Nieuw sponsormodel om toekomst schaatssport te verzekeren

14 maart 2018 // Opinie // Door: Bert Jonker
Nieuw sponsormodel om toekomst schaatssport te verzekeren
Het schaatsseizoen is bijna ten einde. En geheel volgens traditie moet het merendeel van de sporters en coaches deze zomer op zoek naar nieuwe sponsoren. Vooralsnog hebben alleen Jumbo en ikzelf met mijn ingenieursbureau CLAFIS aangegeven de komende jaren door te gaan met de sponsoring van de schaatssport. Een trieste, maar verklaarbare ontwikkeling die aangeeft dat het tijd is voor verandering. Daarom pleit ik voor een compleet nieuw model voor een duurzame toekomst van de sport: de oprichting van een Shared Service Center.

Jaap Stalenburg gaf onlangs al aan dat het professionele schaatsimperium op instorten staat voor wie verder kijkt dan de Jumbo-ploeg. Bij ISkate lijken er financiŽle problemen omdat AfterPay is gestopt en er vooralsnog geen nieuwe sponsor te vinden is voor het Plantina-team van Gerard van Velde (met o.a. Kai Verbij en de Mulder-broers). JustLease.nl Ė de sponsor van Ireen WŁst - stopt ook. En ook bij een aantal kleinere ploegen draait de hoofdsponsor de geldkraan dicht. Waarom lopen al deze sponsoren weg?

Het antwoord is simpel: ze zijn het zat. De bedrijven die een ploeg sponsoren hebben het idee dat ze alleen maar mogen betalen en verder geen enkele inmenging mogen hebben. Het oude idee van sponsoring dat niet meer van deze tijd is.

Individuele schaatser(s) sponsoren

Sponsoring is geŽvolueerd tot het aangaan van partnerships. Een langdurige diepgaande verbinding die voor beide partners een echt voordeel oplevert. Het partnership moet voor beide partners dan ook dezelfde waarden hebben, bijdragen aan de strategie van de organisatie én liefst maatschappelijke waarde toevoegen. Er moet in mijn ogen dan ook een diepere wisselwerking zijn tussen bedrijven aan de ene kant en de sporters en coaches aan de andere kant. Veel sponsoren geven aan dat ze wel betrokken willen blijven bij de sport, maar op een meer verbindende wijze. Daarom pleit ik voor een nieuw model met een Shared Service Center. Er wordt een overkoepelende organisatie opgericht, waar samenwerking centraal staat. Wat iSkate nu doet, lijkt op het model dat ik voor ogen heb.

Je kunt in het nieuwe model als bedrijf aangeven dat je een aantal individuele schaatsers wilt sponsoren, omdat ze bij jouw visie passen of omdat je je met hen kunt identificeren. Je betaalt een bepaald bedrag, waarvan 20% naar het Shared Service Center gaat voor onder meer de kosten van trainers en medische begeleiding. Als er een aantal schaatsers direct bij jouw bedrijf of een gelieerde juridische rechtsvorm onder contract staat, kun je daaromheen je activatie effectiever gaan inzetten, omdat er een partnerschap aan ten grondslag ligt. Oftewel een normale verhouding tussen werkgevers en werknemers. De strategische basis die dit biedt toont een verdiepingsslag die de samenwerking een grotere kans op succes geeft. Het levert meer waardering en sympathie op.

CommerciŽle ploegen verdwijnen

Een rekenvoorbeeld: stel dat ik met CLAFIS een x-bedrag wil investeren in de schaatssport. Voor dat bedrag contracteer ik vijf schaatsers. Ik koop ze als het ware in. Ik bied ze een arbeidsovereenkomst en de schaatsers worden werknemers van CLAFIS of een gelieerde juridische rechtsvorm. Van dat x-bedrag gaat 20% naar het Shared Service Center. Op deze manier kun je ook met een relatief klein bedrag toch betrokken zijn bij de schaatssport en dankzij het Shared Service Center kan jouw schaatser net als al zijn of haar concullegaís op gelijke wijze gebruikmaken van alle faciliteiten die nodig zijn om tot een topprestatie te komen.

Eén van de consequenties van dit model is dat de commerciŽle ploegen zoals we die kennen, grotendeels verdwijnen. Er zullen best bedrijven zijn die nog wel alles zelf willen doen en dat kan ook. Jumbo investeert gericht in het schaatsen en verzekert de toekomst van de ploeg. Maar er zijn niet heel bedrijven met dezelfde financiŽle middelen als Jumbo die in het schaatsen willen stappen. Ook de managers van alle ploegen zullen waarschijnlijk grotendeels verdwijnen. Er zijn nu heel veel managers die veel geld verdienen. In het nieuwe model zijn die niet meer nodig en dat levert forse besparingen op.

Kleine markt

Het wordt voor schaatsers dus nog belangrijker om goede resultaten neer te zetten, zowel op als buiten het ijs. Er zijn nu ongeveer 60 professionele schaatsers. Mijn inschatting is dat ongeveer 40 van hen een contract krijgen aangeboden. De overige 20 schaatsers vinden dan geen onderdak en zijn in principe werkloos. Zij hebben gewoon recht op een uitkering. Het schaatsen is maar een kleine markt en in dit nieuwe model wordt er organisch een selectie gemaakt.

Ook de rol van de KNSB moet nu echt veranderen. Ik heb hier eerder al aangegeven dat één van de speerpunten van de Expertgroep is dat we een dienende KNSB willen. De bond wil bij van alles betrokken zijn, maar dat hoeft niet. De KNSB moet garant staan voor de veiligheid en zorgen dat de reglementen juridisch in orde zijn. Dat is het. Ik wil dat de teams en bedrijven die in het schaatsen gaan stappen erkend worden als 100 procent werkgevers. Dan ontstaat er een driehoek van overheid, werkgevers en werknemers.

Samenwerken

Dat er veel staat te gebeuren in de schaatssport is duidelijk. De broekriem moet worden aangetrokken, zowel op het bondsbureau als bij de schaatsers. Het belangrijkste is dat we meer gaan samenwerken. Als je niet kunt delen, kun je namelijk ook niet vermenigvuldigen. Samen moeten we het doen. En samen gaan we een nieuw tijdperk in het schaatsen tegemoet.

Foto: Team CLAFIS

 • Bert
  Door: Bert Jonker
  Bert Jonker (1966) is directeur/eigenaar van CLAFIS Ingenieus, een ingenieursbureau dat sinds de oprichting in 2004 is uitgegroeid tot een organisatie met zoín 450 medewerkers verspreid over 7 vestigingen door heel Nederland. Jonker bekleedt daarnaast diverse bestuursfuncties in met name de sportwereld.


  Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
 • John Volkers
  Geen slecht idee. Schaatsers moeten ook eens af van het idee dat ze zwaar betaald dienen te worden. Het is geen voetbal. Ze kunnen betaald krijgen via het stipendiumfonds van NOCNSF. Behoor je tot de wereldtop (top-8 tot top-12), dan kom je in aanmerking voor een behoorlijke vergoeding. Sponsorgeld is ook nog toegestaan. Kun je meer dan behoorlijk bestaan. Zulke schaatsers zouden ook plek moeten vinden in het Gedeelde Serviceplan van Jonker ea.
  Reactie geplaatst op 14/03/18 om 20:13 uur

Opiniemakers

Martijn van Hulsteijn
3 juli 2015
Pijl
Martijn van Hulsteijn is  projectdirecteur van de Tourstart in Utrecht
Bas van de Goor
28 juni 2015
Pijl
Bas van de Goor is toernooidirecteur van het WK Beachvolleybal 2015.
Gerben Eggink
5 mei 2015
Pijl
Voormalig kwartiermaker en opsteller Olympisch Plan 2028

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een Ďschoneí investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?