Voetbal als bedrijfstak: al twintig jaar achtereen groeicijfers

30 januari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Voetbal als bedrijfstak: al twintig jaar achtereen groeicijfers
Moreel en ethisch ligt de UEFA regelmatig onder vuur, maar financieel gezien staat de Europese voetbalbond aan het hoofd van een heel gezonde bedrijfstak, zo blijkt uit het onlangs verschenen Clublicensing Report over seizoen 2016-17.

Sinds het begin van deze eeuw is de gemiddelde omzet van de clubs in alle competities van de UEFA verdrievoudigd, terwijl het aantal clubs met een begroting boven de honderd miljoen euro is vervijfvoudigd. Het prijzengeld van de UEFA, dat is opgebouwd uit toenemende televisie- en sponsorgelden, blijft maar toenemen. Ook de salarissen aan de werknemers, de spelers en staf, blijven groeien. 
En dan is dit nog alleen het overzicht van het Europese clubvoetbal. De huishouding van het interlandvoetbal met de grote toernooien en alle begeleidende contracten van de nationale bonden, UEFA en FIFA zijn daarbij niet eens meegerekend. De afgelopen twintig jaar hebben in de voetbalwereld alleen maar groei gekend en zijn niet of nauwelijks be´nvloed door de bankencrisis of de gevolgen van internationaal terrorisme. 

Bron: uefa.com

Is de wachttijd bij VAR te lang?

Afgelopen week besloot de International Football Association Board (IFAB) de Video Assistent Referee (VAR) voor definitieve goedkeuring in stemming te brengen tijdens de jaarvergadering op 3 maart. Daarmee lijkt de laatste horde naar het WK in Rusland genomen. De Universiteit Leuven onderzocht de toepassing in de afgelopen twee jaar. De gemiddelde wachttijd op het veld bij een VAR-procedure is zestig seconden, terwijl de juistheid van de gecheckte arbitrale beslissingen al 93 procent was in de bekeken zeshonderd duels. Slechts één beslissing per drie wedstrijden bleek discutabel genoeg voor VAR-controle en daarvan oordeelde in één van de twintig gevallen de VAR ook verkeerd. De IFAB publiceerde ook een Q&A over de VAR, waaruit blijkt dat de veelgenoemde 'challenge' van een speler of coach geen optie is, omdat dit moeilijk is in te passen in het spelverloop. 
Bij het gebruik van de VAR in de FA Cup ontstond afgelopen weekend onvrede op Anfield, nadat twee spelers van het winnende West Bromwich Albion met hamstringblessures het veld af moesten. Volgens manager Alan Pardew moesten de spelers te lang, vier minuten, wachten op een penaltybeslissing, terwijl ze stil stonden in de kou. In zijn column in The Times concludeert oud-scheidsrechter Mark Clattenburg naar aanleiding van dat duel, dat het niveau van fluiten achteruit gaat. De arbiters lijken de moeilijke beslissingen nu over te laten aan de VAR, terwijl ze beter zelf kunnen beslissen, vooral bij subjectieve gevallen.

Manchester City zet vrouwenteam bij de mannen op sociale media

Bij het vieren van de vierde verjaardag van het vrouwenteam van Manchester City lanceert de club de slogan Same City Same Passion. Daarmee wil ze de eigen fans laten zien dat het verschil in beleving in vergelijking met de mannen minder groot is dan in de perceptie. In een social media-campagne toont een filmpje dezelfde vaardigheden, dezelfde ervaringen en passie of het nu Premier League, jeugdvoetbal of het vrouwenteam is.
Over twee weken staat het hele weekend in het teken van Same City, Same Passion met activiteiten rond het Premiership-duel tegen Leicester City op zaterdag en tegen de Liverpool Ladies op zondag. Ook voegt het de social media-kanalen van beide teams samen, waardoor de informatie van de dames bij de aanhangers van City over de hele wereld op het scherm komt. Volgens het bovengenoemde UEFA Club Licensing Report hebben de Blues op Twitter vijf miljoen volgers en op Facebook 28 miljoen, waarvan driekwart in het buitenland.  


Perfecte velden op WK in 2022, meent veldmanager Qatar

Goed nieuws opnieuw uit Qatar, dat enkele weken geleden haar stadions al genoemd zag bij de vijf duurzaamste sportaccommodaties ter wereld van dit moment. Afgelopen week verklaarde Yasser Al Mulla, verantwoordelijkheid voor het groen rond het WK van 2022, dat de organisatie succesvolle resultaten heeft geboekt bij de het kweken van haar eigen graszoden. Een eigen R&D-centrum moet borg staan voor perfecte velden met natuurgras, die alle weersomstandigheden aankunnen. Het centrum testte 24 soorten en brak bovendien records bij het leggen van het veld in het Khalifa International Stadium. Binnenkort maakt hij officieel bekend welke grassoort de organisatie op het WK wil gebruiken. 
In de toekomst hoopt Qatar 168 velden aan te leggen met deze grassoort, die bovendien duurzame besproeiing moeten krijgen. Verder verklapte Al Mulla tijdens de European Stadium & Safety Management Association Summit in Dublin vorige week, dat meereizende voetbalsupporters in luxe tentenkampen en op cruiseschepen kunnen verblijven tijdens het toernooi. De korte afstanden tussen de stadion zou het mogelijk maken om twee duels op één dag te bekijken. 


Wedstrijd van de Week: Feyenoord - PSV (31 januari, kwartfinale Toto KNVB-beker)

Een topper in De Kuip in de kwartfinale van de Nederlandse beker, die sinds 12 januari de Toto als naamgever heeft. Eerder was bierbrouwer Amstel tien seizoenen sponsor, gevolgd door één jaar Gatorade. Naast de Toto onthulde de voetbalbond ook de nieuwe gouden beker vanwege het verspelen van de honderdste finale op 22 april in De Kuip. 
Dat jubileum komt enigszins plompverloren uit de lucht vallen, alsof het pas net is ontdekt. Pas in het nieuwe jaar lanceerde de KNVB deze feestelijke campagne, nadat al 97 van de 105 deelnemers zijn uitgeschakeld. Nou kende het toernooi ook moeilijke startjaren. In 1894 hadden maar twee clubs interesse, waarop de eerste echte editie begon in 1898 met achttien deelnemers en winst voor RAP, na 1-0 winst in de verlenging op het Haagse HVV in de finale in Heemstede. In de volgende 58 seizoenen ging het negentien keer niet door om diverse redenen. Voor de historie van de KNVB-beker moet de liefhebber Wikipedia raadplegen. De bond heeft van het eigen toernooi niet eens een lijst met winnaars.

Bron: knvb.nl

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels