AZ scoort met datagedreven marketing

20 maart 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
AZ scoort met datagedreven marketing
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa League alleen in het binnenland, maar onlangs vond het Britse DigitalSport de datamarketing van de Alkmaarders boeiend genoeg voor een artikel op haar website. 

De club heeft de database met ongeveer honderdvijftigduizend e-mailadressen van haar publiek onderverdeeld in drie categorieŽn. Met de seizoenkaarthouders in groep 1 kan zij een half stadion vullen. Groep 2 bevat de clubkaarthouders met een onregelmatige wedstrijdfrequentie en in groep 3 de zeer incidenteel geÔnteresseerden. Met deze fanbase zou AZ het stadion acht keer kunnen vullen. 
Groep 1 krijgt bijvoorbeeld informatie over het trainingskamp in Spanje, die gepersonaliseerd is door als afzender de favoriete speler van de seizoenkaarthouder te gebruiken. Deze krijgt ook een speciale aanbieding op zijn verjaardag, maar niet de 'call-to-action'-mails, die groep 2 en 3 ontvangen. Bij groep 2 signaleert de database hoelang de supporter niet meer geweest is. Mocht dat ongebruikelijk lang zijn, dan kan de club vragen naar de reden en mogelijke hulp aanbieden.
Tot nu toe heeft de campagne de mailresponse bij AZ doen verdubbelen. 


Voor Albanese Europa League-deelnemer dreigt langdurige schorsing

KF SkŽnderbeu KorÁŽ blijft een hoofdpijndossier voor de UEFA. In de zomer van 2016 schorste de Europese voetbalbond de Albanese recordkampioen voor één seizoen, vanwege een vermoeden van matchfixing. In beroep bevestigde het CAS in Lausanne de straf, waarbij het college voor het eerst de verdachte wedcoŽfficiŽnten uit onderzoek van Sportradar tijdens de wedstrijden als bewijs aanvaardde. 
De UEFA heeft haar onderzoek sinds de uitspraak uitgebreid, waarbij het op een totaal van drieŽnvijftig verdachte duels uitkomt. Diverse wedstrijden in de Europa League en eerder in de kwalificatie voor de Champions League toonden in de slotfases een opmerkelijke toename van de inzet bij het wedden op extra doelpunten, die vervolgens ook vielen. In dit rapport heeft een panel van deskundigen de beelden bestudeerd. Enkele van deze inspecteurs ontvingen doodsbedreigingen, aldus de UEFA vorige maand. 
De boosheid in AlbaniŽ is groot, aangezien veel internationals op de loonlijst van SkŽnderbeu staan en de beschuldigingen de eer van de club aantasten. Nog steeds komen de rapporteurs niet verder dan vermoedens, maar deze zijn blijkbaar sterk genoeg om voor een schorsing van tien jaar in alle competities te pleiten.


FIFA lanceert nieuwe 'Womenís League'

In november 2019 hoopt de FIFA haar eerste 'Womenís League' te organiseren, waarin de beste zestien nationale teams elkaar in vier poules ontmoeten. De vier winnaars ontmoeten elkaar direct daarna op één lokatie voor de halve finales en de finale. Voorzitter Gianni Infantino wil daarmee het vrouwenvoetbal beter op de agenda krijgen, maar ook via sponsoring meer inkomsten genereren voor een tak, die FIFA nu financiert uit de gelden van de mannen-WKís. Andere landen kunnen via regionale groepen promoveren naar het hoofdtoernooi. 
Het plan van FIFA valt samen met de groei van kleinere vrouwentoernooien zoals de She Believes Cup in de VS met het thuisland als winnaar en de Algarve Cup onlangs in Portugal. Als eerste in een poule van vier ging Oranje door naar de finale tegen Zweden, die echter door overvloedige regenval niet door kon gaan. 


Bid voor WK 2026 geen gelopen koers

Twee kandidaten meldden zich afgelopen week aan bij de FIFA voor de organisatie van het WK 2026: Marokko en het United Bid van de VS, Canada en Mexico. Opvallend bij laatstgenoemde was het terugtrekken van enkele prominente gaststeden. Chicago, Vancouver en Minneapolis haakten af vanwege de extreme voorwaarden van de FIFA. Zij durfden hun burgers niet op te zadelen met ongelimiteerde budgetten of met eisen die de eigen wetgeving en autoriteit te boven gingen. De burgemeester van Chicago kreeg de steun van Chicago Fire (MLS)-voorzitter Nelson Rodriguez. "Het is een verlies voor het toernooi om niet in één van de grootste sportsteden ter wereld te kunnen spelen." Chicago, openingslocatie van het WK 1994, noemt zichzelf een big event city, maar voelde zich niet prettig bij de eisen voor 2026.
Marokko publiceerde haar bid afgelopen weekend via een persconferentie online, die moeilijk te volgen was voor de internationale media. Wel bleek het organisatiecomité te rekenen op veertien speelsteden, waaronder negen nieuwe stadions, die allemaal binnen vijfhonderdvijfig kilometer van Casablanca liggen. Marokko lijkt de underdog maar kan rekenen op zevenenvijftig stemmen van de overige Afrikaanse landen, terwijl diverse Europese en Aziatische landen die kant op neigen. Hoewel president Trump bij de start van het toernooi in 2026 zeker van het toneel is verdwenen, hangt zijn schaduw wel sterk over de stemming in juni aanstaande. Alle 211 FIFA-leden hebben één stem.


Wedstrijd van de Week: Needham Market - Dulwich Hamlet (24 maart, Bostik Football League)

Dulwich Hamlet, de koploper van de Bostik Football League, speelt de rest van het seizoen alleen nog maar uitduels, sinds de verhuurder van het veld het stadion heeft afgesloten vanwege het ontbreken van verzekeringen. Dulwich ontving onlangs al een rekening van ruim honderdduizend pond van Meadow voor 'verleende diensten' en een rechtszaak om de clubnaam.
De plannen van projectontwikkelaar Meadow waren eerder verworpen door de betrokken gemeente Southwark, vanwege een gebrek aan redelijk geprijsde panden in het project. Volgens voorzitter Liam Hickley beoogt Meadow een faillissement van de club om zo de grond vrij te krijgen. 
Dulwich Hamlet geldt als hét voorbeeld van een multiculturele voetbalclub in Londen met een belangrijke sociale functie in de gemeente. Dat heeft geleid tot steun in het House of Lords en van burgemeester Sadiq Khan, terwijl het vastgoedbedrijf van oud-international Rio Ferdinand een bod van tien miljoen pond op het terrein heeft gedaan voor de ontwikkeling van sociale woningbouw. Bezuinigingen op de gemeentes hebben ook in Engeland veel voorzieningen afgebroken. Voor de politiek is deze strijd tussen een projectontwikkelaar en een gemeenschapsbindende semi-profclub een test of de maakbare overheid nog kans maakt.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

21 september 2018
FIFA wil exploderende en dubieuze transfermarkt aanpakken
Pijl
Afgelopen weekend publiceerde de New York Times een int...
21 september 2018 // Voetbal
20 september 2018
Sportimpulsregeling eindigt, maar resultaten projecten bieden perspectief
Pijl
Eind dit jaar stopt de Sportimpulsregeling. Als de dit ...
20 september 2018 // Overheid
19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?