Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland

24 mei 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich deze week uit tegen de organisatie van de Winterspelen in Sion in 2026. Op 10 juni gaat de bevolking naar de stembus voor een officieel referendum over de vraag of het kanton de bid financieel wil ondersteunen. De Zwitserse regering steunt de kandidatuur, maar ondertussen groeit de weerstand in andere kantons. 

Deze week verklaarde het kantonbestuur van Schwyz op te zien tegen de gebruikelijke budgetoverschreidingen bij grote projecten en de vaak tegenvallende economische voordelen. 
De kandidatuur van Sion is voor Nederland interessant, vanwege de plannen om voor de schaatswedstrijden uit te wijken naar Thialf. Zowel de organisatie als het IOC wil in de toekomst bij voorkeur bestaande topaccomodaties inzetten, zelfs als deze buiten de landsgrenzen liggen. 
Ook concurrent Calgary is afhankelijk van een bindend referendum onder de bevolking. Dat krijgt komende maand meer inzicht in de kostenverwachting, die voorlopig geschat zijn op drie miljard euro.


Sportevenementen kunnen duurzame eisen stellen

Drie weken terug schreef deze rubriek over plannen van het Britse BASIS voor de invoering van een duurzaamheidskeurmerk voor sportevenementen, voor wie de ISO-standaard te hoog gegrepen is. In de VS heeft de Council for Responsible Sport een vergelijkbare certificering al tien jaar geleden opgezet. 
"Sport ontwikkelt zich onder invloed van de sociale en commerciële verwachtingen van stakeholders, zoals deelnemers, toeschouwers en sponsors, die meer eisen van evenement dan alleen een wedstrijd", constateert secretaris Kevin Phelan. "De ISO-eisen zijn goed voor de grote toernooien als de OS, WK’s en EK’s, maar met onze standaard kunnen we voor kleinere evenementen een onderscheid maken tussen de groene initiatieven en de publiciteitsstunts ('greenwashing')."
Directeur Shelley Villalobos wijst op de mogelijkheid om als organisatie eisen te stellen aan toeleveranciers. "Een meerderheid wil best iets meer betalen voor een product dat past bij hun levenstijl. Denk bijvoorbeeld aan duurzame catering met voedsel uit de omgeving. Dat verbetert ook de reputatie van het evenement."
Verder constateert Villalobos dat een stad als Chicago slechts vergunningen uitgeeft aan sportevenementen, die een certificaat van de Council kunnen voorleggen. Ook eisen gemeentes van organisaties dat ze een duurzaam project opzetten of ondersteunen rond de wedstrijd. Tot nu toe hebben honderdzesenvijftig evenementen een certificaat ontvangen, waarvan een beperkt aantal Europese. Op de website van de Council staan de eisen voor het verkrijgen van het certificaat, die een wedstrijdorganisatie nu al als leidraad kan toepassen. 


Zuid-Koreaans schaatsschandaal gesust

De ietwat teleurstellende zilveren medaille van de Nederlandse schaatsdames tijdens de achtervolging in PyeongChgang is hier alweer bijna vergeten, maar de uitschakeling van de Zuid-Koreaanse ploeg in de kwartfinale leverde daar een behoorlijk schandaal op. Noh Seon-yeong eindigde daarin met een flinke achterstand op haar twee teamgenoten, waarna Kim Bo-reum haar lichtelijk belachelijk leek te maken in televisie-interview. Een petitie op internet van verontwaardigde schaatsliefhebbers vroeg om de schorsing van Kim, waarna de schaatsbond een onderzoek instelde.
Daaruit bleek dat van opzet geen sprake was, zo bleek uit de stabiele rondetijden. Noh kon het tempo gewoon niet volgen. Wel moest de bondscoach toegeven, dat hij de volgorde van schaatsters in de race onvoldoende had georganiseerd. Noh reed tegen haar wil als achterste, waar bij andere teams de sterkste is opgesteld. In de persconferentie verklaarde coach Beak na afloop dat Noh zich had aangeboden voor die positie, hetgeen zij zelf ontkende. Zijn positie staat nu ter discussie, aangezien hij als verantwoordelijke de beslissing had moeten nemen. Daarnaast pleit het onderzoek de teamgenoten van Noh vrij van 'bullying'.


Meer sportafgelastingen door klimaatverandering

Het KNMI verwacht voor de laatste meidagen bijzonder weer met een combinatie van warmte en onweersbuien. Dat leidde deze week al tot moeilijke beslissingen voor de organisatoren van de traditionele wandelvierdaagsen, die voortdurend oog moeten houden op de buienradar. Komend weekend lijkt het droog te blijven, maar in de dagen daarna houdt het vreemde weer nog wel even aan.
Sportverzekeringsdeskundige Dani Ettridge ziet een trend van extremere weersomstandigheden door de klimaatverandering, die de afgelopen paar jaar al diverse grote evenementen van New York en San Francisco tot marathons in Engeland in de weg zaten. In veel gevallen zijn de gevolgen af te dekken met een verzekering, maar Ettridge wijst daarnaast op de organisatorische impact van een afgelasting. Vaak begrijpen deelnemers het besluit, maar daarnaast is een goede afhandeling cruciaal voor een blijvend goed gevoel. Soms is het nodig om extra medewerkers aan te stellen om dat proces op de juiste wijze uit te voeren. Daarbij kan goede communicatie via de website en Twitter de sleutel zijn om negatieve publiciteit van teleurgestelde deelnemers te voorkomen.


Evenement van de Week: Marikenloop (27 mei, Nijmegen)

Sinds 2003 organiseert de Stichting Zevenheuvelenloop een voorjaarswedstrijd voor enkel vrouwelijke deelnemers, die door het bos Heumensoord loopt en de heuvels mijdt. Het evenement is intussen uitgegroeid tot een hardloopfestival met een 'shopping zone', muziek, foodtrucks, massagetenten en workshops in Park Brakkenstein. 
Bij al haar evenementen probeert de Stichting het autoverkeer te minimaliseren. Deelnemers van buiten Nijmegen krijgen een Eigenvervoerstoeslag als zij geen gebruik maken van het openbaar vervoersarrangement. De volledige opbrengst van deze toeslag gaat naar een project voor de aanleg van zonnepanelen op Nijmeegse basisscholen. Verder rijden de pers en de klokauto elektrisch. De catering voor de vrijwilligers is lokaal geproduceerd met seizoensproducten.
"De Stichting Zevenheuvelenloop maakt regelmatig quickscans van haar evenementen en blijft investeren in duurzaamheid. Ze laat zich hierbij onder andere inspireren en leiden door het 'Cradle to Cradle' gedachtegoed van McDonough & Braungart. Elk aspect van het evenement, van Afval tot (plastic) Zakken wordt onder het vergrootglas gelegd en bekeken of het duurzaam (genoeg) is", aldus de website.Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

18 augustus 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
18 augustus 2018 // Bonden
17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij KNHB, Sportservice Zwolle en WSDH
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?