Fanny verdient geen knieval voor leuk, leuker, leukst

7 juni 2018 // Perstribune
Fanny verdient geen knieval voor leuk, leuker, leukst
De FBK Games 2.0 stonden voor meer show met vuurwerk en harde muziek.
Een belangrijke vraag die naar mijn weten nog niet eerder is gesteld is: hoe zou Fanny het zelf hebben gevonden op haar postume feestje dat FBK Games wordt genoemd? Ze was bij leven en welzijn niet vies van het muzikale kabaal dat bijvoorbeeld inherent is aan carnaval, besprenkeld met grote hoeveelheden alcohol. En ook zong zij thuis in Hoofddorp graag uit volle borst psalmen en gezangen mee, gedirigeerd door de EO. 

Het zal wel aan mijn gevorderde leeftijd liggen dat het vonkje van ‘eureka’ afgelopen zondag maar niet wilde overslaan. Misschien kwam het ook wel door de NPO-verslaggever van wie mijn echtgenote dacht dat het een experiment betrof de uitzending eens van commentaar te laten voorzien door een robot. Ik zei: de uitstraling van een uitgeknepen theezakje. Zij zei: daar beledig je een theezakje mee.   

Aan de inspanningen van die andere olympische mastodont Ellen van Langen een mooi deelnemersveld bijeen te brengen, kan het niet gelegen hebben. Ze was nog steeds zichtbaar aangeslagen door de afzegging van publiekstrekker Sifan Hassan. Reden: een blessure, inherent aan de veeleisende topsport die atletiek nu eenmaal is. Ik waag het te betwijfelen, of er veel Nederlanders zijn die werkelijk beseffen hoe veeleisend 'de moeder der sporten' is en of het sowieso veel landgenoten een moer kan schelen. Nederlanders houden van darts, van voetbal, schaatsen en (mede dankzij de onuitputtelijke inspanningen van vooral mannelijke journalisten) wielrennen. Doping, nog meer doping, verborgen hulpmotortjes in het frame – het maakt allemaal niets uit en lijkt alleen maar tot nog groter enthousiasme van de volgkaravaan te leiden.

De medicijnkast is bepaald geen onbekend attribuut op en nabij de atletiekbaan, weggemoffelde hulpmotortjes wel. Veel ‘bloter’ kunnen sporters niet zijn en je zit er als toeschouwer in Hengelo met je neus bovenop om te kunnen zien, waartoe het menselijk lichaam in optima forma zoal in staat is. Oefening baart letterlijk kunst. En er zijn, zoals evenmin bij de leden van het Metropool Orkest, geen glimmende puntmutsjes of andere kunstgrepen nodig om het verwende publiek te enthousiasmeren.   

Oorverdovende kakofonie

"Moeten we hier blij mee zijn", vroeg een beroemde tv-presentator zich hardop af, toen hij als een van de eersten een drukproef had gelezen van de biografie ‘Een koningin met mannenbenen.’ Daarin bleek sprake van een heel andere Fanny dan tot dan bekend was bij het grote publiek. De presentatie in Hengelo viel destijds commercieel gezien geheel in het water. Er was slechts één boek beschikbaar in het stadion. Precies vijftien jaar later stel ik dezelfde vraag, maar dan met betrekking tot het vernieuwde concept. Ik verkeer in goed gezelschap, want Dafne Schippers, vaak vergeleken met de grote Fanny, deed hetzelfde. Zij vond het ook maar niets: de oorverdovende kakofonie van een bandje, waarbij de stem van de speaker verloren ging. Grappig: dezelfde kritiek uitte Fanny Blankers junior, een van de eregasten.

Dafne vond het ook maar niets: de oorverdovende kakofonie van een bandje, waarbij de stem van de speaker verloren ging.

Topsport aangepast aan de moderne tijd

Moeten disciplines die het geduld van de moderne sportfan bovenmatig op de proef stellen (5 en 10 kilometer) zoals in Hengelo geschiedde, worden verbannen naar achterafbaantjes? Mooi en bewonderenswaardig vind ik in dit opzicht het succesvolle beleid van de FIVB, de grootste sportorganisatie ter wereld, gemeten in het aantal aangesloten landen. Hier werd beachvolleybal bedacht, een soort peepshow en een gruwel in de ogen van de meeste kenners, maar wel in recordvaart ongelooflijk populair geworden, mede dankzij het fotogenieke decor. Zand, veel bloot, simpele spelregels en professioneel in beeld gebracht door tv-regisseurs. Leuk, leuker, leukst. Topsport aangepast aan de moderne tijd.   

De beste 16 landen (vrouwen en mannen) toeren momenteel over de wereld om in de Nations League te laten zien wat het echte, 'moeilijke' volleybal zoal vermag. Klassieke topsport voor de kritische toeschouwer die weet waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Fantastische beelden, urenlange wedstrijden, volle tribunes. Sfeertje om je vingers bij af te likken, al moet je als Nederlander wel over speciale tv-abonnementen beschikken om er ooggetuige van te kunnen zijn. Geen geklaag van de 'artiesten' over de lange reizen, wekelijks van de ene naar de andere kant van de wereld, met de jetlags van dien. Geen divagedrag, inherent aan voetbal. Heerlijk, professioneel en aanstekelijk gepassioneerd (Engelstalig) commentaar, zoals wij dat bij de NOS alleen maar kennen van wielrennen, voetbal en schaatsen. Want: zonder navenante inspanningen (en interesse) van media is iedere sport kansloos.   

Wie weet is het Nederland van 2018 wel te klein en ongeduldig geworden voor een volwaardig atletiekevenement en moeten de FBK Games maar verkassen naar Engeland of Duitsland, waar deze topsport geen toeters en bellen behoeft. Fanny verdient de knieval niet voor leuk, leuker, leukst. Dafne en 'onze' andere toppers trouwens ook niet. 

Foto: Twitter / Niko Moreno Ruiz

  • Kees
    Door Kees Kooman
    Kees Kooman is auteur van de in 2016 verschenen 'biografie van de snelheid': Sprintkoninginnen, van Fanny tot Dafne. Eerder schreef hij boeken over uiteenlopende onderwerpen: sportbiografieën over Fanny Blankers-Koen en Anton Geesink (genomineerd voor de Nico Scheepmakerprijs), Boerenbloed, Eerlijk over later (genomineerd voor de M.J. Brusseprijs). Als journalist rapporteerde hij bij negen Olympische Spelen.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Journalisten

Bart Jungmann
29 januari 2015
Sportredacteur van De Volkskrant
Pijl
Sportredacteur van De Volkskrant
Henk Hoijtink
10 november 2014
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Pijl
Voetbalspecialist en chef sport Trouw
Willem Vissers
1 oktober 2014
Voetbalverslaggever De Volkskrant
Pijl
Voetbalverslaggever De Volkskrant

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden