Nieuw Ataturk Stadion gaat bij EK 2024 windenergie opwekken via het dak

26 juni 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Nieuw Ataturk Stadion gaat bij EK 2024 windenergie opwekken via het dak
Een eerste ontwerp van het nieuwe Ataturk Stadion in Instanbul maakt gebruik van windenergie in het stadiondak. Foto: AFL Architects
Tussen het multinationale EK 2020, het gecompliceerde WK 2022 en het massale WK 2026 organiseert de UEFA nog een betrekkelijk normaal EK met 24 deelnemende landen. Kandidaat-organisator Turkije heeft al een architectenbureau in de arm genomen voor de modernisering van het Ataturk Stadion in Istanbul.
Het Britse AFL Architects heeft een voorstel ingediend om eigen elektriciteit op te wekken met windenergie via de vormen van het stadiondak. Daarnaast heeft de organisatie diverse andere duurzame voorstellen, waaronder het planten van een boom voor ieder verkocht toegangskaartje. De UEFA beslist op 27 september over de organisatie van het EK 2024.


Tinder populair in WK-steden

Dit voorjaar zette datingapp Tinder haar eerste stap in sportsponsoring via een langjarige overeenkomst met Manchester City. Deskundigen hadden moeite om de partnership te duiden. Het bedrijf zou een ingang zoeken tot jongeren via voetbal en het wereldwijd bekende City. In de eerste week van het WK bleken de marketeers van Tinder wel degelijk op een goed spoor te zitten. Tijdens het openingsduel tussen Rusland en Saoudi-Arabië verliep één procent van het socialmediaverkeer via Tinder. Naast alle apps, tweets en Facebookberichten was dat in verhouding een flink aantal.
Door de locatiebepaling kunnen Russische Tindergebruikers makkelijk contact leggen met buitenlandse supporters in hun stad. In Nizni-Nowgorad twitterde een inwoner, dat hij twee uur nodig had in plaats van het gebruikelijk half uur om de nieuwe Tinderaars in zijn omgeving te bekijken. Een Russin mopperde over de vele baarden onder de supporters. Vijftigduizend Russen bekeken al een YouTubefilmpje over het gebruik van Tinder in de benadering van buitenlanders. De tip voor vrouwen  op Russische sociale media is om supporters uit te nodigen voor een wandeling. Om Engels te oefenen of misschien nog meer. 

Bron: N-tv.de

Afrika bekijkt WK vooral digitaal

Volgens berekeningen van de FIFA levert dit WK meer dan zes miljard dollar op, hetgeen een kwart meer is dan het resultaat in Brazilië vier jaar geleden en tien procent meer dan verwacht. Football Benchmark inventariseerde de sponsors en de verkochte televisierechten van deze uitgave. FIFA verloor sinds het vorige WK diverse grote merken, zoals Castrol, Sony en Continental, maar profiteerde van de opkomst van de Chinese voetbalmarkt met liefst zeven overeenkomsten op diverse niveaus. Wanda Group legde zich direct voor vast voor de komende vier WK’s, waarbij het lijkt te speculeren op een toernooi in eigen land in 2030. Opmerkelijk genoeg zijn ook drie Chinese bedrijven gevonden als lokale sponsors tijdens dit WK. Bij de uitzendrechten maken online zenders een flinke opmars. Vooral in Afrika lijkt digitale ontvangst op de mobiele telefoon of tablet tegenwoordig net zo belangrijk als de traditionele media. 


Mo Salah boos over herhaaldelijke schending portretrecht 

Zijn doelpunt tegen Saoudi-Arabië was het WK-afscheid van Mo Salah, maar zou ook het slot kunnen zijn van zijn carrière in de nationale ploeg van Egypte. De speler van het jaar in de Premier League moest tijdens het trainingskamp in Tsjetsjenië in de aanloop naar het toernooi op de foto met president Ramzan Kadyrov. Deze maakte Salah vervolgens ereburger van de Tsjetsjeense Republiek om dat vervolgens breed uit te meten met foto’s op sociale media. 
De Liverpoolspeler voelt zich misbruikt voor politieke doeleinden, nadat hij al eerder ruzie met de Egyptische bond over zijn portretrecht had. Salah stond centraal in een grote afbeelding op het vliegtuig van de ploeg, gesponsord door telecombedrijf WE. Dat is een concurrent van Vodafone, waar Salah een individueel contract heeft lopen. Zelf had hij nooit toestemming gegeven om het beeld te gebruiken, terwijl de bond na protesten van zijn zaakwaarnemer lange tijd niet thuis gaf. Daarop besloot de Egyptische minister van sport de beide partijen bij elkaar te brengen om de WK-deelname van Salah niet in gevaar te brengen. Salah verliet Egypte in 2012, nadat de competitie daar stil kwam te liggen vanwege de veldslag in het Port Said Stadion.

Bron: CNN.com

Wedstrijd van de Week: Japan - Polen (donderdag 28 juni, 16u in Volgograd)

Dankzij het WK komen de verschillen tussen supportersgroepen aan de oppervlakte. Terwijl de Engelsen blijkbaar niet zonder hun 'The Great Escape'-deuntje kunnen en de IJslandse fans de wereld veroveren met hun Vikingkreet, baren de Japanners opnieuw opzien met het schoonmaken van de tribunes na de wedstrijd. Voor de 'Samurai Blue' is dat niets bijzonders, aangezien het deel uitmaakt van de Japanse cultuur.
De rest van de wereld heeft schoonmaakploegen nodig in de eigen stadions. FC Business deelt nu een plan om de afvalrecycling te verbeteren en duurzamere verpakking te gebruiken. Het verdeelt het afval in zes categoriën met als volgende stap aparte inzamelpunten, bijvoorbeeld alleen voor voedsel, papier, of plastic. Beperk verder meegebrachte drank en etenswaren en communiceer dat vooraf met de tickethouders, waardoor zij ook het passende verpakkingsmateriaal gebruiken en weten waar ze dat kunnen wegggooien. Vuilnisbakken moeten goed zichtbaar zijn in het stadion en op een makkelijk bereikbare plaats. 
Een ander idee is om tijdens de wedstrijd een afvalzak rond te laten gaan, die toeschouwers aan elkaar doorgeven. Combineer dat met een filmpje op het stadionscherm van een speler of trainer die aanmoedigt om mee te werken aan het inzamelen. Verder zijn goede afspraken met de cateraars cruciaal. Een goed schoonmaakplan in de omgeving van het stadion na de wedstrijden verbetert vaak de verstandhouding met de buurtbewoners.
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?