Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026

13 februari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Los Angeles twijfelachtig als speelstad voor WK 2026
The Boston Consulting Group heeft United 2026, het WK-bid van de Verenigde Staten, Mexico en Canada, een steuntje in de rug gegeven met een onderzoek naar het economisch effect van het toernooi. Een bijdrage van vijf miljard dollar aan de economie met een tijdelijk effect van veertigduizend banen levert de regio een mogelijke winst tussen de drie en vier miljard dollar op

Per speelstad zou dat bijna vijfhonderd miljoen dollar inhouden na aftrek van de publieke kosten. United 2026 schermt met het voordeel van bestaande stadions met deskundig personeel en goede vervoers- en verblijfsmogelijkheden. De uitbreiding naar 48 deelnemers lijkt voor het organisatiecomité geen probleem. Meer dan driekwart van de bevolking steunt bovendien het bid, zegt BCG. De enige concurrent Marokko lijkt nog niets op papier te hebben voor zijn bid.
Op de publicatiedag van deze schitterende voorspiegeling verklaarde Los Angeles geschrokken te zijn van de contracten van de FIFA. De deadline voor de potentiŽle speelsteden nadert, maar de burgemeester is niet blij met de financiŽle risicoís die hij moet dragen voor de inzet van gemeentelijke instanties tijdens het toernooi. Mogelijk moeten private investeerders instappen om wedstrijden naar de Californische zuidkust te halen. 

Waarschijnlijk geen nieuwe instappers voetbalrechten

Deze maand begint de veiling om de uitzendrechten van de Premiership opnieuw met het inleveren van de biedingen op de diverse pakketten. Sky Sports en BT lieten de prijs in 2015 gezamenlijk exploderen tot meer dan vijf miljard pond, een stijging van zeventig procent. Dit keer verwachten deskundigen een bescheidener groei, rekening houdende met inflatie en de toename van het aantal uitzendbare wedstrijden. 
Deze bieding komt waarschijnlijk te vroeg voor social media-giganten als Facebook, Google en Netflix, die hun producten nog onvoldoende ontwikkeld hebben om in één klap de binnenlandse Engelse voetbalmarkt over te nemen. Amazon zou in de race zijn voor een kleiner pakket, zoals Twitter in de VS begon met de donderdagavondwedstrijden van de NFL om te experimenteren met de techniek. 
Naast deze verkoop haalt de Premier League nog miljoenen op bij de veiling van de uitzendrechten in het buitenland. De enorme toename van die bedragen in de afgelopen paar jaar zorgde voor onenigheid tussen de clubs vanwege de verdeling van de inkomsten. Nu krijgt ieder een twintigste deel van de buitenlandse rechten. Daar wilde de Top 6 graag vanaf, maar dat is voorlopig niet doorgegaan.

Heggen rond de trainingsvelden milieuvriendelijk Man City

Aan het begin van deze maand lanceerde The Climate Coalition een rapport over de donkere toekomst van de Britse buitensporten, vanwege de klimaatverandering.
Manchester City krijgt een speciale vermelding vanwege haar milieuvriendelijke activiteiten en nu wijst de club deze week op haar betrokkenheid bij de 'Show the Love'-campagne. The Climate Coalition is een platform van diverse grote natuurorganisaties met een gezamenlijk ledenaantal van vijftien miljoen Britten. Veel van deze natuurliefhebbers zullen de bombastische voetbaleconomie nogal sceptisch bekijken. De medewerking van Manchester City kweekt bij hen mogelijk wel een behoorlijke portie goodwill. 
De club doet echter niet aan lipservice, want haar nieuwe voetbalacademie verdiende een LEED-certificaat voor de hoogste milieustandaard. Clayton Aniline is gebouwd op een voormalig industrieel terrein, dat volledig is schoongemaakt en tegenwoordig bijdraagt aan de biodiversiteit in de regio met de aanplant van veel bomen. Prikkeldraad en stalen hekwerken op het hele terrein zijn bovendien vervangen door heggen, waar vogels kunnen nestelen. 


Van hulpmiddel tot ster van de show

Heel voetballend Europa lijkt dit seizoen in de ban van de Video Assistant Referee, die tot heftige discussies lijdt. Vorige week protesteerde Roda JC nog over de reikwijdte van de beoordeling van de man in de videowagen, nadat een handsbal op het middenveld voldoende bleek voor het afkeuren van een (beslissend) doelpunt. Van een beoogd hulpmiddel is de VAR binnen enkele maanden in diverse competities in het middelpunt van de belangstelling komen te staan. In maart beslist de FIFA over haar inzet bij het komende WK.
De Portugese televisie start nu met een speciaal VAR-showprogramma. Oud-scheidsrechters gaan zich in de studio buigen over de opgenomen beelden van het systeem om de scheidsrechterlijke beslissingen van het weekend van alle kanten te bekijken. De betrokken omroep investeert zelf in de technologie in de hoop voor eens en voor altijd alle discussies met het tonen van de gefilmde feiten te beslechten, aldus het persbericht.


Wedstrijd van de Week: Real Madrid - Paris St-Germain (Champions League, 14 februari)

De knock-out ronde van de Champions League brengt op de eerste speeldag direct de nummers één, twee en zes op de ranglijst van duurste selecties van de vijf topcompetities in het veld. Koploper Manchester City met een waarde van bijna negenhonderd miljoen euro speelt in Basel een schijnbaar ongelijke strijd tegen de plaatselijke FC. Dat zou je ook kunnen zeggen voor dat andere duel waarbij thuisploeg Real Madrid, zesde op de lijst, nog geen vijfhonderd miljoen heeft gekost en tegenstander PSG ruim anderhalf keer zoveel. 
De mediawaarde van PSG valt intussen in het niet bij haar eigen ster Neymar, die drie keer zoveel volgers heeft op sociale media dan zijn werkgever. Volgens onderzoeksbureau Blinkfire is zijn publiek heel betrokken met veel reacties op zijn posts. Daardoor schatten zij dat de Braziliaan in januari voor iedere actie op Twitter of Instagram een waarde van gemiddeld een half miljoen euro genereerde, vergelijkbaar met een commercial tijdens de WK-finale. Dat zijn geen fotoís van Neymar bij het ontbijt met een glaasje jus, maar in een overduidelijke reclamecampagne met topmerken. Zijn volgers vinden het blijkbaar fantastisch. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels