Nederland wint aan invloed in sportpolitiek

17 mei 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Nederland wint aan invloed in sportpolitiek
Jan Dijkema (voorzitter ISU) tijdens de Olympische Spelen van PyeongChang in goed gezelschap: Thomas Bach (voorzitter IOC) en IOC-bestuurslid Ng Ser Miang.
Volgens de Sports Political Power Index is Nederland na Japan de grootste klimmer in de hoogste regionen van de internationale sportpolitieke arena. De afgelopen jaren steeg ons land van een twintigste naar een veertiende plaats dankzij een aantal benoemingen in internationale sportbonden. 

In de ranglijst voor Europa blijft de winst beperkt tot één positie en die danken we aan een terugval van Turkije. De index geeft gewogen punten voor bestuurders en leden in 118 internationale sportorganisaties zoals het IOC, de bonden van olympische sporten en enkele kleinere instellingen. Voorzitters pakken de hoogste scores.
Binnen Europa houden Italië en het Verenigd Koninkrijk hun machtspositie, maar Rusland passeerde Frankrijk en Duitsland, ondanks de dopingschandalen. Het rapport constateert dat de invloed van Oost-Europese landen behoorlijk is toegenomen. Op wereldniveau veroverde Japan in de aanloop naar haar Spelen in 2020 veel invloed, terwijl Argentinië de afgelopen twee jaar de grootste sprong voorwaarts maakte. In vergelijking met het eerste onderzoek in 2013 hebben de westerse sportlanden nog altijd de meeste bestuursfuncties, maar de machtsverhoudingen verplaatsen zich langzaam in de oostelijke richting. De Verenigde Staten behoudt haar leidende positie in de sportwereld. 

Marktplaats voor recyclebaar stadionmateriaal

Op het World Stadium Congres vorige week in de Johan Cruijff Arena presenteerde stadionontwikkelaar Egis een online platform voor het recyclen van materiaal binnen de branche. 'Cycle-Up' biedt bouwbedrijven, architecten, sloopbedrijven en andere stakeholders een soort marktplaats van restmaterialen van gebouwde sportcomplexen.
"De productie van nieuw materiaal veroorzaakt meer dan de helft van de ecologische voetstap van onze projecten", constateerde Sebastien Duprat, directeur van Egis. "We kunnen maatregelen treffen als de installatie van zonnepanelen en betere ventilatiesystemen, maar het hergebruik van materialen bij de bouw levert veel meer winst op."
Opmerkelijk genoeg vervolgde Duprat met een pleidooi voor kunstgras, omdat echt gras vijf maal zoveel CO2 zou veroorzaken bij het onderhoud vanwege de verlichting, de bewatering, het sneeuwdek en de regelmatige vervanging van het veld. Egis bouwde onder meer de stadions van OGC Nice en Olympique Marseille, terwijl Duprat betrokken was bij de Franse duurzaamheidsstrategie tijdens Euro 2016. In het Allianz Riviera Stadium wist Egis bij de bouw de voetstap per toeschouwer te beperken tot 0.6 kg. Dat is net zoveel als één retourvlucht Amsterdam-Parijs. 


Revolutie in de Amerikaanse sport dankzij Supreme Court

Deze week zette het Supreme Court in de Verenigde Straten een streep door een wet, die sportweddenschappen in veel staten verbood. Deskundigen rekenen nu op een revolutie in de sportbeleving, net nu een dalende trend in kijkcijfers was ingezet. Het gokken op wedstrijden lijkt een garantie voor veel meer televisiekijkers. Uit onderzoek in 2015 bleek een kwart van het publiek van de NFL op de wedstrijden in te zetten, maar dat deze bijna de helft van de bekeken minuten voor hun rekening namen. Zelfs duels in de middenmoot zijn dan interessant.
Stijgende kijkcijfers zijn goed nieuws voor de uitzendrechtenverkoop, maar ook voor de advertentieverkoop. In Engeland storten de wedkantoren gemiddeld een kwart van hun inkomsten terug in de sport met reclame en sponsoring, terwijl de rechtenhouder kan rekenen op veel commercials. Daarnaast nemen de technische mogelijkheden van het plaatsen van online weddenschappen alleen maar toe. Daar kan het stadionpubliek tegenwoordig meedoen via de mobiele telefoon. De New York Times ziet ook kansen voor speciale programmering bij de sportzenders, terwijl de fantasy games nu prijzen kunnen uitkeren. De twee grootste organisatoren hebben op dit moment al 16 miljoen deelnemers. 


Kiteboarden in Parijs 2024

Kiteboarding is mogelijk een nieuw onderdeel op het zeilprogramma van de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Dat heeft de internationale zeilbond World Sailing gesuggereerd tijdens haar vergadering in Londen deze week. Aanvankelijk zouden de kiteboarders de plaats van de windsurfers al op de Spelen van Rio overnemen, waarop Dorian van Rijsselberghe prompt de overstap naar de nieuwe sport maakte. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, nadat de zeilbond op haar plannen terugkwam.
Voor Parijs zijn beide disciplines genomineerd, hetgeen de jaarvergadering van World Sailing en het IOC nog wel moeten accorderen. Overigens is de International Federation of Kitesports Organisations (IFKO) boos, omdat World Sailing het kiteboarding volgens haar voorzitter heeft gekaapt. Verder is nog niet duidelijk welke vorm de wedstrijd gaat krijgen. Het voorstel is nu om te kiezen voor de Formula Kite, waarin gemengde nationale teams punten krijgen in een estafetterace met verschillende zeiltypes. 


Evenement van de Week: Moto GP (zondag 20 mei, Le Mans)

Marc Marquez verdedigt komend weekend zijn eerste plaats in het Moto GP-klassement. De populaire Spanjaard geeft zijn bijna 2,5 miljoen twittervolgers niet alleen race-informatie, maar deelt ook geregeld foto’s van zijn activiteiten voor UNICEF en is een Ride Green Ambassador. De duurzaamheidscommissie van de motorsportbond FIM werkt met een aantal topcoureurs om supporters te interesseren voor groene initiatieven. 
"Het duurzame verhaal is niet eenvoudig te vertellen, zeker in sport. Daarom hebben we atleten nodig om de boodschap uit te dragen. Zij moeten wel betrokken zijn bij de problematiek, net als hun manager, waarmee we een goede relatie willen hebben", zegt Kattia Juarez Dubon, sustainabilitymanager bij de FIM. Zij heeft in de meeste raceklassen ambassadeurs met grote namen gevonden om mee te werken aan het Ride Green programma.
Tijdens SIS 2018 vertelde Edgar Farrera van het Circuit of the Americas in Austin hoe Marquez probleemloos meewerkte aan het planten van de eerste eik op het circuit en daarnaast een hap nam van de honing die de racebaan in de groene zones produceert. Daarvan plaatste hij foto’s op zijn twitteraccount met vele duizenden retweets tot gevolg.


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?