Mensenrechtenplatform voor de sport gestart in Genève

28 juni 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Mensenrechtenplatform voor de sport gestart in Genève
Het gebouw van het International Labour Office in Genève waar het mensenrechtenplatform voor de sport in wordt gevestigd.

Deze week openden de deuren van het kantoor van het Centrum voor Sport en Mensenrechten in Genève. Het MSE Platform heeft onderdak gekregen bij het ILO, de International Labour Organisation. Het idee ontstond vanuit allerlei samenwerkingsverbanden tussen diverse overheden, sportbonden, sponsors, televisiezenders en anderen, die opriepen tot het handhaven van de mensenrechten bij de organisatie van grote sportevenementen.

Eén van de aanleidingen tot het platform waren de berichten over misstanden bij de stadionbouw voor het WK in Qatar, waartegen diverse internationale vakbonden ageerden. Via de FIFPro legde de ILO contact met de FIFA. Die coalitie wist een overeenkomst af te sluiten met overheid in Qatar over het respecteren van de arbeidsrechten. 
"Onze samenwerking is geworteld in het besef dat de handhaving van de mensenrechten in de sportwereld en bij grote sportevenementen niet afhankelijk kan zijn van een individuele organisatie. Dit vraagt om gezamenlijke actie waarin we kennis delen en onze macht vergroten", aldus de openingsverklaring van MSE. Tot de aangesloten leden behoren adidas, Amnesty International, Coca-Cola, FIFA, Human Rights Watch, ILO, IOC, OHCHR, OECD, UNICEF en UEFA. 


Documentaire 'Game Changers' over veganistische atleten

Veganistische voeding was de hype in de National Football League (NFL) afgelopen seizoen met een toenemend aantal spelers op een groentedieet. Superster Tom Brady verbond zich aan de veganistische dinerservice Purple Carrot, terwijl de Tennessee Titans voor het eerst in jaren de play-offs haalden met een tiental groenetende profs. Tennisster Venus Williams is zelfs al langer een voorbeeld voor de beweging.
Komend najaar verschijnt de documentaire 'The Game Changers', waarin regisseur James Cameron, van 'Titanic' en 'Avatar', de veganistische trend in de sport laat zien. Dotsie Bausch is één van de hoofdpersonen. De winnares van Olympisch zilver op de baanachtervolging in 2012 haalde haar medaille als veertigjarige op een vegetarisch dieet. Zij is een ambassadrice voor gezonde voeding. Bij de premiere op het Sundance Film Festival stonden bezoekers urenlang in de rij om van haar te horen hoe ze per direct de overstap konden maken.
Cameron laat zien dat een plantenrijk dieet ook goed is voor sporters, terwijl de documentaire bovendien aantoont dat mannen zich daarbij geen zorgen hoeven te maken over hun viriliteit.


Na WK nu ook Formule 1 op BeoutQ

Het komen en gaan van piratenzenders op radio en televisie is van alle tijden, maar het Saoudische BeoutQ lijkt het zwartkijken naar een nieuwe dimensie te brengen. BeoutQ is ontstaan door de handelsoorlog tussen diverse landen op het Arabisch schiereiland met Qatar, waardoor de BeIN, de sportzender van netwerk Al-Jazira, voor veel abonnees niet meer bereikbaar bleek. Volgens insiders zou het signaal via Arabsat lopen, waarvan de Saoudische overheid grootaandeelhouder is.
BeoutQ heeft intussen al diverse WK-wedstrijden illegaal uitgezonden en voegde daar afgelopen weekend de Grand Prix van Frankrijk aan toe. De FIFA heeft protest aangetekend, nu gevolgd door Liberty Media, de eigenaar van F1. Daarop zou de Saoudische overheid zo’n tienduizend decoders in beslag hebben genomen, maar niettemin schijnen lokale openbare schermen nog altijd gebruik te maken van het BeoutQl-signaal. 
Naast een inbreuk op de dure uitzendrechten in de sport zou de site van BeoutQ mogelijk een doorgeefluik kunnen vormen voor computercriminelen en de lancering van nieuwe softwarebugs. 


Handboek om fans te betrekken bij duurzaamheidsacties


Deze week sloten zeven politieke partijen een ambitieuze Klimaatwet met plannen, doelen en stippen op de horizon. Over het bereiken van de beoogde afnames onderhandelen op dit moment diverse klimaattafels. Om de bevolking mee te krijgen in het veranderen van onze levenswijze is meer nodig dan afspraken op papier, bijvoorbeeld door sympathieke campagnes met een positieve opbrengst voor iedereen. Deskundigen zien de sport en sportevenementen als de uitstekend middel om het publiek mee te krijgen in die beweging. Misschien wil de overheid de sport wel financieel ondersteunen om een gedrags- en mentaliteitsverandering voor elkaar te krijgen.
De Green Sport Alliance publiceerde deze maand het Playbook Fan Engagement met een stappenplan voor sportmarketeers om de fans en toeschouwers mee te nemen in duurzame boodschappen. Ook bevat het handboek een vijftal uitgewerkte voorbeelden van clubs met specifieke doelen, waarin het algemeen belang samenviel met dat van de sponsors, de fans en met het imago van de club. 


Evenement van de Week: The Championships (Wimbledon, 2-15 juli)

"Wimbledon is niet alleen een tennisfeest, maar ook feest van goed eten en drinken", valt te lezen op de nieuwe website van Wimbledon. Op de site van sterkok Jamie Oliver is zelfs een speciale afdeling opgenomen met Wimbledonrecepten, variërend van aardbeientaartjes tot prosecco jelly en koude komkommersoep. Fastfood is niet welkom op de All England Lawn Tennis and Croquet Club
Tegenwoordig zijn alle producten van het seizoen en uit de omgeving. Sinds het tekenen van de Sustainable Fish Cities overeenkomst twee jaar geleden is al het vis en zeefruit duurzaam gekweekt of vers gevangen en komt het bij zonsopgang het terrein op. 
Vorig jaar maakte Wimbledon bekend dat zij sinds een aantal jaren de oogst moet subsidiëren om een bakje aardbeien met room betaalbaar te houden voor de bezoekers. Dagelijks komen de vruchten vers van de Hugh Lowe Farm in Kent. Bedrijfsleider Marion Regan vreest in de toekomst voor een tekort aan, buitenlandse, arbeidskrachten, mocht het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Wimbledon verkoopt jaarlijks bijna dertig ton aardbeien, ongeveer twee ton per dag. Volgens Regan zou haar bedrijf bij een Brexit een deel daarvan moeten importeren. Foto: Flickr / dr zaro

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?