Meetinstrument langs de lijn in strijd tegen hersenletsel

8 maart 2018 // Buitenland // Door: Ernst Bouwes
Meetinstrument langs de lijn in strijd tegen hersenletsel
De Canadese staat Ontario heeft deze week een wet goedgekeurd, die een protocol en gedragsregels vastlegt voor de terugkeer van een sporter na een opgelopen hersenschudding. Rowan’s Law is genoemd naar de 17-jarige rugbyster Rowan Stringer, die vier jaar terug overleed door complicaties na eerder opgelopen hersenletsel.

Net zo belangrijk is een adequate constatering van hoofdletsel tijdens wedstrijden en trainingen. Spelers, artsen en coaches zijn nu nog afhankelijk van het vaststellen van symptomen die wijzen op een hersenschudding, bijvoorbeeld door een Langs-de-lijn-test. Via enkele standaardvragen is het oordeel binnen enkele minuten vrij betrouwbaar vast te stellen. Andere hulpverleners gebruiken hun vinger om de alertheid van het slachtoffer in te schatten.
De start-up EyeGuide lanceerde onlangs het meetinstrument Focus, dat binnen tien seconden kan zien of de oogbewegingen voldoende reageren om een hersenschudding uit te sluiten. In de Verenigde Staten werken al tientallen sportorganisaties met Focus, waaronder de NFL. American Football kent veel gevallen van oud-sporters met hersenletsel, waarvan de oorzaak waarschijnlijk ligt in het groot aantal botsingen tijdens hun actieve loopbaan. De wil om door te spelen wint het vaak van het gezond verstand om voor verzorging naar de kant te gaan.


Tokyo overtreedt eigen duurzaamheidsprotocol voor OS 2020

Eind februari introduceerde het IOC een nieuw rapportagesysteem om de duurzaamheid en de nalatenschap van de Spelen vast te leggen. Tokyo gaat als eerste aan de slag met deze vorm van verslaglegging, die tijdens de Winterspelen van Vancouver in 2010 is begonnen als de Olympic Games Impact study.
Een week eerder moest het Japanse organisatiecomité toegeven dat zij tropisch hardhout uit de regenwouden van Borneo importeert voor de bouw van de Olympische stadions. Aan het begin van vorig jaar vroeg het Rainforest Action Network al om meer informatie, maar pas recent kreeg zij de bevestiging van hun vermoedens. De Japanners blijken samen te werken met een houtleverancier die eerder is veroordeeld vanwege de vernietiging van regenwouden en de schending van mensenrechten ten aanzien van de lokale bevolking. 
Het Rainforest Action Network is een petitie gestart om het IOC te wijzen op de aantasting van het regenwoud ten behoeve van de Spelen in 2020. Tokyo 2020 heeft zelf overigens een code opgesteld voor het gebruik van duurzaam hout. Nu moet blijken of de organisatie de papieren beloftes en haar verslaglegging in de praktijk ook naleeft.


Na VAR in voetbal ook grotere rol voor Hawk-Eye in tennis?

Afgelopen weekend besloot de IFAB, de internationale voetbalspelregelcommissie, om de Video Assistent Referee te accepteren als hulpmiddel in nationale competities. Binnenkort beslist de FIFA over de introductie op het WK, terwijl de UEFA twijfelt over de inzet in de Champions League. De huidige VAR-apparatuur is ontwikkeld door Hawk-Eye, dat sinds 2004 de lijntechnologie in tennis verzorgd. 
De wedstrijdorganisatoren ATP en WTA gebruiken het systeem bij vele toernooien, maar op dit moment alleen nog wanneer spelers een 'challenge' aanvragen. Bij het NextGen ATP Finals toernooi in Milaan experimenteerde de ATP met Hawk-Eye Live, die lijnrechters overbodig maakte door alle lijnbeslissingen over te nemen. Dit voorjaar discussieert de ATP met organisatoren, officials en spelers over de invoering van dit systeem.
Tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament bleek toernooidirecteur Richard Krajicek neutraal te staan tegenover deze ontwikkeling. "Ik was bij het toernooi in Milaan om de innovaties zelf te kunnen zien. Ik denk dat de spelers blij zullen zijn met Hawk-Eye Live, terwijl de baan er ook schoner uitziet. Aan de andere kant leveren de 'challenges' meer spanning en interactie op met het publiek. Je haalt een menselijke factor uit de sport, die toch wel leuk is. Qua kosten maakt het niet uit, want het vraagt enkel een iets andere instelling van het Hawk-Eye systeem."
John mcEnroe denkt in de New York Times, dat hij in zijn tijd beter gespeeld had zonder lijnrechters om hem heen om ruzie mee te maken. "Ik zou wel een saaiere tennisser zijn geweest."


Evenement van de Week: WK Schaatsen Allround (9-11 maart, Olympisch Stadion, Amsterdam)

De ISU keert terug naar de stad waar zij in 1893 haar eerste WK organiseerde, al was dat toen op de ijsbaan op het Museumplein. Dit weekend komt de schaatstop naar 'De Coolste Baan van Nederland' in het Olympisch Stadion. In de Sportnext-special 'Lokatie, lokatie, lokatie' vertelt Patrick Wouters van den Oudenweijer hoe hij samen met Rintje Ritsma acht jaar geleden nadacht over een unieke locatie voor een WK Allround. De oprichter van House of Sports legde zijn plan voor een recreatieve baan in het Stadion bij diverse deskundigen neer, waarna hij in het najaar van 2013 toestemming kreeg van de gemeente Amsterdam. 
De baan bleek vervolgens kwalitatief goed genoeg voor de organisatie van het NK Allround. Komend weekend mag Wouters van den Oudenweijer genieten, nadat hij, volgens eigen zeggen lange tijd op honderd borden tegelijk schaakte. "Catering, ticketing, communicatie, tenten, kleding, veiligheid, verzekering, beeldschermen, aankleding, media, schoonmaak, omwonenden, financiën, verzekeringen, ceremonies, personeel. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan." 
Bij het vorige outdoor-WK in Boedapest in 2001 konden de ijsmachines de warmte niet aan, waardoor een deel van de ritten naar de avonduren werd verschoven. Geen omstandigheden voor wereldrecords, maar het droeg wel bij aan de sprookjesachtige sfeer van het toernooi waar de deelnemers nog altijd met veel plezier aan terug denken. Verplicht Verplicht
Verplicht


Verplicht

Reload Image
  • Nog geen reacties aanwezig.

Laatste nieuws

23 juni 2018
Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederland
Pijl
Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan t...
23 juni 2018 // Bonden
22 juni 2018
Nieuwe EU-werkgroep voor duurzaamheid in de sport
Pijl
Nadat de EU eerder een deskundigenwerkgroep instelde voor de aanpak van matchfixing in voe...
22 juni 2018 // Buitenland
20 juni 2018
Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Pijl
Agterberg BV heeft een vacature als Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport. Lees hieronder meer ...
20 juni 2018 // Ondernemerschap

Partnernieuws

Agterberg Vacature: Uitvoerder Cultuurtechniek-Sport bij Agterberg B.V.
Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) Arko Sports Media en Fontys Economische Hogeschool Tilburg (SPECO) verlenge...
Neptunus Etagehal bouwen op een berghelling: de uitdaging van tijdelijke accommodati...
Werkenindesport.nl Nieuwe vacatures in de sport bij Nevobo, Atletiekunie en Badminton Nederlan...
ATPI Sports Events Van vliegtuigstoel tot gouden plak
Sportgeneeskunde Nederland Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs 2016
NOC*NSF Ferrero en NOC*NSF lanceren actieplan om sportplezier bij kinderen te vergr...
Jongeren Op Gezond Gewicht Winning Serve met Team:Fit bij het Ricoh Open
TDE Triple Double en E-sites bundelen krachten in nieuw digitaal bureau TDE
Improve Your Business English Zo overtuig je bij het onderhandelen in het Engels