UEFA wil op korte termijn luxe tax voor Europese topclubs

23 januari 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
UEFA wil op korte termijn luxe tax voor Europese topclubs
UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin
Deze week verscheen het UEFA Club Licensing Benchmarking Report, de jaarlijkse thermometer in de mond van het Europese voetbal. Volgende week meer over de inhoud van dit rapport, maar even interessant is het interview met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in de Zwitserse pers over de alsmaar groeiende financiële kloof tussen het handvol topclubs en de rest van Europa. 

"Onze FFP-specialisten verwachten dat in 2020 vijf clubs een begroting van meer dan een miljard bereiken. Dat zou ik een ramp vinden", aldus Ceferin. Hij wil onder meer een begrenzing van het maximum aantal contractspelers, dat bij sommige clubs de honderd overstijgt, bijvoorbeeld door regulering of een verbod op spelershuur met ingang van het nieuwe seizoen. "Als een club meer uitgeeft dan zij heeft, dan zou dat belastbaar kunnen zijn", verklaart hij verder. Dat geld gaat niet naar de overheid, maar naar de UEFA. "We moeten nog beslissen hoe we die bedragen zullen herverdelen." Ceferin ziet de huidige krachtsverschillen als het grootste probleem in het Europese voetbal. 


Internationale aandacht voor accuopslag ADO Den Haag

Nadat in september de Johan Cruijff (Amsterdam) Arena uitgebreid aandacht kreeg op edie.net, een Britse site voor een duurzame samenleving, vanwege de opslag van zonne-energie, verscheen afgelopen week het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag op de klimaatsite van de VN. De site noemt de samenwerking tussen de gemeente Den Haag, het stadion en twee energiebedrijven als een voorbeeld voor de opslag van duurzame stroom.
Net als de Arena bewaren accu’s de stroom van de zonnepanelen op het dak van het stadion. ADO kan daardoor haar avondwedstrijden zelfvoorzienend afwerken, terwijl de overcapaciteit via een netwerk van twintig laadpunten beschikbaar is voor electronische vervoermiddelen in de stad. Dat voorkomt pieken in het stroomverbruik bij de laadpunten als meerdere wagens tegelijkertijd aan het net hangen, want dat kan in de toekomst bij een grote toename van het aantal electromotoren in het verkeer tot een probleem uitgroeien. 


Malta overweegt introductie meldingsapp voor matchfixing

Het probleem van de aanpak van matchfixers ligt in de medewerking van de betrokken voetballers. De internationale voetbalvakbond FIFPro raadt spelers aan om verdacht gedrag in hun omgeving direct te melden bij iemand die ze vertrouwen, zoals een coach, een vakbondsman, bij de FIFA. De KNVB heeft een hotline, maar deze is nog nooit gebeld.
De Maltezer voetbalbond (MFPA) staat op het punt om een app van de FIFPro in te zetten, nadat vier jeugdspelers van de nationale selectie verzuimden om officials in te lichten na een omkooppoging en daarvoor een schorsing ontvingen van de UEFA. De MFPA is boos over de straf van twaalf maanden voor de voetballers, die juist niet gezwicht zijn voor de criminelen. "We leven op een klein eiland, waar iedereen elkaar kent. We hebben geen goed systeem om spelers te beschermen", aldus een official van de bond.
Een anonieme rapportering met een gecodeerde app bij de spelersvakbond zou voldoende bescherming moeten bieden aan de klokkenluider. Uit onderzoek blijkt dat sporters vrezen voor hun eigen toekomst in de sport als ze gevoelige informatie doorgeven. 


Kleurenblindheid in voetbal is onderschat

Volgens schattingen leidt één op de twaalf mannen aan kleurenblindheid. Dat is gemiddeld bijna één speler per elftal. Deze kan alleen maar hopen dat tegenstanders kleding met voor hem duidelijk afwijkende kleuren of patronen hebben meegenomen, anders beleeft hij een lastige wedstrijd. "In één duel speelden we zelf in rood en de bezoekers in donker groen", herinnert oud-voetballer Matt Holland zich op de site van de FA. "Ik moest me goed concentreren op de sokken, want dat was het enige verschil voor mij." 
Afgelopen zomer publiceerde de Engelse bond een gids voor kleurenblindheid in voetbal, dat aangeeft welke shirtkleuren slecht met elkaar combineren. Het probleem beperkt zich niet alleen tot de twee teams. Zo blijkt het oranjetenue van de Oranje leeuwinnen nauwelijks te onderscheiden van het groene gras. Daarnaast geeft de gids aanbevelingen bij de kleurkeuze van trainingsmateriaal zoals ballen, hesjes, pilonnetjes en belijning.
Ook op de tribunes moet het aantal kleurenblinden groot zijn, volgens de statistieken. Daarom geeft de gids advies bij het gebruik van kleuren in de bewegwijzering en op het ticket. Op veel stadionplattegronden zijn de vakken onderverdeeld in kleuren, die naast elkaar voldoende onderscheidend moeten zijn voor een kleurenblinde voetbalfan. 

Bron: thefa.com

Evenement van de week: Loting voor de UEFA Nations Cup (24 januari)

Alsof de voetbalkalender nog niet vol genoeg is, lanceert de UEFA de tweejaarlijkse strijd om de Nations Cup tussen nationale elftallen. Dit toernooi neemt op de agenda de plaats over van de vriendschappelijke duels en zou best tot een voltreffer kunnen uitgroeien met de potentie om in de toekomst de kwalificatiegroepen voor EK’s en WK’s te vervangen. Het zou een eind kunnen maken aan de vele ongelijke duels tussen grote en kleine voetballanden.
Het Nederlands Elftal begint in de hoogste divisie met komend najaar twee tegenstanders uit de top tien van de UEFA Ranking. Degradatie lijkt onvermijdelijk, maar het biedt Oranje wel een extra kans op kwalificatie voor UEFA 2020. De UEFA houdt vier wild cards achter voor play-offs in maart 2020 met zestien winnaars van de Nations Cup en de beste niet-gekwalificeerde ploegen. In deze play-off met vier groepen van vier speelt de hoogste gerangschikte ploeg, waarschijnlijk Oranje, als het zich niet rechtstreeks kwalificeert, op eigen veld één halve finale, waarna de winnaar verder gaat naar de finale met vijftig procent kans op een thuisduel. 
Intussen spelen de vijfenvijftig nationale teams in Europa dit najaar in groepen van drie of vier, waar de promotie- en degradatieregeling veel spanning en sensatie kunnen opleveren. In juni 2019 organiseert één van de groepswinnaars van de hoogste divisie de halve finales en de finale van de eerste Nations Cup. 

Bron: uefa.com

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

20 maart 2018
AZ scoort met datagedreven marketing
Pijl
Erkenning voor de prestaties op het veld krijgt AZ door haar afwezigheid in de Europa Leag...
20 maart 2018 // Voetbal
19 maart 2018
Nederlandse Sportraad brengt advies uit over het sportakkoord
Pijl
Onder de titel ‘Akkoord met ambitie’ (ondertitel: Startadvies sportakkoord) heeft de Natio...
19 maart 2018 // Overheid
18 maart 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbond
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 maart 2018 // Bonden

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Gemeente Den Haag, Watersportverbo...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Engelse netwerkvragen die scoren