Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal

15 februari 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Rusland verovert buurlanden via de ijshockeyhal
Terwijl de olympische beweging een vredelievende overwinning behaalde met de verwelkoming van Noord-Koreanen op de Spelen, werkt Rusland in stilte aan een vorm van ijshockeydiplomatie in Oost-Europa, meent Joseph Taylor op playthegame.org. Volgens hem verdient Vladimir Poetin veel goodwill met de, door hem geÔnitieerde, Kontinental Hockey League (KHL), waar naast Russische en Aziatische teams ook ploegen uit Wit-Rusland, Finland, Letland en Slowakije aan meedoen.

De gelikte ijshockeycompetitie koestert EU- en NAVO-leden als Letland en Slowakije waar ijshockeyfans wekelijks de Russische sponsors op televisie voorbij zien komen. Slovan Bratislava trekt iedere thuisduel bijna tienduizend toeschouwers in deze aantrekkelijke competitie voor ijshockeyfans.
Taylor ziet de KHL als een propagandamachine, die de macht van Poetin idealiseert en de publieke opinie gunstig stemt in landen waar Russische minderheden nog altijd een hang hebben naar het verleden. Net zoals de Champions League voetballend Europa kleiner maakt, zo weet de KHL een band te scheppen tussen Rusland en zijn grenslanden. Taylor vreest dat Poetin en het Kremlin ooit munt zullen slaan uit deze gepamperde relaties.


De Noren vieren nog altijd een zege uit 1982

En dat terwijl de Russen ooit de grote antagonisten in de sport waren, de onverslaanbaar geachte tegenstanders met de haast computergestuurde spelers en hun ijzeren discipline. Het verhaal over die zeldzame nederlaag van de ijshockeyers in Lake Placid in 1980 blijft terugkomen, waarbij onlangs in Andere Tijden Sport bleek dat de Russen buiten de baan best getapte jongens waren. Een mooi artikel over de estafette tijdens het WK cross-country in Oslo in 1982 haalde de New York Times. In Noorwegen is de fotofinish tussen Oddvar Bra en Alexander Savyalov legendarisch en de winnaar vastgelegd in een standbeeld. Bra zit in de Noorse sportcanon zoals Henny Kuiper en zijn afgelopen tube in Parijs-Roubaix langs de kant van de weg. Bra is in eigen land sindsdien een legende. De Russen bleken verslaanbaar, uitgerekend door de man die daarvoor altijd pech had. Jaarlijks keren de beelden van de wedstrijd terug op de Noorse televisie, terwijl tegenstander Savyalov al geregeld op bezoek was om amicaal de overwinning te claimen in de eeuwigdurende wel-of-niet-over-de-lijn-discussie tussen beide landen. Wanneer de twee opponenten nu bij elkaar zitten en mensen vragen maar weer eens wie de echte winnaar was, dan lachen ze: "Vriendschap won." 


Een miljard dollar besparen op de OS

Aan de vooravond van de Spelen in PeyongChang publiceerde het IOC een vergaderstuk, genaamd The New Norm, met ruim honderd hervormingsmaatregelen om meer dan achthonderd miljoen euro te besparen op de ontvangst van de Zomerspelen en vijfhonderd op de Winterspelen. Eind maart sluit de inschrijving voor de kandidaten van de Spelen in 2026. Daarvoor is de belangstelling nog maar matig met twee nieuwe namen, Sion en Stockholm, en twee voormalige gaststeden, Sapporo en Calgary.
"Dit is een fundamentele verandering in de geschiedenis van de Spelen", meent IOC-voorzitter Thomas Bach. "Dat leidt tot een nieuwe norm, van de kandidatuur en de uitvoering tot de erfenis." Op playthegame.org vraagt sporteconoom Wladimir Andreff zich af of deze maatregelen wel ver genoeg gaan. "Reducering van de Spelen in allerlei vormen is prima, maar dit is niet het eerste voorstel. Lukt dat nu dan wel?" Het is zelfs al het vierde voorstel deze eeuw.


Alibaba brengt de Spelen in de Cloud

Een paar dagen na de presentatie van The New Norm is deze mogelijk alweer achterhaald. Directeur Jack Ma van IT-gigant Alibaba toonde Thomas Bach met een witboek de mogelijkheden van de Spelen in een Cloud-omgeving. Data-intelligentie zou de meest efficiŽnte wedstrijdlocaties kunnen aanwijzen om vervolgens tijdens het toernooi de infrastructuur te coŲrdineren, rekening houdende met het verkeer, het weer en de publieke belangstelling. Het systeem zou ook de individuele toeschouwer tijdens het toernooi kunnen bedienen met informatie om hem op efficiŽnte wijze aan zijn wensen te voldoen. Sporters en coaches kunnen werken met Alibaba Cloud Training and Data Analysis, terwijl de Digital Communication Solutions de kijkers thuis op de hoogte houden met beeld en geluid. Het witboek is in te zien op de site van Alibaba.


Wedstrijd van de Week: Zwitserland - Canada (OS, 15 februari, IJshockey Groep A)

In PeyongChang begint de Canadese herenploeg, zonder de grote sterren, intussen de jacht op de derde opeenvolgende gouden ijshockeyplak, een herhaling van 1932, met een openingsduel tegen Zwitserland. De Canadezen haalden als onderdeel van de NHL al een prijs binnen. In 2015 kreeg zij als eerste sportbond de Green Power Leadership Award voor haar duurzaamheidsinspanningen. Intussen werkt de NHL al tien jaar aan groene maatregelen. Vooral de Canadese spelers zijn opgegroeid met urenlange wedstrijdjes op bevroren meertjes, maar de winters zijn in recente decennia steeds minder koud en dat verkort het buitenschaatsseizoen. Ook neemt de verontreiniging in het water toe.
Deze maand startten de London Knights, een talententeam uit de Ontario Hockey League, de duurzaamheidscampagne Saves for Trees. Voor iedere redding van de doelman plant de club één boom. Afgelopen weekend gingen de eerste vierenveertig de grond in na de wedstrijd tegen Sudbury Wolves als onderdeel van de grote Million Tree Challenge. De clubsponsor doet mee en verdubbelt het aantal stekjes na iedere duel, terwijl supporters kunnen inhaken door bomen te sponsoren. Verder mogen alle toeschouwers gratis met het openbaar vervoer naar het stadion komen. LED-verlichting was vorig jaar al geÔnstalleerd.

Foto: Wikimedia

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?