Olympische Winterspelen 2026 mogelijk ook in Nederland

26 maart 2018 // NOC*NSF // Door: Frans Oosterwijk
Olympische Winterspelen 2026 mogelijk ook in Nederland
Sion is één van de vier steden die zich tot dusverre kandidaat heeft gesteld voor de Winterspelen van 2026
NOC*NSF is door het Zwitserse Olympisch Comité benaderd met de vraag of Nederland in 2026, als onderdeel van de Olympische Winterspelen in het Zwitserse wintersportplaats Sion, eventueel het schaatstoernooi wil organiseren.

Geert Slot, voorlichter en woordvoerder namens NOC*NSF: 'Het Zwitserse NOC vertelde ons dat het organisatiecomité in Sion, bij ontstentenis van een overdekte schaatsarena in Zwitserland, drie mogelijkheden ziet voor het schaatsen: een buitenbaan, waarvoor ze al bepaalde faciliteiten hebben, een tijdelijke, overdekte schaatshal, of uitwijken naar het buitenland. Mocht daarbij de keuze op Nederland vallen, vroegen ze, hoe staan jullie daar dan tegenover? We hebben geantwoord dat we dat zeker niet bij voorbaat afwijzen. Want schaatstoernooien organiseren, dat kunnen we prima in Nederland en we hebben er met verschillende overdekte schaatsstadions in ons land, Thialf voorop, natuurlijk ook prima faciliteiten voor.' 

Referendum

Sion is één van de vier steden die zich tot dusverre kandidaat heeft gesteld voor de Winterspelen van 2026. Ook het Canadese Calgary, het Japanse Sapporo en het Zweedse Stockholm zijn daarvoor in de running. Of Nederland, als onderdeel van het Zwitserse bid, het schaatstoernooi daadwerkelijk kan organiseren, hangt allereerst van het lokale referendum af dat Sion op 10 juni onder haar bevolking organiseert. Mogelijkerwijs wordt dat lokale referendum nog gevolgd door een nationaal referendum, omdat bij de daadwerkelijke organisatie van de Spelen in Zwitserland meerdere kantons zijn betrokken. Daarnaast is Nederland niet de enige buitenlandse optie voor het schaatstoernooi. Ook in Turijn, gastheer van de olympische winterspelen van 2006, of op de overdekte banen van Inzell, Berlijn en Erfurt in Duitsland, zou dat evenement prima kunnen plaatsvinden. Maar volgens een woordvoerster van het lokale organisatiecomité is Nederland vooralsnog de enige kandidaat, en is met het Italiaanse en Duitse NOC geen contact geweest.

Slanke spelen

De belangrijkste reden om Nederland te vragen het schaatsevenement op zich te nemen, zijn de kosten. Vele Zwitsers hikken enorm aan tegen de financiële offers die organisatie van de Winterspelen vergt. 'We gaan in ieder geval niets bouwen wat na de Spelen niet opnieuw gebruikt kan worden', aldus het organisatiecomité van Sion, enige tijd geleden op de website www.insidethegames.biz. Vandaar de slogan van ‘slanke’, gedecentraliseerde Spelen, die plaatsvinden in meerdere kantons en eventueel dus zelfs in het buitenland. Zo is het ijshockeytoernooi voorbestemd voor de steden Bern, Fribourg en Biel, vindt het skispringen plaats in Kandersteg en het bobsleeën en skeleton op de baan van St. Moritz. In september 2019 bepaalt vervolgens het IOC tijdens haar congres in Milaan waar -in Calgary, Sapporo, Stockholm, Sion- de Spelen van 2026 worden gehouden.

Eieren voor zijn geld

Mochten Sion of Zwitserland de Olympische Winterspelen afwijzen, dan is dat het zoveelste teken dat de Spelen aan over-commercialisering en gigantisme ten onder dreigen te gaan. Het aantal steden, vooral uit de Verenigde Staten en West-Europa, dat de Spelen nog wil organiseren, is de afgelopen jaren drastisch gedaald. Het is geen toeval dat na de Peyongchang 2018 de volgende Zomerspelen (Tokio 2020) en Winterspelen (Peking, 2022) in Azië worden georganiseerd. Nadat respectievelijk Boston (de plaatselijke bevolking verwierp de kandidatuur in een referendum), Rome (schulden van de stad te hoog) en Boedapest zich terugtrokken, bleven voor de organisatie van de Zomerspelen van 2024 uiteindelijk slechts twee kandidaten over: Parijs en Los Angeles. Het IOC koos eieren voor zijn geld, en kende de Spelen van 2024 toe aan Parijs, en die van 2028 meteen maar aan Los Angeles - een ad-hoc oplossing, geboren uit noodzaak. En voor de Winterspelen van 2022, uiteindelijk toegekend aan Peking, trokken zich terug: Oslo, Stockholm, Krakau en Lviv.

Thuisland van het IOC

Een Zwitserse afwijzing raakt het IOC in zijn hart. Zwitserland is immers bij uitstek een land dat in aanmerking komt voor organisatie van de Winterspelen. Het land stond aan de wieg van het wintertoerisme en is bijna een synoniem voor alles wat met wintersport te maken heeft. Bovendien is Zwitserland het land waar het IOC is gehuisvest. Er is in het verleden al vaker sprake van geweest dat Zwitserland na 1948 weer olympisch gastheer zou zijn, maar altijd schrokken het Zwitserse NOC en de Zwitserse overheid terug voor de negatieve reactie van de Zwitserse bevolking, die aanstoot nam aan de vermoedelijke kosten die de organisatie met zich mee zou brengen. Logisch dus dat Sion en de Zwitserse overheid de Zwitserse belastingbetaler gerust wil stellen en de kandidatuur wensen te toetsen in een referendum.

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 april 2018
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Pijl
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van ...
19 april 2018 // Buitenland
19 april 2018
Fietsorganisaties slaan handen ineen
Pijl
‘Het is druk en gevaarlijk op het fietspad, althans, dat is de publieke opinie. Jaarlijks ...
19 april 2018 // Bonden
18 april 2018
How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen
Pijl
Je bent vast niet onbekend op het gebied van vergaderen. Maar kun jij ook zelfverzekerd ve...
18 april 2018 // Buitenland

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Watersportverbond en KNVvL
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English How to: je door een Engelse vergadering heen worstelen