‘Het zou een mooie geste van de KNVB zijn om de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal voortaan in de Johan Cruijff Arena te laten plaatsvinden’

13 april 2018 // Opinie // Door: Henk Markerink
‘Het zou een mooie geste van de KNVB zijn om de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal voortaan in de Johan Cruijff Arena te laten plaatsvinden’
De naamsverandering van Amsterdam ArenA in Johan Cruijff ArenA wordt stapsgewijs ingevoerd. De eerste stap is de presentatie van het nieuwe logo op 25 april, de geboortedag van Johan. In de maanden daarna gaan we de hele huisstijl aanpassen. Dat moet klaar zijn bij de start van de competitie 2018-19, begin augustus. Dan moeten alle bordjes en logo’s zijn veranderd. Een heel klus want dat betreft alle uitingen van de Johan Cruijff Arena, zoals bewegwijzering in en buiten het pand, websites, briefpapier, visitekaartjes, kleding van de stewards etc. 

Jarenlang werd de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, tussen de landskampioen en de bekerkampioen, in de Amsterdam ArenA gespeeld. Sinds 2017 vindt die strijd echter plaats in het stadion van de landskampioen. Die wedstrijd zou de officiële opening van het stadion in augustus extra feestelijk maken, maar de kans dat Ajax kampioen wordt is klein. Het zou een mooie geste van de KNVB zijn om de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal voortaan in de Johan Cruijff Arena te laten plaatsvinden. Een plan voor de opening hebben we verder nog niet. Maar het zal zeker een festijn worden, dat we samen met Ajax en de gemeente gaan oppakken.  

Als stadion heeft de ArenA altijd vernieuwend en trendsettend willen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, verduurzaming en veiligheid. Dat stemt overheen met de naam en faam van Johan. Johan Cruijff staat voor innovatie, vernieuwing, creativiteit, en het is onze bedoeling met de naamsverandering ook zoveel mogelijk zijn principes en gedachtengoed in ons werkwijze en beleid incorporeren. Rebranding in enge zin is niet meer dan de logo’s vervangen, maar wij willen intrinsiek de unique selling points van Johan in onze missie en visie verwerken. Tussen het stadion en de naam Johan Cruijff moet echt een symbiose gaan ontstaan. 

Als stadion heeft de ArenA altijd vernieuwend en trendsettend willen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, verduurzaming en veiligheid. Dat stemt overheen met de naam en faam van Johan

Ook gaan we samen met de Johan Cruyff Foundation bekijken of we samen evenementen kunnen organiseren die ons beide ten goede komen. Op allerlei manieren en raakvlakken willen we samenwerken en zoveel mogelijk synergie en diepgang creëren. Johan biedt inspiratie voor veel meer dan alleen maar de naam omkatten. 

De tijd zal leren hoe we een en ander gaan concretiseren. Het is zelfs denkbaar dat de Cruyff Foundation van het Olympisch Stadion naar de Johan Cruijff Arena gaat verhuizen, al is dat nu nog helemaal niet aan de orde. Ik weet ook helemaal niet of de Foundation daar aan toe is of dat zelfs maar wil, maar in feite is alles mogelijk. Zeker is dat we zoveel mogelijk gaan samenwerken. Er zijn zoveel aanknopingspunten om de naam en nalatenschap van Johan in het stadion te verwerken. Kijk naar de visuele beelden van Johan, zijn spreuken. We kunnen het hele stadion aankleden met een stukje Cruijff-geschiedenis. Dat willen we ook nauwlettend samen met Ajax doen, want uiteindelijk is Johan de belangrijkste Ajax-voetballer geweest. Hoe we dat doen is een groeiproces waar je niet in een half jaar uit bent. Ik denk dat je pas over een jaar of twee kunt zeggen: ja, er is echt een symbiose ontstaan.

Er zijn zoveel aanknopingspunten om de naam en nalatenschap van Johan in het stadion te verwerken

 Naast Ajax zal ook de gemeente bij het stadion betrokken blijven. De gemeente wil op termijn een aantal van haar aandelen in het stadion overdoen aan Ajax, maar ze zal beslist niet uit de Arena verdwijnen. In de intentieovereenkomst die vorig jaar, toen burgemeester Eberhard van der Laan nog leefde, is getekend, is vastgelegd dat de gemeente aan boord blijft. Op het gebied van openbare orde, veiligheid, mobiliteit, milieu, duurzaamheid etc. hebben we zoveel interactie met de gemeente dat het ondenkbaar is om in en rond de ArenA zonder haar kunnen functioneren. Hoe de gemeente in de ArenA vertegenwoordigd blijft, was onderdeel van het scala van punten dat in het kader van de naamsverandering doorgesproken moest worden. Vanwege de recente gemeenteraadsverkiezingen is dit gesprek even stilgelegd, maar zo gauw de gemeente een nieuw college, een nieuwe wethouder Sport en vooral een nieuwe wethouder Deelnemingen – want die gaat daarover – heeft, zal de draad weer worden opgepakt. Maar dan zijn we waarschijnlijk al weer na de zomer beland.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Opiniemakers

Thijs Zonneveld
26 december 2014
Voorzitter Stichting Die Berg Komt Er
Pijl
Voorzitter Stichting Die Berg Komt Er. Voormalig wielrenner en columnist bij Algemeen Dagb...
Henk Markerink
26 november 2014
Pijl
Henk Markerink is directeur van de Johan Cruijff Arena in Amsterdam
Jan-Willem van der Roest
19 januari 2016
Pijl
Jan-Willem van der Roest (1985) studeerde Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Uni...

Laatste nieuws

17 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Rudmer Heerema:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
17 augustus 2018 // Bonden
15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?