Anti-doping wetsvoorstel in VS vernoemd naar klokkenluider Rodchenkov

15 juni 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Anti-doping wetsvoorstel in VS vernoemd naar klokkenluider Rodchenkov
Twee Congressleden hebben deze week een ambitieus wetsvoorstel ingediend om dopingfabricage en -gebruik tijdens internationale wedstrijden en toernooien te criminaliseren. De Rodchenkov Anti-Doping Act (RADA) deelt boetes uit tot een miljoen dollar of langdurige gevangenisstraffen voor de overtreders. De wet is genoemd naar Grigory Rodchenkov, de Russische dopingcontroleur die drie jaar geleden naar de VS uitweek en daar het staatsdopingprogramma van zijn voormalig werkgever onthulde. De documentaire 'Icarus' biedt een opmerkelijk, Oscarwinnend verslag van zijn vlucht.

De wet geeft iedereen het recht om een aanklacht in te dienen en beschermt klokkenluiders, terwijl het Amerikaanse Openbaar Ministerie instrumenten krijgt om bewijsmateriaal in het buitenland op te eisen. "Ik denk dat RADA een grote invloed zal hebben op coaches en atleten als ze weten dat ze op reis in het buitenland het gevaar lopen van arrestatie", meent advocaat Jim Walden, die Rodchenkov bijstaat en de makers van de wet geadviseerd heeft. Deze menen dat de slachtoffers van andermans dopinggebruik prijzengeld mislopen, terwijl ook bedrijven de dupe kunnen zijn bij beschuldigingen aan het adres van een gesponsorde atleet.


Winterspelen in 2026 waarschijnlijk niet naar een democratie

Begin juni organiseerde het IOC een debriefing van de Winterspelen in Pyeongchang. President Bach was enthousiast. "Ons doel is dat de Spelen passen in de behoeftes en de doelen op de lange termijn van de gaststad. Dankzij de Olympische Agenda 2020 hebben we een ommezwaai gemaakt en schrijven we een nieuw hoofdstuk in de organisatie van de Olympische Spelen."
Die boodschap was een week later niet aangekomen in Wallis, het Zwitserse kanton dat kandidaat was voor de Winterspelen in 2026. Een ruime meerderheid van de bevolking sprak zich in een referendum uit tegen benodigde financiële steun van de overheid aan de organisatie, waardoor ook de hoop van Thialf op de komst van Olympische schaatswedstrijden ijdel is. "Drie weken feest, dertig jaar schulden." stond op billboards in Sion. 
In een commentaar wijt FAZ-columnist Evi Simeoni de nederlaag ook aan de arrogantie van het IOC, dat zelf een gebrek aan goede communicatie noemde als oorzaak. Had de bevolking maar geweten van Olympische Agenda 2020, aldus de internationale sportbond. Simeoni denkt dat de Zwitserse burgers eerder bezorgd waren over dubieuze economische kostenmodellen, dopingproblemen, milieubeschadiging, corruptie en onbruikbare stadions in de toekomst, zoals zij bij zoveel eerdere Spelen zagen. Steden als München en Hamburg haakten om dezelfde redenen al af en Simeoni vreest voor nog meer referenda in democratische kandidaatsteden. Resteert Erzurum in Turkije voor 2026, waar de inwoners zich waarschijnlijk niet kunnen uitspreken.

Bron: FAZ.net


Franse sport sluit duurzaamheidsakkoord

In de aanwezigheid van minister Laura Flessel hebben meer dan honderd organisaties en stadions uit de Franse sportsector een verdrag ondertekend waarin zij zich verbinden aan een vijftiental ecologische doelstellingen. In de komende drie jaar is de helft van de catering duurzaam en slechts twintig procent van de reizen naar de wedstrijd of het veld per eigen auto. Tachtig procent van de inkopen moet sociaal verantwoord zijn en een kwart van het energieverbruik groen. Verder willen de ondertekenaars het afval met een kwart verminderen en minstens zestig procent recyclen of hergebruiken.
De doelstellingen zijn opgesteld door het Franse Ministerie van Sport en het Wereld Natuur Fonds (WWF), die jaarlijks de vorderingen in een rapport willen publiceren. Tot de ondertekenaars behoort een groot aantal sportbonden, Disneyland Parijs en stadions als het Parc des Princes, Allianz Riviera Stadion in Nice, Stade Roland-Garros en Stade de France.


IJshockey in de woestijn

Een week geleden wonnen de Washington Capitals de finale van de Stanley Cup tegen de Golden Knights met vier zeges in vijf duels. IJshockey in juni? In de T-Mobile Arena in Las Vegas waar het buiten 30 graden in deze tijd van het jaar? En dat terwijl de National Hockey League een reputatie te verdedigen heeft in de strijd tegen de klimaatverandering. 
Om het ijs en de hal op temperatuur te houden is een gigantische hoeveelheid energie nodig, al draait de stad Las Vegas wel vrijwel geheel op groene stroom dankzij een aantal zonneparken in de woestijn. Milieuprofessor Robert McLeman legt in de New York Times uit, dat de locatie in het voorjaar niet veel uitmaakt. Een gesloten stadion kost in de zomerperiode altijd veel energie om de juiste temperatuur te houden. "Hockey is daarin niet bijzonder, maar het zou wel de start kunnen zijn van een discussie wat we willen met zulke gebouwen en hoe we steden groener kunnen maken", meent McLeman.


Evenement van de Week: Fever Tree Championships Tennis (Queens, 18-24 juni)

Het toernooi op The Queens Club in het westen van Londen heeft ook na de afzegging van Rafael Nadal nog een zeer interessant deelnemersveld met Novak Djokovic en mogelijk ook Andy Murray. Aegon is niet langer de naamgever van dit toernooi, dat voor de komende drie jaar is overgenomen door tonic-producent Fever Tree. Het chique The Queen’s Club organiseert het toernooi sinds 1886 en accepteert nieuwe leden enkel na een zorgvuldige sollicitatiegesprek en uitvoerige ballotage.
Het bestuur is echter vooruitstrevend genoeg om de uitzendrechten voor de komende drie jaar te verkopen aan Amazon Prime Video. De onlinezender ziet het toernooi als een oefenterrein voor haar entree in de tenniswereld. Vanaf volgend jaar toont Amazon vrijwel alle ATP-toernooien, nadat het eerder de US Open van dit seizoen binnensleepte. Met honderdmiljoen abonnees heeft de zender content nodig. Behalve tennis kocht het de rechten op twintig Premier Leaguewedstrijden vanaf het seizoen 2019-20.
"Tennis is een grote sport met een wereldwijde fanbase", verklaarde Jay Marine van Amazon Prime Video op een persconferentie. "We zoeken vooral de jongere liefhebbers, die gewend zijn aan online kijken."Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?