Ruhrgebied dingt naar OS 2032

19 april 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Ruhrgebied dingt naar OS 2032
Afgelopen zomer klonken de eerste geluiden over de Duitse interesse in de organisatie van de Olympische Spelen in 2032. Deze woensdag kwamen veertien burgemeesters uit de regio Rhein-Ruhr naar buiten met een conceptboek, gemaakt door het bureau dat ook het voorstel voor de Spelen van 1972 in München schreef.

Veel dichter bij onze grens kunnen de Spelen nauwelijks komen, want Aken en Mönchengladbach behoren tot de veertien betrokken gemeentes. De zuidgrens van het immense olympisch park ligt in Bonn tegenover Recklinghausen als noordelijkste locatie.
Tachtig procent van de accomodaties in Rhein Ruhr City is volgens de organisatoren al speelklaar, terwijl de eerste sponsors zich inmiddels gemeld hebben. Slechts het olympische stadion en het olympisch dorp ontbreken nog, wat tot een politieke bottleneck kan leiden. Van de veertien deelnemende steden hebben zeker vier (Düsseldorf, Keulen, Dortmund en Essen) de allure om tot centrum van de Spelen uit te groeien, maar ook Leverkusen denkt goede voorzieningen te hebben. Over deze beslissing kan de regio nog tot 2023 ruziën wanneer ze het bid naar het IOC dienen te sturen. Brisbane is voorlopig de enige concurrent, terwijl NOC*NSF desgevraagd geen plannen zegt te hebben.
In de afgelopen jaren sneuvelden de kandidatuur van Hamburg en München door de grote weerstand van de burgers, maar in het Ruhrgebied verklaarde meer dan tweederde van de bevolking zich voorstander. Daartegenover staat een onderzoek van het Duitse Olympisch Comité naar mogelijke locaties voor de Spelen in 2012. De stad Düsseldorf kwam daar niet goed uit. 


Adviezen voor sportclubs bij de invoering van de nieuwe privacywetgeving

NOC*NSF waarschuwt haar leden om rekening te houden met invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) vervangt. In de AVG krijgen de clubs een documentatieplicht rond het gebruik van de persoonsgegevens van leden, vrijwilligers en fans. Met deze plicht kunnen clubs aantonen dat zij voldoen aan de AVG.
Advocatenbureau CMS schreef een artikel over de belangrijkste AVG-richtlijnen rond de marketing en online publicaties van sportverenigingen. Reguliere nieuwsbrieven zijn toegestaan maar met een toegevoegde commerciële boodschap is het verstandig om een uitschrijfmogelijkheid in de mail op te nemen. Sponsor mogen wel adresgegevens van leden ontvangen, bijvoorbeeld na goedkeuring door de ledenvergadering. Individuele toestemming is nodig voor de verstrekking van electronische gegevens, zoals e-mail. Verder blijft het maken van een herkenbare foto toegestaan, maar bij publicatie kan de gefotografeerde protest indienen. CSM raadt aan om richtlijnen over sociale media en andere publicatievormen in het huisreglement van de club op te nemen, zodat ieder lid weet waar hij aan toe is bij zijn of haar aanmelding.

Bron: sport.nl

Grootste duurzaamheidscongres in Europa binnenkort in de Arena

Begin mei organiseert Climate Action de grootste Europese bijeenkomst over duurzaamheid in de sport ooit met als locatie de Amsterdam Arena. Deskundigen komen van alle continenten naar de hoofdstad om te spreken over duurzaamheidsstrategieën, kostenbesparing, training en educatie, de ecologische voetstap van de sport en haar nalatenschap. 
De organisatoren publiceerden op hun site een E-book met daarin interviews met een aantal sprekers. Zo vertelt de directeur van het racecircuit in Barcelona over zijn groene inspanningen in een nogal verkwistend lijkende sport. Vanuit Philadelphia komt Norman Vosschulte om terug te kijken op vijftien jaar duurzame activiteiten bij zijn Eagles en in de National Football League. Aileen McManamon werkt voor een sportadviesbureau, dat zich specialiseert in duurzame oplossingen, terwijl Brian McCullough deze uitdaging wetenschappelijk bekijkt vanuit Seattle University. Ten slotte legt Cyrille Brisson uit hoe de accu’s in de Amsterdam Arena in staat zijn zonne-energie op te slaan. Het stadion geeft aan het slot van de eerste congresdag een rondleiding. 


Categorie Sport op Tribeca Film Festival

Speelfilms en documentaires over sport krijgen steeds meer aanzien in de filmwereld. Het grote Tribeca Film Festival in New York biedt de komende week liefst zestien sportpremières, waarvan zes avondvullende, met disciplines als lacrosse, golf, paralympisch zwemmen, de ultramarathon, cheerleaders en atletiek. Nederland heeft helaas geen inzendingen in deze categorie. 
Sport heeft meestal haar eigen filmfestival, zoals het succesvolle Sportfilm Festival Rotterdam vorige week in theater LantarenVenster. Dat is onderdeel van FICTS, de Federation Internationale Cinema Television Sportifs, dat in samenwerking met het IOC regelmatig speciale sportfilmfestivals organiseert. Veel sportfilms en -documentaires zijn tegenwoordig ook te zien op abonneezenders als Fox Sports, Netflix en HBO.


Evenement van de Week: Virgin Money London Marathon (22 april)

Het is geen race om snelheidsrecords te breken, maar de marathon in Londen geldt wel als het grootste jaarlijkse fondsenwervingsevenement ter wereld. Traditioneel laten de meeste lopers zich voor een goed doel betalen per kilometer, waarna naamgever Virgin Money iedere bijdrage via haar betaalkaart met bijna een kwart verhoogt. Deelnemers kunnen gemakkelijk een eigen website aanmaken en maximaal vijf doelen kiezen, waarna familie en vrienden een bijdrage kunnen storten. De site blijft in de lucht na de marathon, zodat deelnemers daarna ook iedere andere racekilometer kunnen laten financieren. Vorig jaar bracht de marathon bijna zeventig miljoen euro op.
Het weer in Londen zal anders zijn dan Boston, waar afgelopen maandag een vliegende storm, kou en niet aflatende regenbuien de race tot een apocalyptische ervaring maakten. De winnaars waren verrassingen, maar de tweede vrouw, Sarah Sellers, een absolute sensatie. De verpleegster liep bij haar eerste marathon in Huntsville als amateur een tijd, waarmee ze in de elitegroep in Boston mee kon doen. Haar doel maandag was het lopen van een olympische limiet, waarbij ze verder geen oog had voor haar klassering in de wedstrijd. Na afloop vroeg Sellers verbaasd aan de organisatie in welke categorie ze precies tweede was geëindigd.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

25 mei 2018
UEFA stelt in toekomst hogere eisen aan organisator Champions League-finale
Pijl
Dit is het laatste jaar dat de UEFA de locatie voor de Europese finales onderhands heeft u...
25 mei 2018 // Voetbal
24 mei 2018
Thialf voor Winterspelen afhankelijk van referenda in Zwitserland
Pijl
Bij een opiniepeiling in het kanton Valais sprak een meerderheid van de deelnemers zich de...
24 mei 2018 // Buitenland
22 mei 2018
FIFA verloot twee WK-finalekaartjes voor klimaatcompensatie
Pijl
Volgens berekeningen leidt het WK in Rusland tot meer dan twee miljoen ton CO2-uitstoot. D...
22 mei 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: Rotterdam Topsport, KNSB en NBB
Arko Sports Media Congres Optimaal Herstel: toegepast in sport, gezondheidszorg en bedrijfsle...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Sport & Zaken European Company Games komen naar #Arnhem2021!
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Hogeschool Rotterdam Opleiding SportMarketing & Management tekent samenwerkingsovereenkomst met ...
Improve Your Business English Step up your English game