Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier

12 juli 2018 // Ondernemerschap // Door: Ernst Bouwes
Johan Cruijff ArenA is met megabatterij nu ook stroomleverancier
De megabatterij onder het stadion kan de energie van de zonnepanelen op het dak van de ArenA opslaan. Foto: Twitter Amsterdam ArenA.
Eind vorige maand kreeg de Johan Cruijff ArenA de beschikking over het grootste opslagsysteem van gebruikte accu's in Europa, waardoor het stadion de opgewekte zonne-energie van de panelen op het dak kan opslaan. 

"Dankzij deze megabatterij is de ArenA verzekerd van een flinke hoeveelheid stroom, ook tijdens een stroomstoring. Het stadion zal haar eigen, duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en de beschikbare opslagcapaciteit in de batterij verhandelen, onder de naam Amsterdam Energy ArenA BV", aldus Henk van Raan, directeur innovatie van de Johan Cruijff ArenA.

Evenwicht

Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol in het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van energie in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. In de toekomst verwacht het stadion met haar capaciteit overdag stroom te kunnen leveren aan de omliggende gebouwen en bedrijven. Bij het gebruik van kunstlicht in de avond, als de panelen niets opleveren, zou het netwerk in de wijk de pieken van het stadion kunnen opvangen.

Pieken afvlakken

"Het opslagsysteem heeft een totale capaciteit van 3 megawatt, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien", aldus Van Raan. "Deze capaciteit betekent dat de energie die geproduceerd wordt door de 4200 zonnepanelen op het dak van de ArenA, ook opgeslagen en optimaal benut kan worden. Het energieopslagsysteem zal back-upstroom leveren, het gebruik van dieselgeneratoren verminderen en het energienetwerk ontlasten door de pieken tijdens concerten af te vlakken." De megabatterij is opgebouwd uit bijna 300 Nissan LEAF-accu’s.

Deze capaciteit betekent dat de energie die geproduceerd wordt door de 4200 zonnepanelen op het dak van de ArenA, ook opgeslagen en optimaal benut kan worden. - Henk van Raan (directeur innovatie Johan Cruijff ArenA). 

Voorbeeldproject in Amsterdam

Innovatie en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden voor de Johan Cruijff ArenA. "Samen met de gemeente Amsterdam investeren we al zo'n zeven jaar in duurzaamheid. De gemeente ziet de ArenA als een voorbeeldproject door een betere benutting van de capaciteit en creatieve oplossingen. Dankzij de gedane inspanningen verdiende ons stadion aan het begin van dit jaar een plaats bij de vijf van duurzaamste sportcomplexen in de wereld in een ranglijst van het Climate Action Programme."

Digitalisering

Digitalisering is de volgende stap in de ArenA, voorziet Van Raan. "Die ontwikkeling gaat ons leven in een nog grotere mate bepalen, kijk maar naar onze kinderen. Als wij daar samen met onze partners, de gemeente en de supporters de goede elementen uit kunnen halen, bijvoorbeeld door beter om te gaan met grondstoffen en door slim gebruik van data, dan verwachten we zo’n twintig procent van onze kosten te kunnen besparen en twintig procent meer opbrengst te genereren. Dat is enorm ambitieus, dat weten we, maar we denken dat het kan. Onze eerste mijlpaal is Euro 2020, waarin de Johan Cruijff ArenA drie groepswedstrijden en één knockout-duel organiseert."

Parkeerkaart

Nu onderzoekt de ArenA de mogelijkheden met de elektrische auto’s van de bezoekers en toeschouwers van het stadion, kijkt Henk van Raan vooruit. "Die kunnen inpluggen op onze stroompalen om op te laden, maar ze zouden andersom ook energie aan ons kunnen leveren als de autoaccu nog voldoende vermogen heeft. Daarmee zou de eigenaar bijvoorbeeld korting kunnen krijgen op zijn parkeerkaart. De invulling van dat idee zijn we nu aan het uitwerken."


Foto: Twitter / Amsterdam ArenA

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?