FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie

22 mei 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
FIFA zet het klimaat op de kaart tijdens het WK in Rusland met een winactie voor twee finaletickets. Foto: Valery Bocman / Shutterstock.com
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. Dat wil de FIFA zoveel mogelijk compenseren, maar niet voor niks. Op haar website vraagt de wereldvoetbalbond aan sitebezoekers te helpen om het klimaat op de kaart te zetten tijdens het WK in Rusland door hun gegevens achter te laten. In ruil daarvoor doen zij mee aan een loterij voor twee finaletickets. Voor ieder emailadres compenseert FIFA bijna drie ton emissie via projecten in Rusland. 
Driekwart van de uitstoot is een gevolg van verkeer tijdens het toernooi, een kleiner deel voor de catering, de productie van merchandise en de bouw van stadions. De FIFA heeft hiervoor een uitgebreid rapport laten samenstellen. Verder doet de bond een beroep op supporters om hun vliegreizen naar en in Rusland te compenseren via de CO2-rekenmethode. 
Binnen de speelsteden geeft hun ticket op de wedstrijddag recht op gratis openbaar vervoer. Voor buitenlandse fans vervangt een speciale legitimatiekaart het gebruikelijke visum voor Rusland. Daarmee is de toegang in intercitytreinen kostenloos. Supporters van Zweden zijn overigens twee dagen en vier uur onderweg als zij na hun tweede groepswedstrijd tegen Duitsland in Sochi de trein naar Ekaterinburg nemen voor het slotduel tegen Mexico. Dat kan net.

Bron: Fifa.com

Collegaĺs steunen Paolo Guerrero

Vanwege vermeend coca´negebruik voor een WK-kwalificatieduel dreigt Paolo Guerrero het WK te missen. De Peruaan zat zijn straf dit voorjaar uit, nadat deze gehalveerd was door de FIFA. Het CAS herriep deze uitspraak na beroep door het WADA met alsnog een uitsluiting tot het eind van dit jaar. FIFPro, de internationale spelersvakbond, meent echter dat de extra schorsing disproportioneel is, omdat de intentie tot bedrog aantoonbaar ontbreekt en het voordeel van de doping tijdens de wedstrijd nihil was. De vakbond roept daarom WADA en FIFA op om nieuwe gedragsregels op te stellen rond dopinghandhaving in voetbal.
De captains van Frankrijk, Denemarken en AustraliŰ hebben dit weekend zelfs een gezamenlijke, open, brief naar de FIFA gestuurd met een pleidooi voor clementie van de 36-jarige aanvoerder. Guerrero hoopte aan het eind van zijn loopbaan zijn eerste eindtoernooi te kunnen spelen, maar dreigt nu door het nuttigen van een kopje thee met cocablaadjes thuis te moeten blijven. Het CAS geeft dat in haar vonnis ook toe. De vraag is echter of de FIFA bereid is om spelers op haar toernooi toe te laten, die op dat moment een officieel toegekende schorsing van WADA ondergaan. Het zou de hoogspanning in de dopingwereld nog aanzienlijk doen toenemen.


Dure Club World Cup als platform voor internettelevisie

Vanwege protesten van diverse belanghebbenden zoals de UEFA en de FIFPro, heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino de beslissing over enkele uiterst lucratieve toernooien over de deadline getild. Een consortium van het Japanse SoftBank en Saoedi-Arabische banken eiste zoĺn snel antwoord op hun voorstel, dat geen van de internationale bonden nog officiŰle ledenvergadering kon uitschrijven, ondanks een poging daartoe van Infantino. 
SoftBank investeert flink in internettelevisie. Volgens Ed Woodward, vice-voorzitter van Manchester United, zou de hervormde Club World Cup met 24 deelnemers de lancering kunnen zijn van een nieuwe type internetzender. Met een investering van ongeveer 10 miljard euro zou het streaming-kanaal de miljoenen supporters van de grootste clubs ter wereld aan zich kunnen binden. Ajax is genoemd als één van de deelnemers naast een aantal recente Champions League-winnaars.  Als FIFA op dit voorstel ingaat, zou het hele uitzendrechtenlandschap onderuit kunnen gaan, verwacht Woordward in een verklaring tegenover clubinvesteerders.

Bron: The Times

Subsidie voor project tijdens #FootballPeople

Fare Network, de Europese voetbalorganisatie voor sociale integratie, biedt subsidie aan voor projecten in de #FootballPeople weken van 11 tot 25 oktober. Fare richt zich op de aanpak van racisme, vluchtelingenintegratie, seksisme en de deelname van de LGBT-gemeenschap in voetbal. Subsidies kunnen oplopen tot vijfduizend euro voor initiatieven, die een verandering kunnen brengen op een nationaal of internationaal niveau. 
Voorlopig zijn fondsen verstrekt aan de start van een vrouwenvoetbalacademie in Polen, een voetbaltraining voor moslimmeisjes in Oostenrijk, multiculturele vrouwenvoetbal in Finland en een interactief project voor de integratie van Roma in het voetbal in Oekra´ne. 
"We hebben creatieve initiatieven gezien die zorgden voor veranderingen of nuttige discussies aansneden", zegt Piara Powar, directeur van Fare. "Dat willen we graag blijven ondersteunen. #FootballPeople is een week, waarin voetbal zich wil laten zien als een toegankelijke en uitnodigende omgeving." Eerdere ondersteunde Fare filmfestivals, theaterproducties, seminars, wetenschappelijk onderzoek en voetbalclinics. De inschrijving voor de subsidieaanvraag sluit op 28 mei, waarna de toekenning vˇˇr augustus kan volgen. 


Wedstrijd van de Week: Real Madrid - Liverpool (Finale Champions League, 27 mei)

Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft uitgedeeld. Afgelopen september beoordeelde de Europese voetbalbond een aantal bidboeken van stadions voor de eindduels van 2019, waarbij het Wanda Metropolitan (CL) in Madrid en het Olympisch Stadion (UEL) in Baku als winnaars uit de strijd kwamen. 
"In de toekomst staat de hotelinfrastructuur centraal in de beslissing", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Dat lijkt één jaar te laat. Supporters van Liverpool en Real moeten komend weekend absurde tarieven slikken voor hun overnachtingen, soms door de annulering van een reservering met een nieuw aanbod voor een opgeblazen prijs. Zelfs verwachten de clubs dat een aantal fans hun tickets gaat retourneren vanwege de onmogelijkheid om kamers binnen een redelijke afstand van het stadion te vinden. Verder dreigt de luchthaven in Kiev overbelast te raken. Afgelopen jaar had Cardiff vergelijkbare problemen.
De strengere regulering leidt mogelijk tot een klein groepje van finalelocaties, hetgeen de UEFA wil voorkomen. Geruchten gaan, dat de bond de mogelijkheden bekijkt om de eindstrijd te verplaatsen naar een stadion buiten Europa. 


Foto: Valery Bocman / Shutterstock.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 juni 2018
Anti-doping wetsvoorstel in VS vernoemd naar klokkenluider Rodchenkov
Pijl
Twee Congressleden hebben deze week een ambitieus wetsvoorstel ingediend om dopingfabricag...
15 juni 2018 // Buitenland
14 juni 2018
KNVB start opleiding om bestuurders bij amateurclubs te versterken
Pijl
De KNVB zet een volgende stap in het versterken Nederlandse amateurclubs. Met de KNVB Ass...
14 juni 2018 // KNVB
13 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
13 juni 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederla...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels