Kamervragen over sponsordeal tussen Arsenal en Rwanda

29 mei 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Kamervragen over sponsordeal tussen Arsenal en Rwanda
De officiŽle presentatie van \'Visit Rwanda\' als shirtsponsor van Arsenal. Foto: Arsenal.com
De afgelopen week stonden de Engelse bladen bol over het bekend maken van Unai Emery als opvolger van Arsene Wenger bij Arsenal, maar in ons land trok de sponsordeal van 30 miljoen pond tussen de Gunners en het toeristenbureau van Rwanda de meeste aandacht. De regeringspartijen vroegen minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsbeleid een dag later direct om opheldering. Zo wil VVD-Kamerlid Bente Becker weten of de humanitaire hulprelatie van ons land met Rwanda samen kan gaan met countrymarketing

In Engeland is The Independent de enige krant met een uitgebreid opiniestuk over de samenwerking. Arsenalfans waren vooral boos vanwege de lelijkheid van het 'Visit Rwanda'- schouderlogo. Moreel gezien kent de Premier League wel meer opmerkelijke deals. Schrijver Jonathan Liew wijst niettemin op de twijfelachtige status van de mensenrechten in Rwanda, terwijl president Kagame onlangs zijn positie tot 2034 in de grondwet vastlegde. Ook Nederland heeft enkele jaren terug de steun al eens opgeschort vanwege de bemoeienis van Rwanda met de oorlog in Oost-Congo, maar toenmalig minister Ploumen kwam daar toch weer op terug. Sinds de genocide in de jaren negentig heeft Rwanda zich sterk ontwikkeld, waarbij vooruitgang is geboekt op vele terreinen, waaronder de economie, vrouwenrechten, gezondheid en onderwijs. 
De kamervragen zijn gerechtvaardigd, maar net zo goed heeft Rwanda het recht om reclame te maken als vakantiebestemming. Of zou groot Arsenal-fan Kagame als een ouderwets dispoot deze deal hebben gesloten om toegang te krijgen tot een skybox van het Emirates Stadium?


90 miljoen voor amateurclub in Berlijn

Begin mei ontkwam FC Viktoria 1889 Berlin ternauwernood aan degradatie uit de Regionalliga Nordost om aan het begin van deze week een overeenkomst te sluiten van 90 miljoen euro in de komende tien jaar met sportagentschap ASU uit Hongkong. Dat bedrag komt uit de Bild-Zeitung, maar is overgenomen door het betrouwbaardere Frankfurter Allgemeine. De club zegt op haar website, dat lokale sponsors onvoldoende konden bijdragen aan de professionalisering van de club, waardoor een zoektocht begon naar internationale partners.
Het lijkt idioot maar FC Viktoria is de grootste voetbalclub in Duitsland met zeventig elftallen en een grote historie in de periode vůůr de start van de Bundesliga in 1963. Zij won tweemaal de Duitse titel (1908 en 1911). De 3,5 miljoen inwoners van Berlijn kunnen op dit moment kiezen uit de profclubs Hertha BSC en Union Berlin, waarvan de eerste bijna structureel onder haar mogelijkheden lijkt te spelen. ASU neemt TSG Hoffenheim en RB Leipzig dan ook als voorbeelden, nadat het eerder een meerderheidsaandeel in OGC Nice nam. RB Leipzig begon in 2009 zelfs in de vijfde divisie. Acht jaar later speelde het in de Champions League. Overigens kwamen slechts 267 toeschouwers naar het Stadion Lichtenfelde voor het slotduel tegen VFB Auerbach.

Bron: FAZ.net

Japanse multimiljardair wil FIFA opkopen

Telecommagnaat Masayoshi Son profiteerde in de jaren negentig van de opkomst van het internet, maar zag tijdens het knappen van de internetbubbel zijn vermogen van 76 naar 1 miljard dollar verdampen. Intussen behoort hij alweer tot de rijkste Japanners als eigenaar van Softbank, één van de grootste telecombedrijven in zijn land. Dit voorjaar is zijn blik gericht op de FIFA, volgens de New York Times, om gezamenlijk de FIFA Digital Corporation te starten voor de exploitatie van het FIFA computerspel en diverse merchandise-activiteiten. Son en FIFA-voorzitter Infantino zouden ieder vijf leden voor de Raad van Commissarissen kiezen.

Dit privatiseringsvoorstel, met als andere onderdelen de uitgebreide Club World Cup en de World Nations League, is door de FIFA over het WK, en de deadline van Son, heen getild na een voorlopige afwijzing van de UEFA. "We zijn niet de eigenaren van voetbal", zei voorzitter Aleksander Ceferin na een bezoek aan de EU in Brussel vorige week. "We hebben geen recht om het te verkopen."
Verder heeft de FIFA diverse contracten lopen met sponsors, die een mogelijke partnership met Softbank per 2020 doorkruisen. Volgens de NYT staat Son echter bekend als een ruimhartig bieder als hij echt iets wil hebben. Zo ligt zijn aanbod van drie miljard dollar voor de eerste uitgave van de Club World Cup drie keer zo hoog als de inkomsten die de voetbalbond zelf verwacht. Verder heeft Son contacten met diverse Arabische staten, waarbij Saoudi-ArabiŽ blijkbaar plannen heeft om nog meer te investeren in de sportwereld.
Lars-Christer Olsson, voorzitter van de European Leagues, vreest voor de invloed van de politiek. "Ik heb mijn twijfels over staatssteun in sportevenementen. Dat is een gevaar voor de sport zelf."
In hoeverre de andere continenten deze filosofie over de toekomst van voetbal delen, zal deze zomer blijken.


Wedstrijd van de Week: Egypte - Colombia (WK-voorbereiding, vrijdag 1 juni)

Of Mohamed Salah op tijd hersteld is voor het WK blijft nog onduidelijk, maar een Egyptische advocaat heeft nu al een schadevergoeding geŽist van Sergio Ramos. Hij claimt zeker een miljard euro vanwege de fysieke en mentale schade, die de Spanjaard Salah en het Egyptische volk heeft bezorgd door het bewust vastklemmen van de arm en de daaruitvolgende blessure. 
Komende vrijdag speelt Egypte zeker zonder de topscorer en 'Player of the Year' van de Premier League. Tegenstander Colombia heeft met Radomel Falcao en James Rodriguez zelfs twee topspelers in de ploeg. Rodriguez lanceerde in de aanloop naar het WK een eigen cryptocurrency in samenwerking met blockchainbedrijf SelfSell uit Hongkong. De 'JR10 Token' moet de band met zijn fans verbeteren. Rodriguez is de eerste WK-ganger met een eigen munt. Michael Owen ging hem voor met de Owen Coin. 

Bron: SI.com


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?