UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale

25 mei 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Het Stadium Olymiysky in Kiev waar zaterdag de Champions League Finale wordt gespeeld. Foto: Shutterstock.com
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft uitgedeeld. Afgelopen september beoordeelde de Europese voetbalbond een aantal bidboeken van stadions voor de eindduels van 2019, waarbij het Wanda Metropolitan (CL) in Madrid en het Olympisch Stadion (UEL) in Baku als winnaars uit de strijd kwamen. 

"In de toekomst staat de hotelinfrastructuur centraal in de beslissing", aldus UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Dat lijkt voor de supporters van Liverpool en Real vermoedelijk één jaar te laat. Zij moeten komende weekend absurde tarieven slikken voor hun overnachtingen, soms door de annulering van een reservering met een nieuw aanbod voor een opgeblazen prijs. Zelfs verwachten de clubs dat een aantal fans hun tickets gaat retourneren vanwege de onmogelijkheid om kamers binnen een redelijke afstand van het stadion te vinden. Verder dreigt de luchthaven in Kiev dit weekend overbelast te raken. Afgelopen jaar had Cardiff vergelijkbare problemen.

Tender

Dankzij de tender kan de UEFA in de toekomst eisen stellen aan de organiserende stad, tot vreugde van Patrick Gasser, hoofd  van de UEFA Football and Social Responsibility Unit. Begin mei was hij één van de sprekers op de Sustainability and Innovation in Sport (SIS 2018) in de Johan Cruijff Arena. "Voor mij is de klimaatverandering cruciaal voor de toekomst van onze planeet. Veel andere aspecten zijn hiervan afhankelijk zoals voedsel, water, vluchtelingen en migratie. Als we de opwarming niet kunnen stoppen, dan is de aanpak van andere problemen ook gedoemd te mislukken."

Beweegapp tijdens WEURO 2017

Gasser was vorige zomer tijdens het EK voor vrouwen ook in ons land. Tijdens het toernooi lanceerde de UEFA de Healthy Stadia App, die supporters en medewerkers aanmoedigde om zo min mogelijk fossiele brandstof te verbruiken op weg naar het stadion. De technologie registreerde iedere reis van toeschouwers en medewerkers per fiets of te voet naar een wedstrijd. Na aankomst kreeg de gebruiker informatie over de afgelegde afstand, verbrande calorieėn en de bespaarde CO2-uitstoot. Met iedere brandstofloze tocht naar het stadion deden de deelnemers mee aan een verloting van wedstrijdballen en kaartjes voor de finale in Enschede waaronder twee VIP-tickets. Het project is ooit opgezet om mensen met hartproblemen in beweging te krijgen, maar is ook effectief tegen uitlaatgassen en kan parkeerproblemen verminderen.

De pilot tijdens het EK Vrouwen was zo treffend omdat lopen en fietsen in Nederland veel gebruikelijker zijn dan in veel andere landen. - Patrick Gasser (UEFA). 

"De Healthy Stadia App was vorig jaar zo'n succes dat we werken aan de implementatie van het project in de supporters app voor Euro 2020. We zien dit als een soort shareware. UEFA zou de app graag willen delen met clubs, competities of evenementen, zodat het idee kan groeien. Ik zou het alleen maar mooi vinden als iemand dit oppikt en overneemt. De pilot tijdens het EK Vrouwen was zo treffend omdat lopen en fietsen in Nederland veel gebruikelijker zijn dan in veel andere landen. Zo zijn we ook geļnspireerd door de fanwalk van de duizenden Oranjesupporters in Bern tijdens het EK van 2008. Sindsdien nodigen we de kandidaten voor toernooien en finales uit om vooral deze wandelingen in hun bid mee te nemen, net als het openbaar vervoer."

Compenseren van vlieguren

Als we naar de ecologische voetstappen van de voetbalwereld kijken, dan komt de vervuiling vooral voort uit het reizen van de teams en de toeschouwers, meent Gasser. "Tijdens Euro 2016 hebben we een app geļntroduceerd waarmee het publiek de CO2-uitstoot van haar vervoer naar het stadion kon vaststellen en verrekenen, maar daarvan is teleurstellend weinig gebruik gemaakt. Bij het EK 2020 gaat de UEFA daarom zelf de vlieguren van alle supporters compenseren. Op dit moment doen we dat al met alle vluchten van UEFA-medewerkers en de arbitrale teams tijdens Europese wedstrijden. Daardoor gaat jaarlijks 200.000 euro naar een windenergieproject in Nieuw Caledonia, waardoor daar een aantal afgelegen dorpen over groene stroom beschikken. De berekening van de uitstoot van supporters over twee jaar lijkt straks misschien ingewikkeld, maar daarvoor maken we een simulatie van de vluchtkilometers. Verder zijn we met de twaalf gaststeden van Euro 2020 overeengekomen om gratis lokaal openbaar vervoer aan te bieden aan supporters op de wedstrijddag op vertoon van hun kaartje. Het is al prima als zij daarmee vanaf Schiphol bij het stadion kunnen komen."

Het is onacceptabel om supporters in een rolstoel op grasmathoogte achter de doelen te plaatsen, zoals in de Arena. - Patrick Gasser (UEFA).

Toegankelijkheid

De Johan Cruijff Arena, gastheer van SIS 2018,  behoort tot de duurzaamste en meest innovatieve stadions ter wereld, maar over de toegankelijkheid is Gasser twee jaar voor Euro 2020 nog niet erg tevreden. "Het is onacceptabel om supporters in een rolstoel op grasmathoogte achter de doelen te plaatsen, zoals in de Arena. Door de reclameborden, de stewards, de fotografen en cameramensen in hun gezichtsveld kunnen zij de wedstrijd niet goed volgen. Rolstoelsupporters behoren vanaf hun plaats een ongehinderde zichtlinie op de wedstrijd te hebben, in gevallen dat toeschouwers voor hen gaan staan. Dat komt nogal eens voor. Het is voor iemand met een beperking al niet eenvoudig om in het stadion te komen en vervolgens kijkt hij of zij gedurende negentig minuten alleen maar tegen ruggen aan, omdat het management van het stadion dat heeft onderschat. Dat vind ik onacceptabel."

Blijvende herinnering

Tijdens het SIS 2018 toonde stadionmanager Henk van Raan een futuristisch filmpje over de multifunctionele toekomst van de Arena, maar daarvan was Gasser als één van de weinigen niet zo onder de indruk. "Het zag er mooi uit, maar probeer eerst de basis in orde te krijgen, denk ik dan. De UEFA zal Ajax of Arsenal niet uit de Champions League zetten vanwege onvoldoende toegankelijkheid, maar los dat niettemin eerst op en kijk dan naar fancy elementen als digitale ticketing en LED-scoreborden. Voor Euro 2020 zal de Arena met een permanente aanvaardbare oplossing moet komen van minstens 240 plaatsen voor rolstoelgebruikers. Dat willen we als blijvende herinnering aan het toernooi over houden. Voor minder doe ik het niet."Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?