De voetbalweek van S&S: Iedere voetbalwedstrijd in 2018 online

9 januari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Iedere voetbalwedstrijd in 2018 online
2018 lijkt uit te groeien tot het jaar van de complete online sportervaring. Bij de komende Olympische Winterspelen kunnen sportliefhebbers de trainingen, de voorbereidingen en de deelnemers naar keuze bekijken via The Olympic Channel. Daarnaast zouden aan het eind van het jaar voetbalwedstrijden van het WK in Rusland tot de F-jes om de hoek in de huiskamer te zien moeten zijn.

De KNVB werkt sinds november samen met Talpa Network aan VoetbalTV als sociaal platform voor het amateurvoetbal, dat wedstrijden van aangesloten clubs via slimme camera’s registreert. De clubs kunnen na afloop zelf een samenvatting maken, terwijl trainers de beelden kunnen gebruiken om te analyseren.
Eenzelfde service is in het najaar ook in Duitsland gestart en nu heeft IBM een overeenkomst gesloten met het Spaanse Footters. "Ons verdienmodel zijn de circa driehonderd miljoen voetballers ter wereld, die nu niet in beeld komen", aldus Javier Duro, hoofd marketing. "Zij verdienen een professioneel platform. Clubs kunnen hiermee meer supporters en sponsors binnenhalen, terwijl spelers zichzelf kunnen profileren. Coaches kunnen beelden van tegenstanders bekijken."
Footters werkt samen met de lagere Spaanse profdivisies, waarvoor zij abonnementen en pay-per-view- mogelijkheden aanbiedt. Mocht dit succesvol zijn, dan kan dit de markt van televisierechten ingrijpend veranderen. 


De strijd tegen racisme

"Wanneer blanke spelers van het veld lopen op het moment dat zij racistische geluiden horen, dan zou het probleem snel opgelost kunnen zijn", meende Lilian Thuram afgelopen maand in zijn speech op het Peace and Sport International Forum in Monaco. "Vanwege de belangen in het voetbal, zullen deskundigen dan snel reageren. Nu vinden we nog dat het slachtoffer van racisme zelf moet reageren. Dat levert niets op."
Dit weekend klaagde Blaise Matuidi over spreekkoren op de tribunes van Cagliari, nadat Verona eind vorig jaar om dezelfde reden al gestraft was met de voorwaardelijk sluiting van een tribunevak. In Engeland vertelde Rhian Brewster over racisme op het veld onder meer tijdens de UEFA Youth League-wedstrijd van zijn Liverpool met Spartak Moskou en tijdens Engeland-Spanje op het WK-onder-17. Zijn verzoek aan officials bij die wedstrijden om op te treden leverde weinig op. Spartak moest van de UEFA een tribunevak sluiten, dat toch al leeg bleef bij haar jeugdwedstrijden, en daar een vlag met 'Equal Game' ophangen. Voor Brewster is dit geen straf.
Thuram is nog steeds verbaasd over het opheffen van de anti-racisme taskforce van de FIFA. Dat zou haar doel volledig hebben bereikt, aldus de officiële verklaring. Juist de voetbalbond kan miljoenen mensen aanspreken, meent de Franse wereldkampioen van 1998. "Het zou mooi zijn als op een dag voetballiefhebbers bij het horen van de naam FIFA direct denken aan de strijd tegen racisme en discriminatie. Dat zou een sterke boodschap zijn."


Nieuwe medisch protocol voor UEFA-wedstrijden

De KNVB constateerde bij de verplichte medische controle voorafgaand aan een groot internationaal jeugdtoernooi in 2014 bij de 17-jarige Abdelhak Nouri  een hartafwijking. Dat meldde de bond schriftelijk bij Ajax, maar niet zeker is of deze informatie ook aan de voetballer en zijn ouders is doorgegeven. De medische staf oordeelde de afwijking overigens als ongevaarlijk. 
Per 1 januari heeft UEFA haar Medical Regulations vernieuwd. Alle deelnemers aan een competitie van de UEFA dienen nu actuele medische gegevens aan te leveren en een jaarlijks controle te ondergaan met daarbij een hartonderzoek. Voor een aantal toernooien is nu ook een hartecho verplicht. Verder biedt het reglement een overzicht van de noodzakelijke apparatuur en het eerste hulpmateriaal in het stadion en de ambulance, die zelfs tijdens de trainingen aanwezig moet zijn.
"Niemand zou mogen sterven bij een voetbalwedstrijd", meent Michel D’Hooghe, voorzitter van de medische commissie van de UEFA. Het protocol meldt weinig over de privacy van de spelers en wie inzage kan krijgen in de gegevens. 


Waar blijft helderheid van FIFA in dopingonderzoek?

Hoewel Valery Mutko in interviews met Nederlandse journalisten volhield zich van geen dopingkwaad bewust te zijn, is de voormalige Russische minister van Sport uit het WK-organisatiecomité gestapt. Daarmee hebben de Russen zelf aanzienlijk adequater gereageerd dan de FIFA op het IOC-besluit tot hun uitsluiting van de Olympische Spelen. De internationale voetbalbond lijkt maar niet in staat om contact te leggen met klokkenluider Grigory Rodchenkov, voormalig hoofd van het lab in Moskou.
De New York Times citeert diverse boze dopingonderzoekers, zoals Travis Tygart (USADA) en Craig Reedie (WADA). Zij zouden al voldoende materiaal hebben aangeleverd om conclusies te trekken. Spelers van de Russische selectie op het WK in Brazilië zijn genoemd in het McLarenrapport. Met een vroegtijdige uitschakeling in de groepsronde had de ploeg blijkbaar weinig baat bij mogelijk dopinggebruik. Verder was de FIFA in 1994 niet bang om Diego Maradona te schorsen, maar de arts bij die beslissing, Jiri Dvorak, kreeg anderhalf jaar terug zijn ontslag. Hij meent dat de internationale voetbalbond beter snel met een duidelijke uitspraak kan komen om de geruchtenstroom en de verdenkingen rond de Russische ploeg weg te nemen. De dopingzaak hangt nu als een donkere wolk boven de voorpret rond het toernooi, ook in Rusland zelf. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren