De voetbalweek van S&S: Feyenoord Europese achterblijver op social media

16 januari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
De voetbalweek van S&S: Feyenoord Europese achterblijver op social media
Football Benchmark van KPMG publiceert deze week zijn European Champions Report 2018. Hierin worden de kampioenen van twaalf Europese competities vergeleken. Al deze clubs boekten een financiŽle plus in hun titeljaar en dat was tot voor kort een hersenschim, aldus de schrijvers. Winst maken is een nieuw fenomeen in de voetbalwereld. 

Feyenoord zag haar omzet met dertien procent toenemen, vooral via wedstrijddaginkomsten en sponsoring. In andere landen is de afhankelijkheid van televisiegelden en UEFA-bijdrages veel groter, met name bij AS Monaco. 
De Rotterdammers blijven op social media echter ver achter bij de concurrentie. Met iets meer dan een miljoen volgers, geteld op 1 december, laat Feyenoord alleen de Roemeense kampioen achter zich. Real Madrid heeft een bereik van tweehonderd miljoen, maar ook Besiktas bond tien keer zoveel fans aan zich. Voor clubs zijn sociale media niet alleen belangrijke communicatiemiddelen naar potentiŽle nieuwe fans, maar biedt het ook talloze mogelijkheden om sponsors te betrekken.


Balbezit ook in internationaal damesvoetbal overschat

UEFA Direct brengt een uitgebreid verslag van de conferentie in Amsterdam afgelopen najaar, waarin bondscoaches en analisten terugblikten op het Vrouwen EK in ons land. Een uitgebreide datacollectie van alle toernooiwedstrijden begeleidde de observaties vanaf de zijlijn en de tribunes. Zo haalden maar drie van de zestien teams meer dan vijftig procent balbezit per duel en zij stonden ook bovenaan de tabel met het aantal passes. Zowel Spanje, Duitsland als Frankrijk kan echter na de kwartfinale naar huis, omdat ze samen niet verder kwamen dan tien treffers waarvan zeven uit standaardsituaties. Winnaar Oranje had minder dan zes pogingen nodig voor één doelpunt, tegenover Duitsland 17.6, Frankrijk 21.67 en Spanje zelfs 36.5. Verdedigend is het internationale damesvoetbal flink verbeterd, terwijl het kleine aantal treffers in de slotfase wees op het toegenomen uithoudingsvermogen bij de deelnemende teams. 
Keepers laten zich bovendien niet verrassen door afstandsschoten, maar de Belgische analiste Anne Noé constateerde nog te veel blunders bij de doelpunten. Daar stond een groot aantal uitstekende reddingen tegenover, gestaafd door drieŽntwintig 'clean sheets' in het toernooi.

Bron: uefa.com

Engelse voetbal introduceert Rooney Rule

De Britse FA begon het nieuwe jaar met de installatie van de Rooney Rule, overgenomen uit de Verenigde Staten. Daar besloot de NFL, onder leiding van Dan Rooney, in 2003 om bij iedere sollicitatie minstens één gekwalificeerde kandidaat uit een ethnische minderheid voor een gesprek uit te nodigen. De FA wil deze regel nu bij iedere vacature voor een positie binnen de bond invoeren. Ook de lagere divisies van de Football League doen mee, terwijl de Premier League nog geen besluit heeft genomen. In het Engelse profvoetbal werken op dit moment vijf managers met een Black, Asian and Minority Ethnic (BAME)-achtergrond, onder wie voormalig Oranje-international Jimmy Floyd Hasselbaink. 
De FA worstelde afgelopen zomer met de beschuldigingen van vrouweninternational Eniola Aluko over racisme door bondscoach Mark Sampson, die daarop zijn ontslag kreeg. Bij de persconferentie over de introductie van de Rooney Rule maakte FA-voorzitter Martin Glenn nog de ongelukkige opmerking, dat mannen beter omgaan met kleedkamerhumor dan vrouwen. 

Voetbalherinneringen ophalen met dementiepatiŽnten

Ieder woensdag komt een aantal oudere supporters van West Bromwich Albion naar The Hawthorns om, met uitzicht op het veld, herinneringen op te halen aan de wedstrijden en de sfeer van vroeger. Veel clubs hebben een stamtafel met senioren in de kantine, maar in dit geval ligt de begeleiding in handen van The Albion Foundation en de Britse ziekteverzekeraar NHS. Vrijwel alle deelnemers leiden aan Alzheimer of dementie. Via een gespreksleider en de aanwezigheid van oud-spelers vinden zij herinneringen terug aan de jaren op de tribune en hun belevenissen als supporters. "Soms noem je een naam, een wedstrijd of een incident en iemand weet zich dat te herinneren", legt John Homer van Albion Memories uit. "Wat wij doen is proberen een deur te openen en zo hun wereld in te lopen. Vervolgens kunnen ze over ervaringen vertellen, waarvan ze dachten dat ze die allang kwijt waren." 
Deelnemer Bryan Henn geeft toe dat hij door zijn haperend kortetermijngeheugen de herinnering direct weer kwijt is, maar hij voelt zich wel een stuk beter door de bijeenkomsten.


Evenement van de Week: Vergadering IFAB over VAR (22 januari, Zurich)

Komende maandag buigt de International Football Association Board (IFAB) zich over de toekomst van de Video Assistent Referee (IFAB). Naast de ervaringen uit twee seizoenen experimenteren in diverse competities heeft zij de beschikking over een wetenschappelijke studie van de KU Leuven, waaruit zij een advies kan formuleren voor de jaarvergadering op 2 maart. 
Van de meer dan duizend bekeken beslissingen in de Bundesliga dit najaar kwam de scheidsrechter in vijf procent terug op zijn beslissing. Uit een enquete van sportblad 'kicker' bleek hooguit de helft van de spelers voor definitieve invoering. 
Vorige week verscheen de VAR voor het eerst in het Engelse voetbal bij twee duels in de FA Cup. De winnende goal van Brighton in de slotfase leek hands, maar het niet-ingrijpen van de VAR bekoelde de gemoederen. Wel leidde de introductie van het technisch hulpmiddel tot een nieuwe overtreding. Spelers kunnen een gele kaart krijgen als ze op het veld op aggressieve wijze het televisiegebaar maken, dat op dit moment nog het arbitrale teken is voor een VAR-ingreep. Trainers riskeren om dezelfde reden een verwijzing naar de tribune. Scheidsrechtersbaas Mike Riley denkt intussen na over de juiste manier om het raadplegen van de VAR aan het publiek in het stadion duidelijk te maken. 
Intussen heeft de Franse Ligue 1 het gebruik van de doellijntechnologie voorlopig opgeschort na technische problemen.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?