"Iets meer daadkracht graag, iets minder bureaucratie"

11 juni 2018 // Opinie // Door: Hans Zoethoutmaar
De Marathon Rotterdam is een van de vele grote sportevenementen in sportstad Rotterdam. Foto: Marco Nedermeijer (Flickr).
De besprekingen voor een nieuw college verlopen momenteel misschien wat chaotisch, maar de sport heeft de politieke stormen in Rotterdam altijd uitstekend weten te doorstaan. Aanzien en waarde van sport hebben in ieder geval nooit ter discussie gestaan. Ik heb drie burgemeesters meegemaakt – Bram Peper, Ivo Opstelten en Ahmed Aboutaleb - alle drie echte sport-burgemeesters en voor ons werk ontzettend belangrijk. Dat geldt ook voor de wethouders sport en de raadsleden van eigenlijk alle politieke partijen. Andere beleidsvelden zorgen voor aanmerkelijk meer discussie dan de sport.

Feyenoord City is wèl een heikele kwestie, vooral omdat er zoveel geld mee is gemoeid en het over veel meer gaat dan alleen een nieuwe Kuip. Voor de gemeente is het pure noodzaak om dat gebied tot ontwikkeling te brengen, met de bouw van woning en winkels en de aanleg van nieuwe infrastructuur. Daarom alleen al ben ik persoonlijk een groot voorstander van het project, ook omdat ik niet geloof in wéér een opknapbeurt van het huidige stadion. Ik heb warme gevoelens bij de Kuip, maar je moet ook realistisch zijn: als Feyenoord en Rotterdam mee willen in de vaart der volkeren, dan moet je die stap naar een nieuw stadion durven wagen.  

In Amsterdam hoor je ook niemand meer over de verhuizing van Ajax van De Meer naar de Johan Cruijff Arena, en in Londen heeft de Arsenal-fan de verhuizing van Highbury naar Emirates Stadium prima doorstaan. Bovendien, de sfeer in een stadion wordt gemaakt door mensen, niet door stoeltjes of een bepaald sentiment. En dan laat ik aspecten als comfort, bereikbaarheid en horecavoorzieningen nog buiten beschouwing. Die zijn in de huidige Kuip niet meer van deze tijd zijn. Dat kun je als gerenommeerde voetbalclub je fans eigenlijk niet meer aandoen.

Rotterdam sportstad

Rotterdam Topsport werd in 1990 opgericht om Rotterdam nog nadrukkelijker te positioneren als toonaangevende sportstad en een optimaal klimaat te creëren voor Rotterdamse topsporters, talenten en topsportverenigingen. Voor die tijd zat ik als beleidsmedewerker sport & cultuur op het stadhuis, daarna ben ik met Rotterdam Topsport mee verhuisd naar andere locaties, tot en met het huidige, het Topsportcentrum. 

Rotterdam geldt nog steeds als de sportstad van Nederland en ik denk dat dat terecht is. Qua topsportevenementen gaat het maar door hier. - Hans Zoethoutmaar (Rotterdam Topsport).


Rotterdam geldt nog steeds als de sportstad van Nederland en ik denk dat dat terecht is. Qua topsportevenementen gaat het maar door hier. Vorige week drie Nations League volleybalwedstrijden van de Nederlandse vrouwen in het Topsportcentrum; bij Curaçao Neptunus werd de Europa Cup honkbal gespeeld;op het Schouwburgplein presenteerden afgelopen zondag de Rotterdamse verenigingen en sporters zich onder de naam 010Moves. Volgende week begint het CHIO, gevolgd door het EK Beach- en het WK Zitvolleybal.

Evenementen

Ook voor 2019 hebben we weer een mooi pakket. Dan organiseren we in plaats van het gebruikelijke CHIO drie hippische EK’s: springen, dressuur, en para-dressuur. Naast de vaste evenementen op de Rotterdamse kalender zoals de Zesdaagse, ABN AMRO Tennis Toernooi en de Rotterdam Marathon vinden dan ook de World Cup roeien en een aantal rondes van het EK volleybal heren plaats. En in 2020 organiseren we waarschijnlijk een paar onderdelen van de Invictus Games die in Den Haag plaatsvinden.   

Persoonlijk hoogtepunt? De successen van Feyenoord natuurlijk, waarvan we er toch een paar hebben gehad. Verder hebben we hier zoveel mooie evenementen gehad, variërend van de Davis Cupwedstrijd tussen Nederland-Amerika in de open lucht, op de Müllerpier in 1994; de Volleybal World League Finals van 1996 in Ahoy, het WK Turnen, het WK Judo, beide ook in Ahoy; de finale van het EK voetbal in de Kuip in 2000, de start van de Tour de France in 2010 en onlangs het WK Triathlon 2017. Moeilijk om er een uit te lichten. Maar laten we niet vergeten dat Rotterdam Topsport meer doet dan alleen grote evenementen halen. Er zijn veel mooie accommodaties tot stand gekomen waaraan we als adviseur ons steentje hebben kunnen bijdragen. 

G5 overleg

Als nasleep van het Olympische Plan is acht jaar geleden het G5 overleg tussen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven tot stand gekomen. Daarin wordt kennis gedeeld en bids op elkaar afgestemd. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er onderling zoveel concurrentie was dat steden tegen elkaar gingen opbieden om een bepaald evenement binnen te halen. In dat overleg stemmen we evenementen ook agenda-technisch op elkaar af. Als in Amsterdam of Den Haag een groot evenement wordt georganiseerd, heeft het geen zin zoiets in hetzelfde weekend ook in Rotterdam doen. Ook kijken wie voor welk evenement de beste accommodatie voorhanden heeft. Die onderlinge afstemming verloopt zonder wanklank en is voor iedereen erg nuttig. 

Als in Rotterdam ‘geen woorden maar daden’ een loze kreet begint te worden, dan gaat het niet goed met onze stad. - Hans Zoethoutmaar (Rotterdam Topsport)


Geld is een moeilijk punt in Nederland. Of we hebben het niet, of we hebben het er niet voor over om op te boksen tegen de Emiraten en Azerbeidzjans van deze wereld. Sommige evenementen wil je misschien wel hebben, maar als je weet -financieel gezien- dat de kans klein is dat je het krijgt toegewezen, dan moet je je wel afvragen: heeft het zin om hier tijd en energie in te stoppen. Je moet alleen voor iets gaan als je weet dat je een realistische kans maakt.

22 miljoen extra voor breedtesport

Naast de vrij recente investering in de internationale Willem-Alexander roeibaan heeft de gemeente vorig jaar 22 miljoen extra uitgetrokken voor de breedtesport. Dat geld is vooral bedoeld voor de  kwaliteitsverbetering en modernisering van bestaande accommodaties, om daarmee tegemoet te komen aan de verlangens van alle gebruikers, niet alleen van sportverenigingen maar ook het onderwijs. Rotterdam is misschien niet zo rijk als Amsterdam of Den Haag, maar met de sportvoorzieningen is het in onze stad zonder meer prima gesteld. 

Als ik toch iets mag wensen voor de toekomst dan zeg ik: iets meer daadkracht graag, iets minder bureaucratie. Feyenoord City is daar een voorbeeld van. Soms moet je het tempo erin houden. Op het moment dat het tempo wegvalt, gaan er weer allerlei tegenkrachten spelen. 

Korte lijnen, daadkracht, doorpakken – dat zit in het DNA van Rotterdam, maar dat moeten we wel zien te handhaven. Als in Rotterdam ‘geen woorden maar daden’ een loze kreet begint te worden, dan gaat het niet goed met onze stad. Wat dat betreft is het zonder meer een goede stap dat op 1 januari jl. het Sportbedrijf is verzelfstandigd. Een verzelfstandigd Sportbedrijf kan veel directer op de sport zitten en veel meer impulsen geven dan wanneer het deel uitmaakt van de ambtenarij.

Foto: Flickr (CC) / Marco Niedermeijer

  • Hans
    Door: Hans Zoethoutmaar
    Op 1 juli vertrekt Hans Zoethoutmaar (65) na een dienstverband van 27 jaar als adjunct-directeur en projectmanager van de Stichting Rotterdam Topsport, maar hij blijft actief in de Rotterdamse sportwereld.


    Pijl
Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image

Opiniemakers

Olivier de Hon
8 november 2016
Pijl
Olivier de Hon is wetenschappelijk beleidsmedewerker van de Dopingautoriteit.
Fedde Monsma
11 januari 2017
Pijl
Fedde Monsma Adviseur nieuw beleid WOS. 
Ingrid van Gelder
28 maart 2015
Pijl
Programmamanager Topsportinfrastructuur en Topsport & Onderwijs bij NOC*NSF

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?