Videoscheidsrechter ondermijnt stadionbezoek

13 maart 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Videoscheidsrechter ondermijnt stadionbezoek
In arbitrale kringen, bij vertegenwoordigers van de media en ook bij de thuiskijkende voetballiefhebber bestaat weinig oppositie tegen de naderende invoering van de Video Assistent Referee. Op de tribunes groeit daarentegen de onvrede. Zowel in de Bundesliga als in Engelse stadions leidt de onduidelijkheid en de verwarring bij de VAR-gestuurde beslissingen tot een afnemende betrokkenheid, meent blogger Chris McMullan op Digital Sport.

Volgens hem zijn de interrupties in het spel en de subjectiviteit van de 'challenges' nog niet eens de grootste factor van ontevredenheid, maar wel het ontbreken van iedere informatie langs het veld. Een groot deel van de populariteit van het Hawkeye-systeem in tennis is toe te schrijven aan de extra spanning die het onthullen van de beelden op een scherm oplevert. Die sensatie heeft de televisiekijker bij een voetbalwedstrijd ook, dankzij de veelvuldige herhaling en de uitleg van de commentatoren en deskundigen. In het stadion ziet de toeschouwer alleen een gebarende scheidsrechter, die in het beste geval op een beeldscherm langs het veld gaat kijken om dan tot een onbeargumenteerd besluit te komen. 
Volgens het recente Fan Onderzoek van KNVB Expertise is de sfeer in het stadion de belangrijkste reden voor de Nederlandse voetbalfan om een wedstrijd te bezoeken. Als de televisiekijker dankzij de toenemende technologie een betere beleving heeft dan de betalende toeschouwer, dan lijkt het onvermijdelijk om de VAR-beelden ook in het stadion aan te bieden.

Herstructurering Engels vrouwenvoetbal

"We moeten inzien dat de marketing van het vrouwenvoetbal iets heel anders is dan bij de mannen, waardoor we het niet op dezelfde manier kunnen verkopen. Voetbal voor jongens en mannen is iets heel vanzelfsprekends, terwijl we veel moeite moeten doen om jonge meiden te bereiken. Daarom hebben we projecten als de SSE Wildcats opgezet om een nieuwe generatie actief te krijgen." Dat zegt Marzena Bogdanowicz, hoofd marketing voor vrouwenvoetbal bij de FA. 
"Door te voetballen blijken meiden meer zelfvertrouwen te krijgen. Als voetbalbond willen we vanuit zakelijk oogpunt de sport doen groeien, maar daarnaast hebben we ook een morele taak om jonge vrouwen te helpen om hun leven te verbeteren. Bedrijven krijgen nu steeds meer oog voor de mogelijkheden in het vrouwenvoetbal."
Komend seizoen start de FA met een nieuwe divisiestructuur. Bovenaan komt de Women’s Super League met daaronder de Women’s Championship League, tien of twaalf clubs met parttime speelsters en nog een stap later de National League North en South. Bogdanowicz hoopt sponsorpakketten te verkopen per competitie, waarbij zij zich gesteund weet door een half miljoen kijkers naar de BBC’s Women’s Football Show.


Pistooldragende voorzitter bedreigt Grieks voetbal

De topper PAOK-AEK Athene kende het afgelopen weekend geen uitslag, nadat PAOK-voorzitter Ivan Savvidis de scheidsrechter in de slotfase op het veld bedreigde na het afkeuren van het mogelijk winnende doelpunt. De Griekse regering heeft de competitie voorlopig stilgelegd uit vrees voor maatregelen van de FIFA, die wil dat de Griekse voetbalbond HFF adequate sancties treft. 
James Dostoyevski constateert op insideworldfootball.com, dat de HFF in Evangelos Grammenos nog maar net een nieuwe voorzitter had aangesteld na een schoonmaakactie in het Griekse voetbal onder toezicht van zowel UEFA als FIFA. Na een incident in het duel met Olympiakos zou PAOK de wedstrijd tegen AEK zonder publiek moeten spelen, maar een dag van tevoren draaide de bond deze beslissing terug. Binnen korte tijd wist PAOK zoveel tickets te drukken en te verkopen, dat Dostoyevski zich afvraagt of Savvidis, een vriend van Grammenos, wellicht al wist van het opschorten van de schorsing. 
Hij wijst op de FIFA Ethics Code, waarin de wereldvoetbalbond zichzelf een speciale verantwoordelijkheid toekent in de bescherming van de integriteit en de reputatie van voetbal in de wereld. Overigens is de politie nog op zoek naar Savvidis, die claimde dat het dragen van een pistool met vergunning niet verboden is. Dinsdag schorste de European Club Association (ECA) PAOK voor onbepaalde tijd als lid.

Twitter verovert uitzendrechten MLS

De nieuwe media blijven op de deur kloppen van de uitzendrechten. Afgelopen maand ondertekende Twitter een overeenkomst met de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) om wekelijks een wedstrijd rechtstreeks uit te zenden tot een maximum van vierentwintig per seizoen. Dat recht lag afgelopen jaar bij Facebook, maar dat bedrijf stapte over naar Major League Baseball. 
Twitter wil graag af van de wegklikkende bezoekers. Het hoopt op deze manier de kijker/lezer vast te houden, waardoor deze ook meer advertenties voor ogen krijgt. Verder krijgt Twitter de beschikking over de samenvattingen van de wedstrijden. Uit onderzoek blijkt dat de MLS een jonger publiek trekt dan grote sporten in de Verenigde Staten. Bovendien zijn jeugdige voetbalkijkers meer maatschappelijk geëngageerd.


Wedstrijd van de Week: Barcelona - Chelsea (woensdag 14 maart, Champions League)

Chelsea moet een achterstand van vier punten en negen treffers goedmaken op Liverpool om niet, net als in 2016-17, een Champions League-seizoen te missen. Als alternatieve kwalificatievorm zouden Londenaren deze editie moeten winnen. Met de uitschakeling van Barcelona zou direct één van de grootste concurrenten geëlimineerd zijn. 
De Catalanen staan ver voor in de Primera Division, maar zij moeten zich, volgens Gabrielle Marcotti, heel andere zorgen maken. Op papier maken spelers uit de eigen jeugd dit seizoen bijna de helft van de speelminuten, maar het merendeel daarvan is intussen al 29 jaar of ouder. Alleen Sergi Roberto kwam via de velden van La Masia rechtstreeks in het eerste team. De jeugdacademie produceert nog steeds topspelers zoals Mauro Icardi, Hector Bellerin of Keita Balde, maar zij voetballen inmiddels bij andere clubs. 
Bovendien vermoedt Marcotti, dat deze namen op dit moment zelfs geen plaats op de bank zouden krijgen als ze bij de club waren gebleven. La Masia heeft een reputatie van een talentenfabriek waar de trainers van Barcelona gemakkelijk uit konden putten, maar in werkelijkheid lijkt de gouden generatie uit het begin van dit decennium meer op een toevallige samenballing van supertalenten.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren