Ex-gedetineerden aan de slag bij FC Dordrecht

3 juli 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Ex-gedetineerden aan de slag bij FC Dordrecht
FC Dordrecht toont zich op meerdere maniere als een maatschappelijk betrokken club. Zo werden de finales van het straatvoetbal bij de club gespeeld. Foto: Twitter.
Afgelopen zaterdag won FC Dordrecht haar eerste oefenwedstrijd in voorbereiding op het nieuwe seizoen met 7-0 van vv RCS in Souburg. Buiten het veld liepen de activiteiten tijdens de korte zomerstop gewoon door. Zo sloot de club afgelopen maandag een nieuwe MVO-partnership met het platform Quiet Drechtsteden, dat ruim tienduizend huishoudens in de stad met problematische schulden of levend in armoede verbindt met hulpbiedende bedrijven en particulieren.

"Zij hebben de niet de middelen voor een uitstapje in het weekend. Als wij hen in de samenwerking met Quiet een leuke avond kan bezorgen, iets om naar uit te kijken, dan moeten we dat gewoon doen", vertelt Jordy Valkestijn, parttime MVO-medewerker bij FC Dordrecht. 

'Van Verslaafde tot Gastheer'

De Keuken Kampioen Divisionist kwam dit voorjaar al Europees in het nieuws als voorbeeldproject van de campagne #Equalgame. De UEFA liet een filmpje maken over Jules Rasoelbaks, lid van het veiligheidsteam van FC Dordrecht. Dat is een ex-gedetineerde en ex-drugsverslaagde, die via De Hoop GGZ de cursus 'Van Verslaafde tot Gastheer' volgde en twee jaar terug met veel succes bij FC Dordrecht aan de slag ging. 

Werkervaring

Later kreeg een gevangene enige tijd een stageplek op de Krommedijk, hetgeen de club goed beviel. "Daarop hebben we via Jules, die ook in de Penitentiaire Inrichting Dordrecht werkt, contact gelegd met de leiding", aldus Valkestijn.  "Daaruit is een samenwerkingsverband gesloten met de PI. We zijn nu op zoek naar geschikte kandidaten, die op het punt staan om in vrijheid te komen om daarna bij ons werkzaamheden uit te voeren. Zij hebben vaak langere tijd vastgezeten, waardoor ze weer moeten leren omgaan met de verplichtingen in de samenleving. Dat doen ze dan in het stadion, wat voor ons financieel mooi meegenomen is. Zelf krijgen ze werkervaring, die meer kans geeft op de arbeidsmarkt."

Daarnaast verwacht de PI Dordrecht dat het recidivegevaar een stuk kleiner is. "Zo heeft onze stagiair na een aantal maanden op de club werk gekregen bij een garage en is een opleiding gaan volgen. FC Dordrecht heeft een grote groep sponsors. Deze zijn zeker geïnteresseerd om iemand in dienst te nemen, die bij het werk in het stadion van toegevoegde waarde is gebleken."

Vaste banen

De club heeft al ervaring met een groep Wajong-ers, waarvan een deel de afgelopen jaren vanuit hun stage bij FC Dordrecht is doorgestroomd naar een werkplek in een normaal bedrijf, legt Valkestijn uit. "We hebben een project met drugsverslaafden uit De Hoop GGZ, die we opleiden tot steward en verkeersregelaar. Ook daarvan hebben vijf deelnemers intussen een baan gevonden. Dat scheelt de gemeente Dordrecht jaarlijks ongeveer een ton aan uitkeringen, terwijl die jongens op een goede manier terugkeren in de maatschappij."

De gemeente biedt voor diverse projecten subsidie, maar de convenant met de PI verloopt met gesloten beurzen. "Dankzij deze projecten bespaart FC Dordrecht veel kosten. We werken ook samen met de reclassering die mensen regelt om onkruid te wieden. Zo helpen we elkaar."

Foto: Twitter / FC Dordrecht

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?