100-ball: Cricket voor idioten?

26 april 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
100-ball: Cricket voor idioten?
Afgelopen week lanceerde de Britse cricketbond een nieuwe spelvorm, waarin de lengte van een wedstrijd beperkt blijft tot enkele uren. De ouderwetse cricketliefhebbers houden van testmatches, die minimaal vier dagen duren of de T20 met twintig overs van zes worpen voor beide teams.

Dat is allemaal te lang voor de niet-sportgerichte televisiekanalen, zoals de BBC of ITV, die wel interesse hebben in 100-ball. Het voorstel is kortere wedstrijden in een nieuwe competitie met teams uit de grote steden met een parallelle serie voor vrouwenploegen. Na vijf weken is het alweer voorbij. Doelgroep: vrouwen en kinderen, families en iedereen zonder een abonnement op een sportzender, waar het populaire T20-toernooi te zien is.
De Britse bond wil cricket terug bij de publieke omroepen voor het grotere bereik. Om het behapbaar te maken voor de gemiddelde kijker zijn nieuwe regels voorgesteld. Tot afgrijzen van de liefhebbers. Twee keer een over van tien worpen tussen de reguliere met zes is vergelijkbaar met af en toe een game tot de honderd in tennis. Zelfs het scorebord moet eenvoudiger in 100-ball. Cricketvolgers vragen zich af of deze beoogde versimplificeringen de vaste fans niet wegjagen, terwijl de niet-geïnteresseerden het waarschijnlijk nog steeds niet zullen waarderen. 

Integriteitsonderzoek tennis leidt tot aanklacht onderbetaling spelers

Het duurbetaald onderzoek naar matchfixing door een onafhankelijk panel zet de tennisorganisaties aardig te kijk. De onderzoekers constateren dat maximaal driehonderdvijftig spelers in het circuit genoeg verdienen tegenover vijftienduizend professionals, die begrijpelijkerwijs blootstaan aan de verleiding van de matchfixers. De gokkers profiteren van een miljoenendeal tussen de ITF, de International Tennis Federation, en Sportradar, dat online weddenschappen aanbiedt op vrijwel ieder punt in vrijwel ieder proftoernooi. 
Het panel stelt voor om gokken op Future- en de Challengers-partijen te stoppen en daarnaast de prijzenstructuur te veranderen. Het huidige circuit is volgens volgers een soort casino. Zo’n dertig spelers investeren ieder toernooi in hun deelname in de hoop op de hoofdprijs van vijftienduizend dollar. Na één ronde kan de helft alweer naar huis. Alleen de finalisten maken winst. De verliezers zijn echter nodig om een kwalitatief goed toernooi te kunnen organiseren. Het panel stelt daarom een andere betalingsstructuur voor, maar ook een herdefiniering van het beroep.


De invoelende coach wint terrein in de MLB

Dit is voorlopig de eeuw van de statistieken in het Amerikaanse baseball. Alle ouderwetse coaches, die hun beslissingen baseerden op ervaring en gevoel, zijn de afgelopen jaren uit de sport verdwenen. Dit seizoen lijkt een nieuwe stroming terrein te winnen. Volgens de New York Times is de uitstekende start van de NY Mets te danken aan haar 'player’s manager' Mickey Callaway. 
De statistieken blijven belangrijk, maar dat is tegenwoordig een basisprincipe bij alle MLB-teams. Bij de aanstelling van Callaway had de Mets-directie daarnaast interesse in zijn communicatieve vaardigheden. De vorige manager had liever dat de spelers zich goed voelden in het team, hoewel de cijfers aantoonden dat een andere opstelling of speelwijze succesvoller zou zijn. Callaway blijkt nu in staat om de spelers mee te krijgen in zijn beslissingen. Niet door directieven uit te vaardigen, maar door de één uit te nodigen voor een etentje en de ander stap voor stap uitleg te geven over een betere werpmethode. Met deze persoonlijke benadering voelden de spelers zich meer gewaardeerd. "We zijn professionals, maar ook gewoon mensen", aldus pitcher Matt Harvey, die dankzij Callaway zijn zelfvertrouwen dit voorjaar terugkreeg na een volledig mislukt 2017. 


Politiek jongerenfestival van EU in Straatsburg

Op 1 en 2 juni verzamelt de politiek bewuste Europese jeugd zich in Straatsbrug voor het biennale European Youth Event om ideeën in te brengen over de toekomst van de EU. Als onderwerp voor één van de sessies in het Ideas Lab is corruptie in sport uitgekozen. Het Europees Parlement nodigt jongeren van zestien tot dertig jaar uit om mogelijke oplossingen voor het herstel van integriteit ter tafel te brengen. Het festival verwacht in totaal zo’n achtduizend bezoekers.
De Griekse Europarlementarier Stelios Kouloglou is de aanjager van dit debat. Hij vreest voor de democratie in de sport, maar vraagt zich af in hoeverre de politiek in Europa zich daarmee moet bemoeien. Enkele uren eerder start een workshop over de duurzame ontwikkeling van sport, georganiseerd door ENGSO Youth, de European Non-Governmental Sports Organisation. Na de lunch op zaterdag volgt een discussie over de nalatenschap van grote sportevenementen onder het thema Safe and dangerous: staying alive in turbulent times.


Evenement van de Week: New Orleans Pelicans - Golden State Warriors (NBA play-offs, 28 april)

De Warriors lijken op weg naar hun vierde finale op rij en mogelijk hun derde titel. Op het toppunt van hun succes bouwt het team voort met een verhuizing vanuit Oakland naar het nieuw Chase Center op Mission Bay met een capaciteit van achttienduizend toeschouwers in 2019. Eind maart bereikte de bouw het hoogste punt.  
De architecten gaan voor niet minder dan de LEED Gold Certification in navolging van het moderne Levi’s Stadium van de ’49ers’ (NFL) zeventig kilometer zuidelijker. Duurzaamheid is de basis van het ontwerp, zoals met de opvang en het gebruik van regenwater in een droge staat als Californië.
De bouwers streefden naar een platinum certificaat maar het bleek onmogelijk om op locatie de, voor de toekenning noodzakelijke, eigen energie op te wekken. De meeste bezoekers komen straks met shuttlebussen en trams van parkeerplaatsen, maar het stadion bevat ook een stalling voor driehonderd fietsen met valet-service. Medewerkers zetten de fiets in het rek.


Foto: Wikimedia

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game