FIFA waarschuwt na WK-tweet Trump

1 mei 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
FIFA waarschuwt na WK-tweet Trump
Donald Trump staat bekend als een voetbalfan. Afgelopen week tweette hij voor United 2026, de kandidatuur van de VS, Mexico en Canada voor het WK over acht jaar. 'Het zou jammer zijn als de landen, die we zelf altijd steunen zich niet achter onze bid stellen. Waarom zouden we deze landen nog helpen, als ze ons niet steunen (ook in de Verenigde Naties)?'

Overheidsinmenging in voetbalbestuur is echter uit den boze, zeker als deze gericht is op het ondermijnen van de bids van andere kandidaten. Het FIFA-reglement verbiedt dit in zoveel woorden. Zij reageerde daarom direct afkeurend op de tweet van Trump, terwijl United 2026 zelf compleet overvallen was. Onlangs stapte de US-bondsvoorzitter Sunil Gulati op als boegbeeld van de bid om de schijn van een Amerikaans WK zoveel weg te nemen.
Frankrijk is één van de landen die al eerder haar steun voor Marokko heeft uitgesproken, net als alle Afrikaanse bonden (56 stemmen) en veel Aziatische. Misschien dat Trump tijdens het bezoek van president Macron afgelopen week de tweestrijd heeft benoemd en niet tevreden was met het antwoord.


Wembley Stadium in de verkoop voor 600 miljoen pond

Met de mogelijke verkoop van Wembley aan de Amerikaanse miljardair Shahid Khan lijkt de Engelse voetbalbond een financiële molensteen kwijt te raken. De bouwkosten van het stadion overtroffen het budget vele malen, deels voor rekening van de projectontwikkelaar, terwijl de FA nu jaarlijks rond de dertig miljoen pond aan rente betaalt. Voor zeshonderd miljoen lijkt de eigenaar van de Jacksonville Jaguars (NFL) Wembley over te nemen, waarbij hij plannen heeft om het stadion veel vaker te gebruiken. De bond zegt de inkomsten in het amateurvoetbal te willen investeren. Volgens de voorzitter van de FA is één op de drie velden in Engeland van zeer slechte kwaliteit na decennia van verwaarlozing.
Voor de interlands van het Engels team kan de FA Wembley huren, maar de bond heeft nu wel de vrijheid om te kiezen voor andere locaties in het land. Volgens berekeningen in de Times betaalde de Spurs daar dit seizoen meer dan een half miljoen pond aan huur per wedstrijd, terwijl de FA voor het oefenduel tegen Costa Rica in Leeds ongeveer een ton kwijt is. De bond heeft echter bij de opening van het stadion de peperdure Club Wembley opgericht met inkomsten van tegen de driehonderd miljoen pond, waarvoor de leden ongetwijfeld wel wat terug willen zien in de vorm van topwedstrijden. 


Premier League start publiekscampagne tegen plastic afval

Vorige week is al kort in deze nieuwsweek genoemd, dat Tottenham Hotspur vanaf het komend seizoen wegwerpplastic uit haar nieuw stadion wil verbannen. Nu maakt de Premier League bekend deze actie in samenwerking met uitzendrechtenhouder Sky over alle clubs te gaan uitrollen. Sky lanceert daarvoor de Sky Ocean Rescue Ninjas, die in commercials de strijd zullen aanbinden met plastic afval, en de mascotte Plasticus, een walvis van 250 kilo recyclebaar plastic. Deze maakte zijn debuut op Wembley voor de aftrap van Spurs-Watford deze week.
Het Premier League Primary Stars programma gaat daarnaast langs vijftienduizend basisscholen in Engeland om kinderen te vertellen over de gevolgen van wegwerpplastic. Met spelletjes en uitdagingen leren ze het probleem kennen en, zo zegt het persbericht, kunnen ze ook hun ouders opvoeden, voor wie plastic rietjes nooit een probleem is geweest. Middelbare scholieren mogen plannen en ideeën insturen om van het plastic afval af te komen. Tips voor het voorkomen van afvalplastic zijn te vinden via #PassOnPlastic.


FFP geen garantie voor gezonde bedrijfsvoering

Volgens deskundigen heeft het Financial Fair Play-systeem van de UEFA het Europese topvoetbal uit een financieel dal gehaald, waarbij een aantal clubs zelfs winst maakt. Dat is een unieke situatie in de voetbalwereld. Eén van de deelnemers aan de kwalificatieronde voor de Europa League dit jaar, waarvan de jaarcijfers de FFP-mangel passeerden, kwam niettemin toch in zware problemen dit seizoen. Geen usual suspect uit Oost-Europa dit keer, maar het respectabele Lyngby BK, dat speelt in de Deense equivalent van Silicon Valley. 
Tijdens de winterstop wankelde de investeringsbank van clubeigenaar Torben Jensen op de rand van het faillissement, waarop de geldstroom naar de club stilviel. De New York Times vertelt in een uitgebreid artikel over de reddingsoperatie van een aantal vrienden en zakenmensen in de omgeving die ongeveer twee dagen de tijd hadden om fondsen te vinden voor het betalen van de salarissen van de spelers. Zou dat niet lukken, dan kon de selectie binnen een week uit elkaar vallen omdat de onbetaalde voetballers het recht hadden om naar een andere club over te stappen. Dat wisten de financiers te voorkomen. Lyngby speelt de competitie uit, maar won sinds oktober niet meer. Daardoor dreigt degradatie van de club, die afgelopen seizoen als derde eindigde.


Wedstrijd van de Week: MVV Maastricht - Almere City (play-offs, dinsdag 1 mei)

Met VVV Venlo en Fortuna Sittard zijn twee Limburgse clubs al verzekerd van Eredivisievoetbal volgend jaar. Roda JC heeft nog een goede en MVV een kleine kans, maar sinds jaren is de mogelijkheid op vier gouvernementsploegen op het hoogste niveau niet zo groot geweest. Een fusie in de provincie is nu geen discussiepunt meer.
Althans niet op het veld. Maatschappelijk werken de vier clubs sinds dit seizoen samen in een project met steun van de provincie onder de titel 4 clubs 1 provincie. Het Limburgs jeugdvoetbal krijgt over twee jaar een subsidie van vier ton, terwijl de clubs meewerken aan een provinciale gezondheidstoer om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. Daarnaast steunen de vier bvo’s Team Fit, dat amateurverenigingen aanzet tot een gezonder assortiment in de kantine. KNVB Expertise vertelt over het project in de serie Good Practice. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?