Duivels en demonen

10 juli 2018 // Perstribune
Duivels en demonen
Belgische fans kijken in Herentals naar De Rode Duivels op een groot scherm. Foto: Thanida Siritan / Shutterstock.com
Het niet-officiŽle lied van de Rode Duivels op deze Worldcup is Freed from Desire door Gala. Ik heb het moeten googelen. Gala is een Italiaanse en dat liedje ken ik. Het heeft een aanstekelijke beat - zeg ik dat goed? - en haar gerampetamp past bijzonder goed in het voetbalstadion. In het licht van de recente sportieve gebeurtenissen lijkt Freed from Desire mij niet echt de vertaling van de gemoedsgesteldheid van de Belgen, en ook niet van de Belgische spelers mag ik hopen. De goesting zou nog moeten zijn toegenomen na die stunt tegen BraziliŽ. 

Wat de Rode Duivels presteren is niet min en daar worden grote theorieŽn aan opgehangen. Zoals: het belang van de voorbeeldfunctie van deze superdiverse groep met mensen van Congolese, Marokkaanse, Albanese, Caribische en ook oer-Belgische afkomst. Die allemaal in de buurt van het miljoen per maand (gaan) verdienen en sommigen nog iets meer, wil ik er voor de volledigheid nog eens bij vertellen. 

In die superdiversiteit zien sommigen een teken van de grote vooruitgang. Ze dwalen: de segregatie is in de sport aan de basis misschien nog nooit zo groot geweest en dat vertaalt zich in verkramping aan beide kanten: bij de Belgen en bij de Belgen met moslimachtergrond. Dat vertaalt zich in kleedkamers waarin blote pietjes niet meer mogen, of kleedkamers mét blote pietjes maar dan zonder moslims. FC De Lange Tenen zal het hier wel weer niet mee eens zijn, maar kan zich de moeite besparen, ik weet waar ik het over heb.

Teamsportcultuur

Bij het begin van dit WK schreef ik een verhaal over waarom we geen wereldkampioen zouden worden. Omdat we geen land zijn met een teamsportcultuur. Dat was een voorspelling en die is meestal dodelijk in de sport. Ze mogen mijn ongelijk bewijzen. Ik eindigde gelukkig met een slag om de arm en de opmerking dat het allemaal snel kan veranderen: enkele trekkers en voorbeelden en Team Belgium zit op de rails. 

Als Jamie Carragher mag toeteren dat de Engelse spelers nu al helden zijn, dan geldt dat zeker voor de Belgen. Ook al worden ze vierde op zaterdag en niet eerste op zondag, ook al verliezen ze (misschien) vanavond, het belang van deze halve finale voor sportland BelgiŽ mag niet worden geminimaliseerd. 

Het belang voor het land BelgiŽ, zou ik dan weer niet overdrijven. Daar was heel wat rond te doen bij het EK twee jaar geleden en toen kwam de Noorse tv mij vragen of het land bij elkaar werd gehouden door de Rode Duivels. Duct tape voor een verdeelde natie, was toen een kop boven een artikel. 

Bevrijd van demonen

Hét echte, enige en grote belang van deze Rode Duivels is dat ze het land hebben bevrijd van zijn demonen. Freed from Demons, zou dus beter passen, in plaats van Freed form Desire. De demonen van de Belgisch sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder waren Nederland en Frankrijk. Nederland zijn we kwijt. Wij vonden Nederlanders verwaand en aanstellerig, hoe ze telkens naar het WK afreisden en de niet eens stiekeme hoop uitspraken dat ze gingen om wereldkampioen te worden. Die tenen-krullende arrogantie, daar heeft de Vlaming deze keer geen last van. Hun oprechte bewondering voor onze nationale elf, van wie ze de helft of zo hebben opgeleid en dat benadrukken ze maar al te graag, maakt veel goed. 

Het zal pijn doen volgende zondag als BelgiŽ zijn WK-finale speelt (of niet, dit is geen voorspelling maar een hypothese). Ik heb al Nederlanders gehoord die luidop toegeven dat ze er moeite gaan mee hebben, met een Belgische wereldtitel. "Wij hebben drie keer geprobeerd en nu zouden jullie bij de eerste de beste gelegenheidÖhet zal toch niet? Maar het is jullie gegund."

Twee gescheiden werelden

Wat de Nederlanders af en toe maar steeds minder zijn voor de Vlamingen, zijn de Fransen voor de Franstalige Belgen: een rode lap op een stier als ze weer eens hoog van de toren blazen. Vlamingen hebben minder moeite met de Fransen, omdat het twee gescheiden werelden zijn die alleen bij skiŽn en de vakanties een beetje versmelten.  

Onze Franse landgenoten kijken nog steeds massaal naar de Franse televisie en zijn veel meer geÔndoctrineerd door de Franse cultuur, dan wij Vlamingen door de Nederlandse. Zowel Frankrijk en Nederland kijken vaak neerbuigend naar Vlaanderen en Franstalig BelgiŽ met hun taaltje. Daar bestaat een Frans woord voor: het heet dédain.  

De helft van de vragen op de persconferentie eergisteren ging over Thierry Henry en hoe hij dat doet als coach. Ze hadden daar Dries Mertens moeten zetten. Die zei in het begin van het toernooi: "Henry? Spreek ik niet zoveel mee. Hij is hier op stage en leert meer van ons dan wij van hem."


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Journalisten

Frans Oosterwijk
2 september 2014
Pijl
Hoofdredacteur Sport & Strategie
Hans Klippus
28 mei 2014
Verslaggever AD Sportwereld
Pijl
Verslaggever bij AD Sportwereld.
Ted van der Meer
18 juni 2018
Pijl
Ted van der Meer gaf sportcommentaar bij meerdere omroepen. Tevens was hij correspondent...

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
ĎVooruitgang en innovatie komen altijd van buitenafí
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap