Een bad vol tennistranen

13 juli 2018 // Perstribune
Een bad vol tennistranen
Betty Stöve in de uitzending van Andere Tijden Sport voor het hek van Wimbledon. Foto: NTR.
Donderdagavond was er op NPO1 een Andere Tijden Sport-special met Betty Stöve in de hoofdrol. De tennisster van weleer leeft voort via de band Betty Serveert. Maar onder de tennisfans is Stöve een legende. ‘Big Betty’ heeft grote prestaties geleverd, met als uitschieter het behalen van een Wimbledon-finale. 

We schrijven 1977. Het is groot feest aan de Londense Church Road. 100 jaar Wimbledon. Het wordt tijd dat er na Fred Perry bij de mannen (1936) en Ann Haydon-Jones bij de vrouwen (1969) weer eens een Brit(se) met de hoogste eer aan de haal gaat. Het was mijn ‘ontmaagding’, mijn allereerste Grand Slam voor de vaderlandse radio. Ik viel met mijn neus in de boter, want Betty stond na een kleine twee weken in alle drie de finales. Eén groot Nederlands feest zou het kunnen worden. Stöve was kansrijk in het enkelspel en meer nog in de dubbelspelen, met Martina Navratilova en Fred McMillan als fantastische partners. 

Drie kansen voor Stöve

Vrijdag 1 juli was de grote dag voor Betty. Zou ze in staat zijn om met één of meer titels naar huis te gaan? Het mislukte jammerlijk tegen Virginia Wade. De eerste set was nog voor Stöve en tot 3-3 in de tweede set was de winst nog binnen handbereik. Helaas voor Betty, Wade ging beter spelen en zij zakte weg. Na dit verlies volgden zaterdag ook nog eens nederlagen in het damesdubbel en de afsluitende mixed. Betty vertrok na het derde debacle direct naar haar hotel, waar ze in "een bad vol tranen” (citaat Andere Tijden) haar verdriet probeerde te verwerken. 

Tegelijkertijd was er in mijn geval sprake van klein leed. Terwijl Betty nog aan het snotteren was, moest ik me melden op het interne politiebureau. Ik had namelijk een doodzonde begaan. Zonder toestemming had ik vanuit mijn hooggelegen commentaarpositie met een fototoestel met een kolossale lens (eigendom van tennisfotograaf Henk Koster) foto’s gemaakt van de mix-finale maar ook ingezoomd op bezoekers in de Royal Box. Dankzij de beroemde BBC-commentator Max Robertson liep het met een sisser af. Ik mocht op de slotdag toch nog de – prachtige – mannenfinale Björn Borg (winnaar) – Jimmy Connors van commentaar voorzien.

President van vrouwenbond

Terug naar Betty, die veel meer dan alleen tennis in haar ‘bagage’ had. Ze was een verbinder en een organisator. Onder leiding van Billy Jean King, met Betty als penningmeester, werd de vrouwenbond WTA (World Tennis Association) opgericht, met als doel meer aandacht en meer prijzengeld voor het vrouwentennis. Betty bleef lange tijd een belangrijk persoon voor de WTA; ze vervulde onder meer de functie van president. 
Na haar actieve carrière werd ze een gewaardeerde coach, van onder anderen viervoudig Grand Slam-winnares Hana Mandlikova en Kristie Bogert, een gevaarlijke outsider voor de toppers. 

Opkomst van Krajicek II

In 1996 werd Richard Krajicek Wimbledon-kampioen. Daarna was het wachten op een vrouw die de top van de tennis-Olympus zou bereiken. In 2007, exact dertig jaar na Stöve’s finaleplaats, leek het erop dat Richard’s halfzus Michaëlla wel eens in zijn voetsporen zou kunnen treden. Een sprookje leek in de maak. De pas 18-jarige Krajicek ging elke wedstrijd beter spelen. Ze bereikte de kwartfinale en stond daarin tegenover de Française Marion Bartoli. Een ‘eitje’, volgens nogal wat volgers. ‘Misa’ is in topvorm en Bartoli is nooit verder gekomen dan de derde ronde, was de redenering. Dat uitgangspunt ging in het begin nog op. Krajicek serveerde en scoorde er lustig op los. Maar daarna had de tactisch sterkere Bartoli het antwoord gevonden op het nogal eendimensionale spel van haar Nederlandse opponente. De mooie droom (twee Krajicek-kampioenen) spatte uiteen. Als gevolg van fysieke en mentale problemen heeft ‘Misa’ haar fraaie prestatie van 2007 nooit meer gecontinueerd.

'Ik haat gras, geef mij maar gravel' 

Kiki Bertens ging dit jaar zonder hoge verwachtingen naar Londen. Maar het zat mee, in haar geval: het weer. De extreme droogte zorgde ervoor dat de gebruikelijke omstandigheden (met af en toe regen) het evenement van een gras- in een soort hardcourttoernooi veranderde. En ineens waren de banen dus meer geschikt voor Kiki. Ze begon sterk. Haar uitstekende service, gecombineerd met harde, diepe slagen, zorgden voor een serie fraaie overwinningen. De pupil van coach Raemon Sluiter wist de kwartfinale te bereiken. Tot haar slachtoffers bevond zich oud-winnares Venus Williams. 

Er had nog meer ingezeten, maar na setwinst tegen haar vriendin Julia Görges en een ternauwernood verloren tweede set was de energie op. Geen halve finale, geen Oranje-winnares op het ‘heilige gras’, waar overigens weinig van over was. 

Nog ongeveer 25 kansen

De ‘tennisdroogte’ in Nederland is extreem als het om (potentiële) toppers gaat. Bertens is de uitzondering. Ze heeft de capaciteiten om bij grote toernooien ver te komen. Maar heeft ze het in zich om een Grand Slam-titel op te eisen? Nee, is het logische antwoord. Ze is goed, erg goed, maar er zijn beteren. Maar was dat ook niet het geval met Joop Zoetemelk? Joop was de ‘eeuwige tweede’ totdat hij de Tour won… Kiki is jong genoeg om nog zes jaar door te gaan. Dat zijn met inbegrip van de US Open dit jaar nog zo’n 25 Grand Slams. Het hoeft maar één keer echt mee te zitten. Als het Bertens lukt om in Australië, Parijs, Londen of New York een finale te winnen, dan is Betty Stöve de eerste om haar te feliciteren. "Om echt een legende te worden moet je toch echt een Grand Slam winnen", heeft ze eens opgemerkt. "Ik hoop zo dat iemand het beter gaat doen dan ik!" Ware sportiviteit, dát hoort ook bij de Sportvrouw van 1977.

Bekijk de uitzending van Andere Tijden Sport over Betty Stöve hier terug. 

Foto: fragment uit Andere Tijden Sport / NTR


  • Ted
    Door Ted van der Meer
    Ted van der Meer gaf sportcommentaar bij meerdere omroepen. Tevens was hij correspondent bij diverse dagbladen. Bij de AVRO maakte hij radio-documentaires en interviews met schrijvers en kunstenaars. Hij was als journalist en commentator aanwezig bij Grand Slam-toernooien tennis en EK’s en WK’s badminton en tafeltennis. Hij was verantwoordelijk voor publicaties als New Balls Please, TennisPark en Sportcolumns met een knipoog.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Journalisten

Iwan van Duren
25 september 2014
Journalist Voetbal International
Pijl
Journalist Voetbal International
Raymond Kerckhoffs
12 oktober 2014
Wielerjournalist De Telegraaf
Pijl
Wielerjournalist De Telegraaf, President Association Internationale des Journalistes ...
Ted van der Meer
18 juni 2018
Pijl
Ted van der Meer gaf sportcommentaar bij meerdere omroepen. Tevens was hij correspondent...

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid