Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport

22 juni 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
De EU-commisie voor duurzaamheid kwam op initiatief van de Franse minister Laura Flessel in Parijs bij elkaar.

Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voetbal, kwamen deze maand twaalf Europese sportministers bij elkaar om te onderzoeken in hoeverre sport een rol kan spelen in de aanpak van de klimaatverandering. Waarschijnlijk vergadert de groep in juli voor het eerst officieel in Brussel. Vroeger instigeerde de EU deze focusgroepen, maar sinds kort kan een lidstaat met de steun van zeven anderen zelf het initiatief nemen bij een Europese kwestie. 

Hoewel de EU op dit moment geen sport-en-klimaatprojecten financiert, ziet Yves Lostecque, hoofd van de EU Sport Unit, dat lidstaten vaker samenwerken om met een duurzame blik naar de organisatie van sportwedstrijden te kijken. Zo stond duurzaamheid hoog op de agenda van het recente EU Sport Forum in Sofia, waar veel aandacht was voor de Olympische Spelen in Parijs over zes jaar. Caster Semenya neemt bij het CAS het stokje van Dutee Chand over

Afgelopen maandag besloot tweevoudig Olympisch atletiekkampioene Caster Semenya naar het CAS in Geneve te stappen voordat haar carriere op de middellange afstanden abrupt voorbij is. Zonder een hormonenbehandeling zou het voor haar onmogelijk zijn om te voldoen aan de eisen, die de atletiekbond IAAF stelt aan haar natuurlijke testosteronspiegel. Deze grens geldt alleen voor de afstanden van vierhonderd meter tot de mijl, vanwege het voordeel dat een hoge spiegel een hardloopster op die disciplines zou geven. Daarmee is de Indiase sprintster Dutee Chand, die in 2015 de vorige regeling aankaarte bij het CAS stapte, uit de problemen. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld zeven op de duizend atletes boven de testosterongrens uitkomt.
Eerder dit jaar verklaarde deskundige Alice Dreger de nieuwe regel in een opiniestuk in The New York Times absurd. Ze erkent de inzet van het IAAF om tot een afgewogen besluit te komen, maar meent dat de oplossing voor Semenya om bij de mannen mee te mogen doen niet de juiste is. Zij constateert dat WADA instemt met mannelijke atleten, die een lage testosteronspiegel verhogen door het gebruik van supplementen. Vrouwen mogen 'de pil' slikken om in een gunstige menstruatiecyclus te komen voor een wedstrijd. Verder hebben diverse atleten andere natuurlijke voordelen zoals zuurstofverwerking, spierontwikkeling of grote voeten (Phelps), die geen reden zijn tot uitsluiting. 


Stand-Up Paddle krijgt concurrerend WK

Het CAS moet binnenkort in nog een bijzondere zaak beslissen, nadat haar mediationpoging onlangs is mislukt. Nog altijd strijden de internationale surfbond (ISA) en de internationale kanobond (ICF) over het bestuur van het stand-up paddle (SUP). De ISA claimt dat zij de oudste rechten heeft. In 2008 nam zij de sport als eerste onder haar hoede en organiseert al enige tijd jaarlijks het wereldkampioenschap. 
De ICF ziet zichzelf echter bij uitstek geschikt om SUP toe te voegen aan de diverse peddeldisciplines op allerlei wateroppervlakken, van wildwaterrivieren en oceanen tot zwembaden. Eind augustus organiseert zij in Portugal voor het eerst de Stand-Up Paddle World Championships. 
De paddlers kunnen daardoor tweemaal per jaar meedoen aan een WK, maar door de onenigheid is de sport wel geschrapt van de agenda van de World Beach Games in San Diego volgend jaar. De ISA stelde afgelopen jaar voor dat ICF een wedstrijdcategorie onder de term Stand Up Canoe Racing mocht starten. Het ICF weigerde dat categorisch. De kanobond wil het CAS vragen om SUP definitief aan één bond toe te kennen.


Discovery investeert 2 miljard dollar in PGA Tour

Na de succesvolle start van de Eurosport Player tijdens de Winterspelen in Pyeongchang werkt eigenaar Discovery nu hard aan de uitbreiding van haar content. Deze maand sloot het een overeenkomst met de PGA Tour voor de uitzendrechten tot 2031 met een investering van 2 miljard dollar. Net als bij de Spelen kan Discovery sublicenties verkopen aan nationale televisiezenders, maar de golftoernooien zijn in de toekomst zeker online te bekijken voor abonnees. De abonnementsprijs van de dienst kan per land verschillen, omdat het sportaanbod varieert. 
De Eurosport Player heeft nu al veel tennis, wielrennen en wintersporten. Ongetwijfeld gaat Discovery op zoek naar andere aanbieders van sportevenementen om deze gebundeld in te kopen. Op een persconferentie in London verklaarde Richard Scudamore, de scheidend directeur van de Premier League, dat zijn competitie daar waarschijnlijk niet bij zal horen. "Onze strategie was juist om de ene markt na de andere te veroveren, waardoor we na tientallen jaren bouwen nu overeenkomsten hebben afgesloten in een groot aantal landen. Dat is niet zomaar te verhandelen." 


Evenement van de Week: Champions Trophy Hockey (23 juni - 1 juli, Breda)

Voor de zevende maal organiseert ons land de Champions Trophy, hetgeen meteen de sloteditie van dit befaamde evenement is. De internationale hockeybond FIH lanceerde een nieuwe opzet, waardoor vanaf volgend seizoen nationale ploegen via kwalificatiegroepen met uit- en thuisduels kunnen doorstoten naar een finaletoernooi. De FIH hoopt daarmee op een jaarlijkse speelkalender met diverse 'must-see'-momenten in uitverkochte stadions en op vele televisiestations overal ter wereld.
Deze 39ste en laatste editie heeft vrijwel dezelfde deelnemers als in de legendarische openingsjaren, waarmee het toernooi direct tot de verbeelding sprak. Op de velden van BH&BC Breda is een hockeystadion gebouwd met een capaciteit van 8500 toeschouwers. met daarbij een VIP-dorp voor ruim duizend gasten. De vijf hockeyclubs in de stad leveren de vrijwilligers. De vijf Bredase verenigingen besloten samen een bid in te dienen nadat zij eerder al succesvol hadden samengewerkt. In 2016 sloten zij een verbond op het gebied van Sportiviteit & Respect en wonnen gezamenlijk de KNHB-titel 'Sportiefste vereniging van Nederland'. In datzelfde jaar was Breda gastheer van de damesinterlandwedstrijd Nederland – Spanje tijdens de Rabo Super Serie. De Oranjedames spelen intussen met China, Japan en Spanje om de Rabobank 4-Nations Trophy.

Bron: BNDestem

Foto: Twitter @EUSports

Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

15 augustus 2018
Sportimpuls geeft ouderensport in Lisse een zetje in de rug
Pijl
Lisse is een sportief dorp in de Bollenstreek. Toch is het aanbod voor 65-plussers matig,...
15 augustus 2018 // Overheid
14 augustus 2018
Ode aan de Sportvereniging door Jacques Brinkman:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
14 augustus 2018 // Bonden
10 augustus 2018
‘Vooruitgang en innovatie komen altijd van buitenaf’
Pijl
Prof. Drs. Philip Wagner, oprichter van de Wagner Group, over de kracht van sport, de kuns...
10 augustus 2018 // Bonden // Ondernemerschap

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNLTB, Jeugdfonds Sport en KNHS
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?