Afwezig China investeert stevig in WK-livestreams

12 juni 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Afwezig China investeert stevig in WK-livestreams
Alle wedstrijden van het WK zijn de komende weken in China rechtstreeks te bekijken op Youku, de Youtubevariant van Alibaba. Youku werkt daarvoor samen met de Chinese staatstelevisie, dat de exclusieve rechten heeft. 

Rond de wedstrijden vult Youku de uren met allerlei andere uitzendingen zoals spelletjes, analyses en zelfs educatieve programmaís voor een 'totaalervaring' van het toernooi. Een speciale serie volgt de dagelijkse strijd tussen twee uitslagenvoorspellers, dit keer een kreeft en een robotachtig wezen.
Hoewel de Chinese ploeg kansloos was in de laatste kwalificatieronde, gebruikt Alibaba het WK als de massale introductie van sportwedstrijden op haar mobiele telefoondienst. Youku heeft een flinke bandbreedte nodig om te voorkomen dat de beelden vastlopen op het toestel van de gebruikers. Grote diensten als Netflix en Amazon kunnen hun programmaís haarscherp aanbieden in de wetenschap dat niet iedereen op hetzelfde moment inlogt. Rechtstreekse voetbalwedstrijden daarentegen leiden tot piekmomenten op de server met het gevaar van een haperende verbinding.

Bron: The Drum

Acht miljard interacties verwacht op Instagram tijdens WK

De komende vier weken strijden 32 landen in Rusland om de wereldtitel, maar daarnaast knokken 736 spelers om de aandacht op social media. Voor nog betere individuele sponsorcontracten zijn meer views, likes en shares nodig. Daarvoor is het WK het platform met de meeste uitstraling. De social mediabewuste voetballer zal geen gelegenheid laten liggen om volgers te veroveren op Twitter, Facebook of Instagram.
Het Portugese Primetag lanceerde een klassement om de invloed op spelers, coaches en teams op Instagram te meten. Het mediabureau verwacht één miljard volgers op de fotosite met tijdens het WK zoín acht miljard interacties, gemiddeld één per wereldburger. Dagelijks doet zij een populariteitspeiling. Bij de spelers gaat op dit moment Cristiano Ronaldo onbedreigd aan de leiding op afstand gevolgd door Neymar en Lionel Messi. 
Bij de teams is BraziliŽ de nummer één, terwijl het opvalt dat pas op de vijfde plaats een Spaans of Portugees sprekend land, Duitsland, geklasseerd is. Egypte scoort als team zelfs hoger dan Engeland.  


FIFA-congres kiest gastheer van uitgebreid WK 2026

Woensdag beslist het FIFA Congres over de organisatie van het WK 2026, het eerste met 48 deelnemers. De afgevaardigden van alle nationale bonden hebben ieder één stem, waarmee ze kunnen kiezen uit het Noord-Amerikaanse United Bid, Marokko en de derde optie: blanco. Als blanco wint, dan gaat de bidprocedure direct opnieuw in werking.
Sport Sustainability Journal (SSJ) vroeg zich af hoe groot de invloed van duurzaamheid op de keuze zal zijn. Beide bids hebben een hoofdstukken met 'sustainability commitments', maar daarbij lijkt Marokko zichzelf in de voet te schieten, denkt schrijver Matthew Campelli. Haar keuze voor modulaire stadions, met gebruik van recyclebare materialen die geschikt zijn voor andere complexen na het WK, noemt de FIFA in haar rapportage over de kandidaten risicovol. De United Bid hoeft niets nieuws te bouwen, maar vraagt wel veel meer vlieguren van de deelnemers en supporters dan Marokko. Of het veel uitmaakt in de uiteindelijke keuze, vraagt SSJ zich af. Duurzaamheid is een minimaal onderdeel van de technische rapportage, die de kiesmannen ontvangen hebben.


Infantino in Rusland op verkiezingstour

In juni 2019 loopt de eerste termijn van FIFA-voorzitter Gianni Infantino af, nadat hij in februari 2016 na het aftreden van Sepp Blatter de verkiezingsstrijd won. The New York Times zag de ooit aimabele Zwitser, die met kleine grapjes ooit de Champions Leaguelotingen opfleurde, veranderen in een machtsbeluste heerser, die vooral verdeelt. 
Infantino gaat als een olifant door de FIFA-porseleinkast, maar de grote schoonmaak van de organisatie wil nog niet lukken. De rol van zijn Afrikaanse secretaris-generaal Fatma Samoura is gemarginaliseerd, terwijl hervormer Miguel Maduro binnen een jaar van het toneel verdween na kritiek van de heersende klasse. Daarvoor wist Maduro Vitaly Mutko uit het FIFA bestuur te houden, terwijl zijn oproep voor meer vrouwen in Aziatische bestuurslagen verkeerd viel. Infantino besloot de hervormingen nog even uit te stellen. 
Intussen staat nog altijd de belofte van Infantino om de uitkeringen aan nationale bonden te verhogen. Zijn Club World Cup-plannen lijken te sneuvelen, waardoor de voorzitter moet hopen op een financieel succesvol WK in Rusland. De invloed vanuit AziŽ en het Midden-Oosten groeit binnen de FIFA, ook door het vertrek van grote sponsors uit het Westen. Dat kan gevolgen hebben voor de FIFA-verkiezingen volgend jaar.


Evenement van de Week: Rusland - Saoudi-ArabiŽ (donderdag 14 juni, Moskou)

Als mogelijke nalatenschap laat Infantino nu al de introductie van de Video Assistent Referee achter. "Wanneer we straks terugkijken in de geschiedenis, dan heeft de VAR waarschijnlijk eerder gezorgd voor een sportiever gedrag van de spelers dan voor het perfectioneren van de beslissingen", meent David Elleray, technisch directeur van de internationale scheidsrechterscommissie IFAB. Na een seizoen in de Serie A blijkt het aantal fopduiken bijna gehalveerd. Daarnaast nam het protesteren bij het arbitrale trio net als het aantal overtredingen behoorlijk af tegenover een toename van strafschoppen. 
Volgens Elleray zijn de plannen van de FIFA voor het uitzenden van de beelden rond een VAR-moment op het videoscherm in het stadion geen goed idee. "Je wilt niet dat trainers en spelers gaan protesteren bij de scheidsrechter vanwege die beelden en zo de beslissing beÔnvloeden." In rugby lijken spreekkoren uit het publiek tijdens de besluitvorming gevolgen te hebben voor de uitkomst. 
In de knock-outfase heeft de FIFA overigens niet gekozen voor de invoering van de ABBA-volgorde bij de strafschoppenserie, dat volgens wetenschappers eerlijker is. Het zou te verwarrend zijn. 


Foto via The Drum


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 juni 2018
Anti-doping wetsvoorstel in VS vernoemd naar klokkenluider Rodchenkov
Pijl
Twee Congressleden hebben deze week een ambitieus wetsvoorstel ingediend om dopingfabricag...
15 juni 2018 // Buitenland
14 juni 2018
KNVB start opleiding om bestuurders bij amateurclubs te versterken
Pijl
De KNVB zet een volgende stap in het versterken Nederlandse amateurclubs. Met de KNVB Ass...
14 juni 2018 // KNVB
13 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
13 juni 2018 // Bonden

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij NOC*NSF, Atletiekunie en Badminton Nederla...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels