Volg je hart Dafne, wees jezelf en vlieg weer

27 juli 2018 // Perstribune
Volg je hart Dafne, wees jezelf en vlieg weer

Wat is er aan de hand met Dafne Schippers? Ik kan me als kwetsbare oudere op straat niet vertonen zonder te worden aangeklampt met deze vraag, terwijl ik alleen maar op zoek ben naar water. Moet ik het antwoord verzinnen, waar de treurbuisdeskundige Leon Haan zich (op de radio) in allerlei bochten wringt om maar niets wezenlijks te hoeven zeggen? Met het gezicht op stand donderwolk stapte zij na de dramatisch verlopen 200 meter in Londen (Diamond League, 22 juli) voorbij de uitnodigend omhooggestoken microfoon van Haan zonder hem een blik waardig te keuren. Wie haar een beetje kent, weet dat het hoort bij het explosieve karakter van dit supertalent. Want dat is zij. Was zij?


Er is iets mis, dat is duidelijk. En het is maar zeer de vraag, of het nog helemaal goed komt voor de Europese titelstrijd (Berlijn), begin augustus, met die vorm. Want zo wordt het kortweg genoemd (‘vorm’) om kernachtig uit te drukken, of een topsporter wel of niet in staat is die absolute top te kunnen aanraken. Misschien staat iets ongrijpbaars als een virus in de weg, zoals haar weleens (veel) eerder overkwam. Maar ik denk, en durf daar wel mijn hoed voor op te eten (als het ongelijk mij zal achterhalen), dat het te maken heeft met de o zo ingewikkelde trainingsopbouw, inherent aan een sterk ontwikkelde sport als atletiek. Het is geen voetbal, zullen we maar zeggen.

Never change a winning team

Schippers wil de beste zijn van de wereld, de snelste vrouw. Zij gaf er de als het ware voor haar gereserveerde medailles op de zevenkamp voor op. Alles moet wijken voor die ambitie, iedere oneffenheid op weg naar de troon uit de weg geruimd. Aangemoedigd door een opportunistische sponsor die haar verleidde zich als voorschot op de kroning in gouden kleding te hullen en te laten vereeuwigen. Het is de olympische goden die haar zo gunstig gezind waren verzoeken en je vraagt je af welke adviseurs haar hierbij hebben ingefluisterd.


Het is wel heel simpel om een in de sport tot de draad versleten cliché uit een archieflade te trekken, maar ja verleiding te groot: never change a winning team. Haar transfer van Bart Bennema, een man met de ‘poten’ stevig in de Hollandse klei, geen spatje verbeelding, naar de Amerikaan Rana Reider was voor vrijwel iedere deskundige onlogisch en onbegrijpelijk. Behalve voor degene die de snelste vrouw ter wereld wil zijn. Gegokt en verloren?


Dat Dafne niet heeft stilgezeten bij Reider is bij oogopslag zichtbaar. Ik heb het ooit eerder gezien bij Carl Lewis (tegelijkertijd met Fanny Blankers-Koen uitgeroepen tot ‘beste van de – vorige –  eeuw’) die schijnbaar twee keer zo groot en breed uit een wintertraining tevoorschijn kwam. In zijn tijd werd een dergelijke metamorfose ogenblikkelijk in verband gebracht met snoepen uit de verboden medicijnkast. Schippers ziet er zichtbaar sterker uit, en ik haast mij op te merken dat hier geen verdachtmaking past. Groter en sterker dankzij veel krachttraining wil nog niet automatisch zeggen: sneller, alhoewel de componenten gerelateerd zijn.

Stervende zwaan

Van zeer nabij heb ik, in inmiddels grijze oudheid, hetzelfde meegemaakt met een talentvolle atlete. Toegenomen kracht, (veel) sterkere benen en toch geen vooruitgang, misschien eerder achteruitgang. Harder dan ooit getraind, maar toch...Kracht omzetten in snelheid, doe het maar even. Dat maakt topatletiek juist zo mooi. Er bestaan geen succesformules die voor Jan en Alleman gelden. Wat voor de een wel werkt, is desastreus voor de ander. Dat is de kunst, waarover ik het weleens heb, van net wel of net niet het prachtige, onvergankelijke muziekstuk dat maar eens in de eeuw wordt gecomponeerd. Ja, ik bedoel het echt: componeren. Scheppen, de hemel aanraken. Eén valse noot en het kunststuk valt in duigen.

Het moet onverteerbaar zijn: jezelf terugzien in de rol van stervende zwaan, zoals geschiedde bij de Diamond League in Londen. Verliezen van (o.a.) een landgenote, Jamile Samuel, getraind door.....Bart Bennema. Strooi maar zout in de wond. Verschrikkelijk: het lichaam dat niet meer doet wat het hoofd wil. Ik ben er zeker van dat Dafne Schippers weer zal terugkeren op het allerhoogste niveau. Let maar eens op, straks (volgend jaar?) een vrouw die heeft leren verliezen en zich daarnaar gedraagt. Breng dat gouden pakje maar naar de kringloop Dafne, volg je hart, wees jezelf en vlieg als vanouds.


Foto: Flckr (cc): Stephanie Rutt


 • Kees
  Door Kees Kooman
  Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snelheid': Sprintkoninginnen, van Fanny tot Dafne. Eerder schreef hij boeken over uiteenlopende onderwerpen: sportbiografieën over Fanny Blankers-Koen en Anton Geesink (genomineerd voor de Nico Scheepmakerprijs), Boerenbloed, Eerlijk over later (genomineerd voor de M.J. Brusseprijs). Als journalist rapporteerde hij bij negen Olympische Spelen.


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • Eric Roeske
  Ik kijk nu alweer uit naar volgende week als Dafne in Berlijn met een big smile de mixed zone inloopt nadat ze Europa weer versteld heeft doen staan. Net als in Amsterdam 2016 en Londen 2017.
  Reactie geplaatst op 30/07/18 om 12:31 uur
 • kees sluys
  Ik ga er ook vanuit dat Dafne wel weer een keer op haar echte niveau terugkeert. En prijs de vaderlandse atletiekwereld gelukkig dat Jamile zo'n (m.i. ongedachte) progressie doormaakt.
  Reactie geplaatst op 28/07/18 om 17:50 uur

Journalisten

Guus van Holland
2 februari 2015
Pijl
Voormalig chef-sport van NRC Handelsblad
Henk Stouwdam
27 juni 2014
Sportredacteur NRC Handelsblad
Pijl
Sportredacteur NRC Handelsblad/nrc.next
Frans Oosterwijk
2 september 2014
Pijl
Hoofdredacteur Sport & Strategie

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid