Amerikaanse Voetbalbond investeert flink in data performance systeem

4 april 2018 // Voetbal // Door: Ernst Bouwes
Amerikaanse Voetbalbond investeert flink in data performance systeem
De Amerikaanse voetbalbond USSF trekt anderhalf miljoen dollar uit voor de samenwerking met STATSports om het grootste volgsysteem met spelersdata ter wereld op te zetten. Iedere jeugdspeler op alle niveaus, zowel jongen als meisje, kan in de toekomst een hesje dragen met sensors, waarmee een coach de individuele prestaties bij iedere training kan analyseren. Ook direct, wat de lichamelijke risico’s door blessures, overtraining en uitputting zou kunnen voorkomen. 

Over vier jaar moet iedere geregistreerd lid van de USSF in het systeem zijn opgenomen, wat de grootste database van sporters op professioneel en recreatief niveau oplevert. Daarmee hoopt de bond de trainingsintensiteit op maat te brengen en kan de technische staf het beste uit de talenten halen. STATSports werkt nu al in de NHL, de NFL en bij diverse Premier League-clubs. Ook in ons betaald voetbal zijn de hesjes bijna gemeengoed, maar een koppeling op landelijk niveau in één systeem is nog niet mogelijk. 


Ticketsites aangepakt in UK

De Britse overheid heeft maatregelen getroffen tegen tickethandelaren, die de prijzen van concerten en veel voetbalwedstrijden opstuwen. Hun sites zijn verboden, vanwege onduidelijke prijsstelling voor de consument, die bij het afrekenen tegen hogere kosten kon aanlopen dan de geadverteerde prijs. In ons land strijdt Youp van ’t Hek tegen de doorverkoop, aangezien handelaren vaak een grote bulk tickets inslaan voordat de consument een kans krijgt.
De FIFA waarschuwt intussen voor tweedehandsticketverkoop voor het komende WK. De voetbalbond laat alleen authentieke kaartjeskopers tot de stadions toe. In de Premier League hebben diverse club overeenkomsten met sites als StubHub afgesloten, waardoor seizoenkaarthouders hun plaats kunnen doorverkopen bij afwezigheid. Everton zag de prijzen op de site echter soms verdrievoudigen, waarop supporters de club vroegen om weer af te zien van de service. Het gevaar van professionele handelaren, die seizoenkaarten inkopen voor incidentele bezoekers blijft groot. Nog steeds werken clubs aan mogelijkheden om ongebruikte seizoenkaarten op de wedstrijddag opnieuw te verkopen. Southampton FC organiseert dat zelf om zo ook zicht te kunnen houden op de identiteit van de nieuwe koper. 


De zomer van de VAR

Afgelopen maand besloot de KNVB tot invoering van de Video Assistent Referee (VAR) in de Eredivisie met ingang van de eerste competitieronde op 11 augustus. De bond dekt de kosten van meer dan anderhalf miljoen euro tot 2020, waarna de clubs gedeeltelijk mee moeten betalen. Het systeem was oorspronkelijk bedoeld om met de verhitte discussies over arbitrale missers af te rekenen. Bij de introductie in diverse buitenlandse competities dit seizoen lijkt de controverse echter alleen maar verergerd.
The Times- columnist Oliver Kay vindt dat de impact van een VAR-beslissing groter is dan het resultaat. Hij verwijst naar de penaltybeoordeling tijdens Engeland-Italië afgelopen week, waarin James Tarkowksi op de voet van Federico Chiesa stond. Deskundigen verschilden van oordeel, wat leidde tot verwarring en boosheid bij het publiek en spelers. Dit was duidelijk geen kardinale arbitrale miskleun in een beslissende situatie, waarvoor de VAR  bedoeld is. 
Kay meent dat het systeem ongetwijfeld tot betere beslissingen kan leiden, maar de hele procedure tijdens de wedstrijd kan het kijkspel bederven. De populariteit van voetbal is juist te danken aan de flow van de wedstrijd. Voortdurende onderbrekingen vanwege marginale ingrepen op de leiding lijkt de moeite dan niet waard, meent Kay.


Marokko belooft FIFA vijf miljard winst

Een FIFA-delegatie onderzoekt deze maand de kandidateringen van United 2026 en Marokko ter voorbereiding van het FIFA-congres op 13 juni in Moskou. Daar zullen de tweehonderd aangesloten landen het toernooi toewijzen volgens het principe 'één-land-één-stem'. 
Marokko heeft hulp gekregen van de adviseurs, die in 2010 het onmogelijke presteerden met de kandidatuur van Qatar. Ze rekenen op een bedrag van meer dan vijftien miljard dollar om stadions te bouwen en infrastructuur aan te leggen. Het openingsduel en de finale zijn voorbestemd voor Casablanca, waar vierhonderd miljoen dollar is uitgetrokken om een nieuw stadion van 93.000 toeschouwers te bouwen. In Oujda en Tetouan staan complexen gepland met de helft van die capaciteit die echter beide minder dan vijftig miljoen dollar zouden kosten, opmerkelijk goedkoop. Zes andere modulaire stadions voor ieder honderdvijftig miljoen dollar en diverse nieuwe spoor- en snelweg binnen een cirkel van vijfhonderdvijftig kilometer van Casablanca duiden op een duurzaam toernooi. Marokko belooft de FIFA een winst van vijf miljard dollar.


Evenement van de Week: Kwartfinale Champions League (3 en 4 april)

Volgens KPMG Football Benchmark won in meer dan driekwart van de wedstrijden in de knock-outfase van de Champions League de rijkste club tijdens de afgelopen twee seizoenen. Manchester United behoort dit keer tot het kwart dat sneuvelde. De duurste club ter wereld staat deze weken langs de Europese zijlijn na de uitschakeling door Sevilla FC, dat één derde minder uitgeeft aan salariskosten dan de Red Devils.
De overgebleven acht clubs genereerden afgelopen boekjaar een opbrengst van meer dan drieënhalf miljard euro tegenover bijna drie miljard vorig jaar. Alsmaar rijker en succesvoller, maar nu leidt het ook tot boekwinsten. Bayern München, zevenvoudig kwartfinalist in de laatste acht jaar, schreef in 2016-17 een winst van zesenzestigmiljoen euro, wat tot voor kort in de voetbal vrijwel onmogelijk was. Van de kwartfinales komt alleen AS Roma in de rode cijfers, vanwege haar afwezigheid in de Champions League afgelopen seizoen. 
Intussen behouden de Spaanse toppers Barcelona en Real Madrid de meeste volgers op de social media met de andere zes op grote achterstand. FC Sevilla gaat in de Iberisch tweestrijd haast ten onder met slechts drie miljoen internetsupporters, ondanks haar drievoudige winst van de Europa League. 


Foto: Ajax Media


Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

18 september 2018
Ode aan de Sportvereniging door Pieter Winsemius:
Pijl
In het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) laten we een klaroenstoot klinken en...
18 september 2018 // Bonden
17 september 2018
Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'
Pijl
De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een ...
17 september 2018 // Voetbal
15 september 2018
Pijl
Ruim twintig jaar geleden behoorde het Nederlands volleybalteam tot de wereldtop met zilv...
15 september 2018 // Bonden

Partnernieuws

Accres Accres maakt sportaccommodaties gemeente Apeldoorn duurzamer
Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Veiligesportvloer.nl De sportieve robot van Ace: een ‘schone’ investering in dubbel opzicht
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij: KNSB, Gemeente Dordrecht en Instituut Spo...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Droombaan in het buitenland?