Burgerparticipatie steeds belangrijker bij opstellen gemeentelijk sportbeleid

16 april 2018 // Overheid // Door: Leon Janssen Lok
Burgerparticipatie steeds belangrijker bij opstellen gemeentelijk sportbeleid
Inwoners betrekken bij je (sport)beleid middels burgerparticipatie, het is in vrijwel elke gemeente momenteel een hot item. Tijdens de Young Professionals Network bijeenkomst van de Vereniging Sport en Gemeenten die onlangs plaatsvond in Ede, deden twee gastsprekers in het kader van  ‘samen beleid maken’ uit de doeken hoe hun gemeenten dat aanpakken. 

Een van die gemeenten is Nijkerk. De Gelderse gemeente wil uitstralen dat zij het belangrijk vindt dat inwoners, bedrijven en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zelf mee kunnen praten over de toekomst van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen en riep daarvoor de Dialoog Samen aan Zet in het leven. 

Dialooggroepen

In 2016 overhandigden raad en college symbolisch de sleutel van het gemeentehuis aan vijf dialooggroepen. Stefan Staartjes, beleidsadviseur leefstijl in de gemeente Nijkerk, gaf tekst en uitleg over Samen aan Zet in Nijkerk en de wijze waarop die dialooggroepen te werk gingen. "Die groepen bestonden uit inwoners die zich na een ’open call’ van de gemeente hadden aangemeld, aangevuld met ondernemers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en speciaal geselecteerde inwoners. De dialooggroepen hebben in eerste instantie een visie opgesteld voor de onderwerpen die binnen hun groep vielen. Daarna, in 2017, zijn die visies omgezet in voorstellen, in eerste instantie maar liefst 85. Omdat een aantal groepen aangaf niet zelf een prioritering aan te willen brengen, hebben wij dat als gemeente gedaan, onder andere op basis van het feit of de voorstellen door de samenleving zelf opgepakt zouden worden. Dat heeft ertoe geleid dat er 3,3 miljoen euro beschikbaar is gesteld voor de uitvoering van 69 voorstellen."

Werken met kleine groepjes

In de dialooggroep Leefstijl kwam het thema sport ( en gezondheid) aan bod en ook daar zijn uiteindelijk een aantal voorstellen uit ontstaan. Zo ontstonden er ideeën op het gebied van een gezondheids- en stresstest, aangepast sportaanbod, gezonde sportkantines, schoolzwemmen, het eigen beheer van sportaccommodaties, meer sportevenementen naar Nijkerk halen en de promotie van de vele sportveldjes. "Deze methodiek werkt gewoon heel erg goed”, stelt Staartjes. "Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd, daarom is het juist zinvol om met kleine groepjes te werken aan een specifiek onderwerp. Dan kun je in een paar avonden heel veel bereiken. We hebben er aan de voorkant erg veel in geïnvesteerd, maar een gemeenteraad hoeft nu bij wijze van spreken nauwelijks nog belangrijke knopen door te hakken. Bovendien maakt het mijn werk echt leuker, ook belangrijk. Ik kan het andere gemeenten zeker aanraden, kleine maar ook grote!”

Oliemannetje

In een andere Gelderse gemeente – Voorst, gelegen tussen Apeldoorn en Deventer en met Twello als grootste van de twaalf kernen, is zelfs een coördinator maatschappelijke initiatieven aangesteld: Bas van den Hoogen. "Ik zie mezelf eigenlijk vooral als een oliemannetje, iemand die dingen in beweging probeert te krijgen. Onze gemeente heeft in 2015 een nota burgerparticipatie vastgesteld naar aanleiding van het feit dat we constateerden dat we de vele vrijwilligers en initiatieven eigenlijk onvoldoende konden faciliteren. Het creëren van mijn functie komt voort uit die nota. Ik ben het aanspreekpunt voor belangenverenigingen, inwoners en bedrijven, maar probeer ook intern processen anders in te richten. Aan de voorkant meedenken en niet achteraf moeten constateren dat er regels zijn die ons in de weg zitten, dat is belangrijk.

Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd, daarom is het juist zinvol om met kleine groepjes te werken aan een specifiek onderwerp

Zo kennen we een project Voorst onder de Loep, waarbij we de knowhow en ervaringen van inwoners volop hebben benut. Er is een projectgroep bestaande uit mensen uit de lokale gemeenschap en er zijn ruim 400 lokale sleutelfiguren geïnterviewd. Dat heeft ongelofelijk veel informatie opgeleverd waar we nu verder mee aan de slag gaan. En in het kader van het opstellen van een ruimtelijke toekomstvisie is er zelfs door de lokale gemeenschap (projectgroep) een inspiratiedocument aangeboden. Een document dat inspiratie geeft, maar ook een document waar we continu op terug kunnen vallen, nuttig ook voor de aanstaande ontwikkelingen met betrekking tot de Omgevingswet. De betrokkenen zijn nu echte ambassadeurs geworden." 

Eigen initiatief

Van den Hoogen vervolgt: "Bij het doorvoeren van de decentralisaties in het sociaal domein moesten we opletten dat we niet alleen pleisters bleven plakken, nu kunnen we veel meer preventief te werk gaan en problemen voorkomen. We zien dat inwoners deze werkwijze waarderen, ze krijgen meer gevoel bij de ontwikkelingen in de gemeente. Daarbij is communicatie natuurlijk wel continu van belang: we hebben bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een app waarmee 1.800 mensen hun mening hebben gegeven in het kader van de ruimtelijke toekomstvisie. En de jongerenwerkers maken vlogs in het kader van het project Onder de Loep. Als mensen eigen initiatief tonen, maakt dat ons werk eenvoudiger. In onze gemeente en in de sport zien we dat veel: zo hebben wij bijvoorbeeld te maken met een sportcomplex dat leeg kwam te staan omdat twee verenigingen fuseerden. 

We zien dat inwoners deze werkwijze waarderen, ze krijgen meer gevoel bij de ontwikkelingen in de gemeente

De inwoners vonden het belangrijk dat de accommodatie beschikbaar blijft voor de dorpsbewoners. Samen met het dorp hebben we een tijdelijke invulling weten te realiseren: een lokale ondernemer huurt een gedeelte van het gebouw, hierdoor is het mogelijk voor het dorp om andere sociale activiteiten in de rest van de accommodatie te organiseren. Samen met het dorp geeft dit ons de mogelijkheid om te proberen en te onderzoeken of andere sportactiviteiten op deze locatie te organiseren zijn. Iets als bootcamp op een vaste locatie met een uitdagend parcours heb je bij ons nog niet, maar op deze manier kun je wel gaan ontdekken of daar animo voor is."


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

19 september 2018
Pijl
In het hele land zijn initiatieven om ouderen meer aan ...
19 september 2018 // Overheid
18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?