United Bid verwacht 11 miljard winst voor FIFA bij WK 2026 in Canada, Mexico en VS

5 juni 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
United Bid verwacht 11 miljard winst voor FIFA bij WK 2026 in Canada, Mexico en VS
Vertegenwoordigers van Canada, Mexico en de VS die samen The United Bid vormen voor het WK voetbal 2026.
Afgelopen week verscheen het oordeel van FIFA’s technische commissie over de twee bidboeken voor het WK 2026. The United Bid (TUB), het gecombineerde bid van Canada, Mexico en de VS, scoorde een 4, terwijl Marokko met 2,7 ook een voldoende haalde. Daarmee zijn beide kandidaten geschikt voor de verkiezing op 13 juni tijdens het FIFA Congres in Moskou, waarbij alle nationale voetbalbonden één stem hebben. 

TUB belooft alle leden een toename van de WK-uitkering met 50 miljoen dollar. Uit een verwachte omzet van 14 miljard ontvangt de FIFA een winst van 11 miljard. Schitterende cijfers, die ten eerste uitgaan van de verkoop van uitzendrechten van 4,5 miljard dollar. De FIFA verwacht daarvan zelf 2 miljard minder, mede wegens de ongelukkige wedstrijdtijden voor Europa en Azië. Marokko ligt daarvoor een stuk gunstiger. 
Verder heeft het Amerikaanse WK in 1994 nog steeds het hoogste toeschouwersgemiddelde, waardoor TUB in haar bid uitgaat van een stevige kaartverkoop. De business seats zouden zelfs 2,5 miljard dollar opleveren, hoewel FIFA dat 90 procent lager inschat. Sponsors en 'andere activiteiten' rond de stadions genereren nog eens 5 miljard dollar. Zoals The New York Times opmerkt, is dat de rekenmethode waarmee Gianni Infantino twee jaar terug het voorzitterschap van de FIFA veroverde.
Marokko belooft de FIFA een winst van ruim 7 miljard, maar hoopt vooral op het sentiment van een tweede WK in Afrika. Met de 54 stemmen van het eigen continent en al diverse sympathiebetuigingen uit Europa hebben de Noord-Afrikanen mogelijk genoeg aan enkele foute tweets van president Donald Trump om het toernooi binnen te slepen. 104 stemmen is voldoende voor de winst.


Russische gaststeden pakken loslopende honden aan

Net als voor de Spelen in Sotsji proberen de Russische autoriteiten de straten in de gaststeden tijdig schoon te krijgen. Onderdeel daarvan is het verplaatsen van de circa twee miljoen loslopende honden naar het gemeentelijke asiel of naar het lokale abattoir. The Guardian doet een oproep aan de FIFA om in toekomstige bidboeken een hoofdstuk over dierenrechten op te nemen. Voor dit WK zouden topspelers als Messi, Özil en Kane, die geregelde beelden van henzelf met hun hond op Instagram plaatsen, een oproep kunnen doen om het doden te stoppen. Volgens journalist Chas Newkey-Burden behoren de Russische straathonden tot de intelligentste diersoorten.


Britse parlementariër wil snelle afname van wegwerpplastic in alle stadions

Nadat de Premier League in april maatregelen beloofde om alle wegwerpplastic in de komende twee jaar uit de stadions te verbannen, schreef kamerlid Mary Creagh een brief aan de voorzitters van alle Britse voetbalclubs om dit voorbeeld te volgen en daarnaast een statiegeldsysteem voor bekers en flesjes te introduceren. Als gevolg van de Brexit zou het Verenigd Koninkrijk niet gebonden zijn aan de recente voorstellen van de Europese Commissie, maar de Britten nemen hun verantwoordelijkheid.
In een reactie uit de verpakkingsindustrie verklaarde Martin Kersh, voorzitter van de Foodservice Packaging Association, dat de oproep aan de clubs niet op zijn plaats was, vanwege de specifieke gezondheidseisen van catering rond een wedstrijd. "Bovendien zijn stadions afgesloten terreinen, waarvan weinig afval zomaar verdwijnt. De meeste clubs hebben al maatregelen getroffen voor afvalverwerking en recylcebare bierglazen. Overleg met cateraars heeft uitgewezen dat een verbod op wegwerpplastic de inkomsten voor een club met wel tien procent doet verminderen."


Meer dan een miljoen 'likes' voor Loris Karius 

Miljoenen televisiekijkers over de hele wereld zagen doelman Loris Karius tweemaal blunderen tijdens de Champions Leaguefinale. Zijn welgemeende excuses aan medespelers, medewerkers en supporters van Liverpool op Instagram de volgende ochtend leverden hem ruim een miljoen likes op en ruim honderdduizend reacties. Kort na de wedstrijd ontplofte Twitter nog met verwensingen aan het adres van de onfortuinlijke doelman, maar na een nachtje slapen bleek de stemming onder invloed van zijn boetedoening gekeerd. 
Karius zag zijn fanbase met zeventig procent toenemen tot meer dan een miljoen volgers op sociale media. Volgens Digital Sport merkten veel kijkers Karius voor de eerste keer op en hebben ze na de berouwvolle reactie nieuwsgierig zijn account doorgekeken. Zijn recente geschiedenis op Instagram doet meer denken aan een lifestyleguru dan een Premier League-keeper met een serie beelden van weelderig blond haar, verschillende tattoos en luxueuze locaties. Dat trekt de doelman een nieuwe doelgroep binnen. Medisch onderzoek heeft intussen aangetoond dat Karius tijdens de finale een hersenschudding opliep.


Wedstrijd van de Week: Noord-Ierland - Nederland (8 juni, WK-kwalificatie vrouwen)

Tegen de Noord-Ierse ploeg scoorden de Oranjedames in het verleden gemiddeld meer dan zeven goals per wedstrijd zonder tegentreffer. In april eindigde het thuisduel ook in 7-0. Volgende week dinsdag komt het nog puntloze Slowakije naar het Abe Lenstra Stadion. Intussen ontmoetten de directe concurrenten Ierland en Noorwegen elkaar tweemaal. Weet één van de twee niet beide duels te winnen, dan is Oranje met twee zeges geplaatst voor het WK in Frankrijk in juni volgend jaar. 
In Oceanië is de winnaar van de OFC Women’s Nations Cup eind november direct geplaatst voor het WK. In de aanloop naar dat toernooi kreeg het team van Nieuw-Zeeland, twintigste op de FIFA-ranking, een steun in de rug van hun mannelijke collega’s. Dankzij de inzet van Burnley-speler en international Chris Woods gaan de inkomsten voor beide nationale selecties in één pot met een evenredige uitbetaling. De zus van Woods speelt voor Nieuw-Zeelandse dames, waardoor hij goed op de hoogte is van hun situatie. "De mannenploeg brengt het meeste geld binnen, maar de vrouwen staan veel meer in de belangstelling door hun bijna vaste deelname aan het WK. Ze hebben evenveel recht op deze fondsen als wij." 
Door deze overeenkomst kunnen de vrouwen in het vervolg businessclass vliegen naar hun verre uitwedstrijden, waardoor ze niet langer urenlang opgevouwen zitten in hun stoeltjes. Het team had vaak dagen nodig om volledig te herstellen van de vlucht.
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?