Nationale Sportherdenking 2018

25 april 2018 // Evenementen // Door: Redactie
Nationale Sportherdenking 2018
De jaarlijkse herdenking bij het oorlogsmonument van het Olympisch Stadion gaat dit jaar over boksen in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt georganiseerd vanuit het Olympisch Stadion en de Sportraad Amsterdam, met steun van NOC*NSF, de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers, AFC Ajax en 4 en 5 mei Amsterdam.

Precies negentig jaar geleden waren in Amsterdam de Olympische Spelen met zes Nederlandse boksers. Over drie van deze boksers wordt tijdens de herdenkingsbijeenkomst verder gesproken: olympisch kampioen Bep van Klaveren, de Joodse bokser Ben Bril en Jodenjager Sam Olij, nota bene de vlaggendrager voor Nederland tijdens de Spelen van 1928. Dat gebeurt tussen 11 en 12 uur in het inhoudelijke deel onder leiding van Frits Barend en Jurryt van de Vooren.

Volendammer klederdracht

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 verbleven de boksers in een hotel in Edam, waar ze een foto maakten met de burgemeester van Volendam. Gekleed in Volendammer klederdracht is het een bijzondere opname. 

                            

Het maakt de gebeurtenissen in de jaren erna extra wrang. Bril (zittend) en Olij (staand) namen plaats aan de rechterkant van de foto. Zij boksten tot aan de Duitse inval veel samen. Bril stopte net voor de inval met zijn sport, omdat hij als Joodse bokser aanvoelde dat er een heel slechte tijd naderde. Olij, zowel Sam als zijn zonen Jan en Kees, kozen de kant van de Duitsers en werden beruchte Jodenjagers. Bril werd verraden en opgepakt door Olij – één van de allerergste vormen van verraad die we kennen in de Nederlandse sport. Bril, zijn vrouw en zijn zoon overleefden de kampen, maar de rest van zijn familie werd bijna compleet vermoord. 

Sam Olij schreef in 1943 een gedicht in Het Rechtsfront, gelieerd aan de NSB, met als opening: Ik ben trotsch op mijn afkomst / Ik ben trotsch op mijn stamboom / In mij stroomt het bloed van den fieren Germaan.’ Met als uitsmijter: 't Is Mussert of Moskou, dat is U toch klaar? Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, wat later werd omgezet in vijftien jaar celstraf. In 1954 kwam hij vervroegd vrij. Zijn beide zoons vluchtten na de oorlog naar het buitenland. Pas eind jaren tachtig werd Kees ontdekt in Argentinië. 

Wereldreis

Olympisch kampioen Bep van Klaveren maakte geen minuut van de oorlog in Nederland mee. Enkele weken na de Duitse inval in Polen vertrok hij naar de Verenigde Staten voor inmiddels zijn derde bezoek aan dit land. "Ik ben wel gedwongen om naar Amerika te gaan," zei hij op 22 september 1939 in De Telegraaf, "want van bokswedstrijden in Europa komt toch niets. Wanneer de oorlog kort duurt, zal men mij in Nederland nog wel eens zien optreden. Duurt hij lang, dan ben ik wel zoo langzamerhand te oud geworden, om nog een goed bokser te zijn. In elk geval zal ik in Amerika mijn best doen." 

Pas in 1947 keerde hij terug na een wereldreis via de VS, Japen en Australië. In 1942 had hij zich aangesloten bij de Nederlandse luchtmacht; twee jaar later verhuisde hij naar Australië van waaruit hij bij de luchtstrijdkrachten verschillende aanvallen op Japan meemaakte. In zijn nieuwe land trouwde hij ook met verpleegster Joan Hogan. Kort na terugkomst bokste Van Klaveren in het Olympisch Stadion, de plek waar hij in 1928 olympisch kampioen werd. Adrie den Hoed van de Bep van Klaveren Memorial is op 4 mei in het Olympisch Stadion, samen met Aad Veerman. 

Plek van nationaal belang

De Nederlandse Boksbond heeft naar aanleiding van deze herdenking een onderzoek gedaan naar het boksen in oorlogstijd. Tijdens de Sportherdenking zal voorzitter Boris van der Vorst hierover vertellen. Schrijver Jan van Mersbergen leest een verhaal voor over het boksverbod in Amsterdam, dat in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd afgeschaft.

Tot slot bespreken we recent onderzoek van Dana van Beurden van de Radboud Universiteit over de eerste oorlogsherdenkingen na de Tweede Wereldoorlog, die van 1945 en 1946. Met massaspelen werden de oorlogsjaren letterlijk in beeld gebracht voor 50.000 bezoekers. Dat deze nationale evenementen in het Olympisch Stadion plaatsvonden, is geen toeval, zo concludeert Van Beurden, samen met hoogleraar sportgeschiedenis Marjet Derks. Het stadion werd beschouwd als een plek van nationaal belang, waar deze herdenkingen moesten plaatsvinden. 

In aanloop naar de Nationale Sportherdenking verschijnt een informatieboekje, zowel op papier als online. Tijdens het inhoudelijke deel worden foto’s en posters getoond van het boksen in oorlogstijd. De plechtigheid zelf begint om 12.30 uur bij het beeld van Prometheus, waar gesproken wordt door onder meer sportwethouder Eric van der Burg en een vertegenwoordiger van NOC*NSF. 

*Het olympische boksteam van 1928

Aan de Olympische Spelen van 1928 deden zes Nederlandse boksers mee: 

David Baan (1908 – 1984)
Cor Blommers (1901 – 1983)
Ben Bril (1912 – 2003)
Bep van Klaveren (1907 – 1992)
Karel Miljon (1903 – 1984)
Sam Olij (1900 – 1975) 

*Huizen van Verzet / Joodse Huizen

Op een groot aantal locaties in Amsterdam vinden 4 en 5 mei bijeenkomsten over de Tweede Wereldoorlog, waarvan vier over sport: roeien, boksen, voetbal en biljart. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren, die ook de inhoudelijke verantwoordelijkheid draagt voor de Nationale Sportherdenking, werkt hieraan mee.
 (klik op de link voor meer informatie)

4 mei:
5 mei:Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game