‘Ik ben altijd blij als een andere partij, in dit geval Sunweb, investeert in een adequaat antidopingbeleid’

10 januari 2018 // Opinie // Door: Herman Ram
‘Ik ben altijd blij als een andere partij, in dit geval Sunweb, investeert in een adequaat antidopingbeleid’
We gaan een aanvullend out-of-competition-programma verzorgen voor het mannen-, het vrouwen-, en het talententeam van Sunweb. Dat programma omvat het complete antidopingpakket: bloed- en urinecontroles, maar ook het beheer van het biologisch paspoort en de whereabouts-administratie.

Dat doen wij uiteraard onafhankelijk van Sunweb. Sunweb financiert en dat is het. We voeren deze controles op exact dezelfde manier uit als onze normale controles. En net als bij de andere controles, worden de gegevens geanalyseerd door WADA-geaccrediteerde laboratoria en ingevoerd in de centrale database van WADA. En als er overtredingen worden geconstateerd, dan handelen we die op dezelfde manier af als alle andere dopingovertredingen.

We voeren deze controles op exact dezelfde manier uit als onze normale controles

Hoeveel Sunweb betaalt, kan ik niet zeggen. Evenmin kan ik iets zeggen over het aantal controles dat we jaarlijks gaan uitvoeren. In de overeenkomst is sprake van een minimum aantal. Als ik daar meer over zeg, dan kan er een zekere voorspelbaarheid in de controles ontstaan en dat is natuurlijk juist niet de bedoeling.

Out-of-competition-controles verrichten we bij alle wielerploegen, en dat blijven we in het kader van ons nationale programma gewoon doen. In de praktijk zullen we bij Sunweb dus meer controles doen. Een renner van Sunweb kan gecontroleerd worden als onderdeel van de controles die we toch al deden, en op grond van de aparte, aanvullende overeenkomst die we nu met de ploeg hebben gesloten.

Initiatief van Sunweb

Als Dopingautoriteit kampen we met beperkte financiële middelen, maar geld is niet de directe aanleiding geweest voor deze overeenkomst. Het is niet zo dat ik heb gedacht: hoe kan ik aan extra klandizie komen, om onze financiële zorgen te verlichten? Ik heb sowieso niets gedaan, want het initiatief is van Sunweb uitgegaan. Maar hun geld geeft wel extra mogelijkheden. We kunnen nu controles doen die we anders niet konden doen. Een extra gefinancierd programma is altijd winst en ik zal altijd blij zijn als een andere partij, in dit geval een wielerploeg, bereid is zelf te investeren in een adequaat antidopingbeleid.
 
Dat Sunweb investeert in een antidopingprogramma is overigens minder gek dan het lijkt. In Nederland worden namelijk alle dopingcontroles al door de sport betaald. De overheid, in dit geval VWS, investeert in onze infrastructuur -gas, licht, personeel etc. - en in een aantal programma’s die ze belangrijk vindt. Programma’s over educatie en preventie in de breedtesport, met name de fitnesswereld. Ook financiert ze ons wetenschappelijk werk en draagt ze bij in juridische kosten. In totaal betaalt de overheid zelfs meer dan de helft van het budget van de Dopingautoriteit. Maar ze betaalt geen cent aan de dopingcontroles die we doen.

In totaal betaalt de overheid meer dan de helft van het budget van de Dopingautoriteit. Maar ze betaalt geen cent aan de dopingcontroles die we doen.

Dus was ik een beetje verbaasd over de reactie van wielercommentator Danny Nelissen, die het principieel onzuiver en ongewenst zei te vinden als een te controleren ploeg of organisatie bijdraagt in de financiering van de controles. Als je die lijn volgt, kan er in Nederland geen enkele controle meer worden verricht. Als wij de olympische ploeg extra controleren, dan wordt dat betaald door NOC*NSF. Als wij de controles doen bij een in Nederland georganiseerd WK Wielrennen, dan wordt dat betaald door de lokale organisator en de UCI. Controleren we bij een Nederlandse handbalwedstrijd, dan wordt dat betaald uit Lotto-geld dat wordt beheerd en verdeeld door NOC*NSF. De KNVB koopt jaarlijks 100 extra controles bij ons in, zodat we in het betaald voetbal een behoorlijk controleprogramma kunnen uitvoeren. Overal wordt door de uitvoerder van een sport of de direct belanghebbende betaald voor de controles! Daar heeft nooit iemand wakker van gelegen en ik zie niet in waarin de overeenkomst met Sunweb daarvan verschilt. In alle gevallen wordt geld beschikbaar gesteld om ons in staat te stellen controles uit te voeren.

Onafhankelijk 

De centrale vraag is volgens mij niet wie de controles betaalt, maar: hoe organiseer je die controles, opdat wij, inclusief onze controleurs, geheel onafhankelijk hun werk kunnen doen? Om op Sunweb terug te komen: Sunweb betaalt, maar weet niet wanneer, hoe en wie we gaan controleren, en gaat niet over de gegevens. Ze hoort pas achteraf wanneer en wie er gecontroleerd is en wat daarvan de resultaten zijn.
In de wielrennerij wordt het hele mondiale antidopingprogramma betaald door de ploegen zelf. Alle Pro Tour en Continental ploegen betalen jaarlijks forse bedragen aan de Cycling Anti-Doping Foundation, de uitvoerende organisatie van de UCI, om gecontroleerd te worden. Zo gaat het al jaren. Alternatief zou kunnen zijn dat de overheid dat gaat doen. Maar is dat een goed alternatief, en welke overheid zou dat dan moeten doen? In België betaalt de overheid wel de controles, in Frankrijk deels, in Nederland niet. Ik zou niet weten hoe je daar internationaal lijn in brengt.

Hamvraag is: is betaling van de controles door de overheid een betere garantie voor de onafhankelijkheid van de controle? Ik denk het niet. Het Russische dopingschandaal is een uitstekende illustratie van het feit dat je niet kunt stellen dat een overheid wel en een sport niet betrouwbaar is. Wie ook betaalt, voor mij telt maar één criterium: kan ik de controles zo organiseren dat ik onafhankelijk van de betaler mijn werk kan doen?

Wie ook betaalt, voor mij telt maar één criterium: kan ik de controles zo organiseren dat ik onafhankelijk van de betaler mijn werk kan doen?

Nee, we hebben voor deze overeenkomst geen toestemming van WADA hoeven vragen. WADA weet allang dat we voortdurend met bonden en organisaties overeenkomsten sluiten om ons werk te kunnen doen. WADA doet zelf niet anders. Het enige waarin WADA is geïnteresseerd is: wordt alles afgehandeld op de wijze die is voorgeschreven in de wereld-antidopingcode? Dat is wat zij toetsen: dat wij het werk zo inrichten dat we niet beïnvloed kunnen worden. En vooral dat alle controle- en analysegegevens in de database van WADA terechtkomen en zij de overeenkomst kunnen monitoren. Zolang ik dat doe, kan ik volledig mijn gang gaan.

In theorie zou de overeenkomst met Sunweb het begin van een trend kunnen zijn. Dat - al was het maar voor hun imago - ploegen massaal een contract met anti-dopingorganisaties gaan afsluiten en zich aanvullend laten controleren. Drie wielerteams hebben inmiddels laten weten dat ze het een prima initiatief vinden, maar geen van hen heeft de neiging om te zeggen: gaan wij nu ook doen. Ik denk dus niet dat het een grote vlucht gaat nemen, want met het geld dat ze kwijt is aan een contract met ons, kan een wielerploeg ook andere dingen doen. Maar ik zou het uiteraard geweldig vinden als er een tendens ontstaat om het wel te doen. 

Belangrijke rol sponsors

Sponsors kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Sunweb heeft bewust voor deze overeenkomst gekozen omdat ze een schone ploeg willen hebben en dat willen uitdragen. Sponsors die eveneens belang hechten aan een schoon imago van de wielersport, zouden in de discussie die nu loskomt een belangrijke rol kunnen spelen. Want zij moeten als eerste de afweging maken of ze dat imago belangrijk genoeg vinden om dan ook extra geld in aanvullende dopingcontroles te steken. 

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Rien van Haperen
    En toch voelt het niet goed. Een autoriteit behoort onafhankelijk te zijn en geen commerciële belangen te hebben met sportploegen. Zou Sunweb ook een vergelijkbare overeenkomst aangaan b.v. met de fiscus om ectra controles bij renners uit te voeren?
    Reactie geplaatst op 11/01/18 om 09:09 uur

Opiniemakers

Thijs Zonneveld
26 december 2014
Voorzitter Stichting Die Berg Komt Er
Pijl
Voorzitter Stichting Die Berg Komt Er. Voormalig wielrenner en columnist bij Algemeen Dagb...
Bert Jonker
24 november 2016
Pijl
Bert Jonker (1966) is directeur/eigenaar van CLAFIS Ingenieus, een ingenieursbureau dat si...
Marcel Wintels
14 juli 2015
Pijl
Marcel Wintels is voorzitter van de KNWU. 

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren