Step it up, Belgium

6 juli 2018 // Perstribune
Step it up, Belgium
Foto: charnsitr / Shutterstock.com
Laten we voor de cruciale wedstrijd de leukigheidjes over Kazan - onze vijfde van (hopelijk) zes speelsteden inmiddels - achterwege en laten we eens hetzelfde doen als Roberto MartŪnez en zijn staf die zweren bij de cijfertjes, wat ze niet altijd toegeven en al helemaal niet als de cijfertjes de pijnpunten bloot leggen. 

We kunnen bijvoorbeeld kijken naar wat we mogen verwachten van BraziliŽ en tegelijk kijken waar het bij BelgiŽ beter zou moeten. De Brazilianen houden van balbezit, dat zou je denken afgaande op hun spelers. Welnu, in de belangrijkste van de vier wedstrijden die de Brazilianen tot nog toe speelden, de achtste finale tegen Mexico, hebben ze met 47 tegen 53 procent de bal meer aan de tegenstander gelaten om hen tussendoor klinisch af te maken (2-0). De Braziliaanse filosofie is simpel: prima als je ons de bal laat, maar wil je hem zelf, doe maar. 

Doelkansen

Opvallend in de vier wedstrijden tegen achtereenvolgens Zwitserland (1-1), Costa Rica (2-0), ServiŽ (2-0) en Mexico (2-0) is hoe moeilijk gereputeerde tegenstanders aan doelkansen geraken. Die vier landen ondernamen samen 33 doelpogingen, waarvan Mexico er dertien voor zijn rekening nam. Van die 33 waren er welgeteld vier tussen de palen. Op het hele toernooi zijn vier ploegen er in geslaagd om samen vier keer tussen de palen van Allison Becker te schieten. Vergelijk dat met BelgiŽ tegen drie veel minder gereputeerde tegenstanders (Engeland B tegen BelgiŽ B is niet relevant) als Panama (3-0), TunesiŽ (5-2) en Japan (3-2). De Rode Duivels gaven in die drie wedstrijden 32 doelpogingen prijs waarvan er elf tussen de palen van Courtois werden gemikt.  

Resultaat: BraziliŽ kreeg in vier wedstrijden tegen drie goede teams één tegendoelpunt binnen, een discutabele penalty voor de Zwitsers. BelgiŽ heeft er al vier binnen, waarvan maar één weggever, aan het einde tegen TunesiŽ. Alle tegendoelpunten kwamen uit veldspel, dat is nog het meest zorgwekkende. 

Rode Duivels geen meester bal-afpakkers

Misschien houdt dat laatste hiermee verband: BraziliŽ recupereert veel meer ballen dan BelgiŽ. In twee van de vier wedstrijden zat BraziliŽ boven de vijftig recuperaties. Tegen de balvaardige en snel counterende Mexicanen, die ze lieten komen en weinig ruimte gaven (hallo BelgiŽ?), beperkten ze zich tot 38 balafnames. Daarmee vergeleken zijn de Rode Duivels geen meester-balafpakkers, zo blijkt uit de cijfers: slechts 28 balrecuperaties tegen Japan dat naar hartelust tot aan de zestien van Courtois kon combineren. Bij de Brazilianen kom je daar maar heel zelden. Allison Becker heeft twintig ballen gezien in de wedstrijd tegen Mexico. Twee daarvan waren tussenkomsten: een weggestompte bal in de eerste minuten en een shot overgetikt rond het uur. Verder kon de vierde generatie Duitser plukballen nemen en uittrappen, iets wat hij zoals alle Zuid-Amerikanen erg goed en gericht kan.

Geen jagend team

Nog meer statistiek, dit is echt wel het WK van de cijfertjes: BelgiŽ is geen jagend team. Wij recupereren heel zelden hoog op de helft van de tegenstander en dat heeft dan weer te maken met wie daar loopt. Zowel Eden Hazard als Dries Mertens zijn alibi-verdedigers. Ze jagen wel, of lopen ten minste naar hun tegenstander, maar echt fanatiek vastzetten en blijven doorjagen is er niet bij. Begrijpelijk, dat gaat ten koste van de fitheid in de offensieve acties. Het probleem wordt daardoor verlegd naar het middenveld, waar BelgiŽ wel zijn deel van de ballen afpakt en bij de betere ploegen scoort. 

Het grootste verschil tussen BelgiŽ en BraziliŽ zit hem in de gewonnen duels in het verdedigende derde van het veld. Daar komt BraziliŽ zeven van de tien keer als winnaar uit de bus, BelgiŽ haalt 56%. Ook in intensiteit moeten we de duimen leggen. Na de voorronde stonden we 25ste van 32 landen en het slechtste resultaat lieten we optekenen in de algemene statistiek van duels op eigen helft. Daarvan wint BelgiŽ er maar één op twee. Van alle 32 ploegen was alleen Zuid-Korea slechter en die zijn al naar huis. 

We kunnen alleen maar hopen dat alle cijfers ook besmet zijn door de tegenstand en niet het juiste beeld geven van de Rode Duivels.

Het mag geen verrassing zijn: BelgiŽ teert vooral op zijn aanvalskracht. Die vergelijking met BraziliŽ is niet echt relevant omdat de tegenstand van BraziliŽ sterker was. Niettemin haalden zij toch gemiddeld 7,5 shots on target uit 19 doelpogingen in hun vier wedstrijden, de Rode Duivels schoten gemiddeld 9 keer op 22 binnen het doelkader in de voorgaande wedstrijden, de non-partij tegen Engeland niet meegerekend. We need to step it up, heeft MartŪnez al gezegd en gelijk heeft hij. We kunnen alleen maar hopen dat alle cijfers ook besmet zijn door de tegenstand en niet het juiste beeld geven van de Rode Duivels. Goede teams spelen vaak maar zo goed als nodig is om te winnen. Zeer goede teams kunnen het beter gaan spelen over zich afroepen.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Iwan van Duren
25 september 2014
Journalist Voetbal International
Pijl
Journalist Voetbal International
Henk Stouwdam
27 juni 2014
Sportredacteur NRC Handelsblad
Pijl
Sportredacteur NRC Handelsblad/nrc.next
Hans Klippus
28 mei 2014
Verslaggever AD Sportwereld
Pijl
Verslaggever bij AD Sportwereld.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
ĎVooruitgang en innovatie komen altijd van buitenafí
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap